De lyckliga vinnarna i Söderbärke fick dela på 103 miljoner

Grannyran i april landade i Söderbärke, i postnummer 777 60. Det var en nervös och förväntansfull vecka för vinnarna, mellan att de fick reda på att de vunnit till att de fick reda på hur mycket de vunnit.

Söndagen den 7 april var det så dags för Postkodlotteriets vinstutdelning och Grannyra event på torget i Smedjebacken. När Rickard Sjöberg avslöjade att den vinnande postkoden var YQ jublade publiken högt. Sju storvinnare klev upp på scenen på darriga ben och tog emot sina vinstcheckar.

Sören vann 29,4 miljoner

Sören Wetterskog – som hade fem vanliga lotter plus en extralott som han vunnit – tog hem den högsta enskilda vinsten på 29,4 miljoner. Det är den fjärde högsta vinstsumman som Postkodlotteriet har delat ut till en enskild vinnare sedan lotteriet startade i Sverige 2005. Bara extralotten gav Sören 1,8 miljoner.

Sören är 72 år. Han har jobbat som byggare hela livet och ännu inte gått i pension. I många år har han byggt på sitt eget hus, men det är långt ifrån färdigt. Han blev chockad när han såg vinstsumman:

Det är ofattbart, sa Sören med tårar i ögonen och kramade om sin son som stod bredvid honom på scenen. Nu kommer jag att kunna göra klart mitt livsverk – bygga klart mitt hus. Dessutom vill jag åka på en resa till Memphis och Las Vegas, sa han.

Sörens son Tobias var tydligt rörd över sin pappas vinst och han förklarade för Rickard Sjöberg och publiken:

Det är nog sällan en vinstlott kan göra sådan skillnad och vara så nödvändig som den här är.

Birgitta vann 5,5 miljoner

Birgitta Mossberg var också en av de lyckliga vinnarna. Under veckan som gått hade hon haft svårt att sova och hon var rejält nervös inför söndagens vinstutdelning. Till hennes stora glädje var det just hennes postkod som vann den stora delen av vinstsumman 103 miljoner, och på vinstchecken stod det 5,5 miljoner. 

Birgitta är 67 år och deltidspensionär. Vad ska hon göra för pengarna? Hon ska åka och hälsa på dottern och barnbarnet oftare, i Helsingborg. Hon ska ha roligt och njuta av varenda krona, och dela med sig av pengarna. Och sluta jobba helt.

Nu går jag i pension på riktigt, sa Birgitta. Men jag kommer till jobbet imorgon i alla fall, la hon till och vinkade till chefen som stod i publiken.

Samtidigt som Birgitta drog ut checken på scenen sjöng hon Söderbärkevisan. Det var en känslosam stund för Birgitta, hennes man och dotter.

Sören visar sitt ofärdiga livsverk
Här berättar Sören om sitt bygge och sina drömmar. Se vad han sa innan han fick veta att han vunnit 29 miljoner!

Birgitta gillar livets efterrätt
Se filmen om Birgitta från dagarna innan hon vinner 5,5 miljoner. Hör vilka fina ord hennes vänner har att säga om henne!

För Anki betyder familjen allt
"Om mamma vinner pengar tycker jag att hon ska börja leva", säger Ankis son. Möt Ankis familj – före vinsten på 5,5 miljoner!