Joyce föddes med läpp-käk-gomspalt. Hon har sedan dess genomgått tre lyckade operationer som utförts av svenska Petra Peterson.

Joyce föddes med läpp-käk-gomspalt. Hon har sedan dess genomgått tre lyckade operationer som utförts av svenska Petra Peterson.

Så bidrar en lott till ett nytt leende för många barn

Operation Smile är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Operation Smile till att utföra operationer på barn med läpp-, käk- eller gomspalt, över hela världen.

Varje år föds 200 000 barn med läpp-, käk- eller gomspalt. Förr kallades det harmynthet. Ibland är missbildningarna livshotande eftersom barnen har svårt att amma, och om de överlever tvingas de ofta leva i utanförskap. Operation Smile och deras volontärer utför operationer som förändrar dessa barns liv för alltid.

Joyce är fyra år idag och bor på Madagaskar. Hennes mamma Nina fick en chock när Joyce föddes. ”Jag grät och var upprörd. Sköterskorna frågade mig vad jag hade gjort, vad jag hade ätit under graviditeten... Jag kände sån skuld!”

Joyce är opererad av svenska Petra

Totalt har det blivit tre operationer för Joyce. Samtliga ingrepp har gjorts av Operation Smiles svenska plastikkirurg Petra Peterson, till vardags verksam på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

”Många av barnen som lider av gomspalt blir så retade i skolan att de inte kan gå dit. För dem väntar ett liv i marginalisering där hela familjen får det svårt på grund av barnets missbildning. Det ger mig oerhört mycket att få vara med och förändra någons liv på det här sättet. Att kunna erbjuda de här människorna något som de aldrig skulle ha råd med eller få möjlighet till annars.”

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Operation Smiles viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 10 miljarder kronor delats ut.

Operation Smile har varit med sedan 2014 och har fram till 2019 tagit emot 60 miljoner kronor.