Fem år och tre operationer: Joyce dansar och ler
Nina och hennes man Tiana hade fått tre välskapta söner innan lilla Joyce kom, deras älskade dotter som föddes med läpp-käk-gomspalt. Nina berättar att hon fick en chock; hon tyckte att det såg ut som om något fattades i dotterns ansikte.
– Jag grät och grät. Sköterskorna frågade mig vad jag hade gjort, vad jag hade ätit under graviditeten och jag kände sån skuld!
På Madagaskar, ett av världens absolut fattigaste länder, finns nästan inga plastikkirurger – än mindre har landets invånare råd att betala för en operation. Så när Nina strax efter förlossningen fick höra talas om Operation Smile tog hon genast kontakt. Familjen välkomnades till ett kommande uppdrag i staden Tamatave.
Opererades av svenska Petra
Den obligatoriska läkarundersökningen visade att Joyce, då knappt ett halvår gammal, var frisk och stark nog för en operation. Vid det första besöket opererades läppspalten, med ett väldigt fint resultat. Familjens lättnad och glädje var inte att ta miste på. Därefter har det blivit ytterligare två operationer, för att rätta till Joyce gom. Samtliga har gjorts av Operation Smiles svenska volontär Petra Peterson, plastikkirurg på Karolinska universitetssjukhuset.
Många av barnen som lider av gomspalt blir så retade i skolan att de inte kan gå dit. För dem väntar ett liv i marginalisering där hela familjen får det svårt på grund av barnets missbildning. Det ger mig oerhört mycket att få vara med och förändra någons liv på det här sättet. Att kunna erbjuda de här människorna något som de aldrig skulle ha råd med eller få möjlighet till annars, säger Petra Peterson, plastikkirurg.
Ett gott råd
När det ändå har känts tungt och oroligt har Nina dragit sig till minnes ett gott råd hon fick när Joyce föddes:
– De sa att jag aldrig skulle sluta visa min dotter hur mycket jag älskar henne. Hur andra än behandlar henne ska jag låta henne förstå att hon är värd att älskas, så att hon kan bygga en bra självkänsla och ta sig igenom livets svårigheter. Men jag sa också åt mina tre söner att skydda henne, att vara hennes livvakter. Och de älskar henne verkligen!
Har fått hjälp av logoped
Idag är Joyce fem år och har fått hjälp av en logoped via Operation Smile, eftersom Joyce, liksom de flesta barn födda med gomspalt, behöver få hjälp med sitt tal. Logopeden ger bland annat tips om hur man kan ta stöd av tungan för att forma olika ljud och visar talövningar, som man sedan ska jobba vidare med hemma. Genom åren har familjen hunnit träffa många volontärer och Nina är mer än nöjd med det bemötande man fått:
– Jag är otroligt rörd. De har fått oss att känna oss speciella och utvalda. Vi är inte vana att bli så vänligt bemötta inom sjukvården.
Nina har blivit volontär
Nina är numer själv volontär för Operation Smile, bland annat som tolk. Hon är även med och förklarar för familjer som nekas operation om orsaken till detta, och hon peppar dem att komma tillbaka, genom att tala om att de inte får ge upp, att de måste ta ansvar för sina barns framtid.
Joyce älskar sång och dans
Joyce har utvecklats till en pigg och glad liten tjej, med ett fantastiskt leende. Hon älskar att leka och musicerar gärna ihop med sina älskade storebröder. Sång och dans är det bästa hon vet! Minnena från alla sjukhusbesök är få och det lär dröja innan hon förstår innebörden av den hjälp hon har fått, tack vare föräldrar som kämpat för henne. Nu väntar en framtid där hon har samma förutsättningar som sina jämnåriga kamrater. Joyce är härligt bekymmerslös och när hon får drömma om livet som vuxen, råder ingen tvekan om vad hon vill göra då:
– Jag vill dansa!
Om läpp-, käk- och gomspalt
Varje år föds 200 000 barn med läpp-, käk- eller gomspalt. Ibland är missbildningarna livshotande eftersom barnen har svårt att amma, och om de överlever tvingas de ofta leva i utanförskap.
Operation Smile
Operation Smile Sverige är en del av Operation Smile International, som sedan starten 1982 utfört cirka 300 000 operationer runt om i världen på barn med läpp-, käk- och gomspalt.
Under Operation Smiles medicinska uppdrag i olika länder samlas volontärer för att operera barn som annars inte skulle få någon hjälp. Operationerna förändrar dessa barns liv för alltid.
Så bidrar en lott till ett nytt leende för många barn
Operation Smile har fått ta del av överskottet från Postkodlotteriet sedan 2014 och har fram till 2019 tagit emot 60 miljoner kronor. Pengarna använder Operation Smile till att utföra operationer på barn med läpp-, käk- eller gomspalt, över hela världen.