Volontären Lasse tar emot samtal från Självmordslinjen. Här sitter han och lyssnar och vägleder personen på andra sidan luren utan att döma.

Volontären Lasse tar emot samtal från Självmordslinjen. Han lyssnar och vägleder utan att döma.

Så bidrar en lott till att vända hopplöshet till hopp

Mind är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Mind till att ge medmänskligt stöd till människor i kris.
Lasse är en av cirka 450 specialutbildade volontärer som ger medmänskligt stöd till människor i kris och hjälper dem att finna hopp i tillvaron. Hundratals personer kontaktar någon av Minds stödlinjer varje dag.

För vissa som hör av sig är det första gången de berättar för någon om hur de egentligen mår och vilka tankar de bär på. Då finns Minds volontärer där, beredda att lyssna och vägleda utan att döma. Genom att lyssna empatiskt, kan volontärerna i många fall vända känslan av hopplöshet till hopp.

– Jag känner mig alltid upplyft och tacksam efter att de här samtalen. Jag har i bästa fall bidragit till att någon fått lite lindring, och själv har jag fått nya perspektiv, säger Lasse.

Så arbetar Mind

Varje år tar föreningen Mind emot cirka 31 000 samtal via telefon och chatt. Behovet är dock tio gånger så stort. Föreningen bildades 1931 och driver förutom Självmordslinjen även Föräldralinjen, Äldrelinjen och Mind Forum. Utöver att ge medmänskligt stöd arbetar Mind med att sprida kunskap, bilda opinion och vara en röst för de som drabbats av psykisk ohälsa.

Tack till dig som har en lott i Postkodlotteriet – du bidrar till Minds viktiga arbete.

Postkodlotteriet finns till för att bidra med pengar till ideella organisationer

Hela överskottet går varje år till ideella organisationer.

Sedan start 2005 har mer än 10 miljarder kronor delats ut.

Mind har varit med sedan 2017 och har fram till 2019 tagit emot 10 miljoner kronor.