Olena Shevchenko i Ukraina är en av de människorättsförsvarare i världen som utsatts för hot och risker och som organisationen Civil Rights Defenders skyddar.

Olena Shevchenko från Ukraina utsattes för hot och skyddas nu av världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare i fara.

Högerextremister använde henne som måltavla

Att få säga sin mening offentligt, utan att bli hotad, är ingen självklarhet. Olena Shevchenko i Ukraina är en av de människorättsförsvarare i världen som utsatts för hot och risker och som organisationen Civil Rights Defenders skyddar.

Olena Shevchenko arrangerade och ledde en demonstration för kvinnors rättigheter i Kiev, Ukraina, på internationella kvinnodagen. Högerextremister beväpnade med påkar och tårgas attackerade människorna i demonstrationståget. Dessutom anklagades Olena senare för ”överträdelse av genomförandet av fredliga sammankomster”. Anklagelserna var helt baserade på påståenden från en högerextremistisk grupp som också lanserat hatkampanjer på sociala medier där Olena hängdes ut som måltavla.

Skyddssystem för människorättsförsvarare

Nu deltar Olena Shevchenko i Civil Rights Defenders ”Natalia Project”vilket innebär att hon får tillgång till världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare i fara. Hon har gått Civil Rights Defenders säkerhetsutbildning och utrustats med larmet som skyddar henne i händelse av en attack. När larmet aktiveras går en signal med geografisk position direkt till Civil Rights Defenders och Olenas närmsta kollegor. På bara några sekunder kan de fastställa var attacken sker, se till att Olena får hjälp och snabbt sätta press på regeringen i Ukraina att agera.

Människorättsförsvarare över hela världen hotas och attackeras för att de höjer sina röster mot orättvisor. För att möta det växande behovet av skydd för dessa personer startade Civil Rights Defenders Natalia Project 2013. Larmet har fått sitt namn till minne av den grävande journalisten Natalia Estemirova, som blev bortförd och mördad i Tjetjenien 2009 då hon rapporterade om grova människorättsbrott. I dag skyddas fler än 140 individer världen över genom projektet.

Civil Rights Defenders

Organisationen försvarar människors medborgerliga och politiska rättigheter och stärker människorättsförsvarare som är utsatta för risker.

Civil Rights Defenders är aktiva i Sverige och de länder i världen där respekten för mänskliga rättigheter är som sämst.

Så bidrar en lott till att skydda modiga människor

Civil Rights Defenders har fått ta del av överskottet från Postkodlotteriet sedan 2013 och har fram till 2019 tagit emot 80 miljoner kronor. Pengarna använder Civil Rights Defenders bland annat till att skydda människorättsaktivister som utsätts för fara.

Exempel på andra organisationer som arbetar med mänskliga, medborgerliga och politiska rättigheter, och som också får del av lotteriets överskott, är Amnesty International, Human Rights Watch, Plan International och Raoul Wallenberg Academy.