Rekordvinsten 257 miljoner till Lidköping

Den största Grannyran någonsin har äntligen hittat hem. Sveriges lyckligaste postnummer finns nu i Lidköping tack vare en vinst på totalt 257 miljoner kronor. Rickard Sjöberg och Magdalena Forsberg överraskade de vinnande grannarna från en studio 10 januari 2021.

För tredje Grannyran i rad firades vinnarna, inte på ett torg som vanligt, utan från en studio i Stockholm där vinnande grannar ringdes upp i ett videosamtal. Och det är ingen överdrift att säga att glädjen var på topp.

Maria vann 5,4 miljoner

”Nu ska jag kanske jobba lite mindre!”

När Rickard Sjöberg ringer upp Maria sitter hon i bilen, på väg upp till Hundfjället i Sälen.

– Jag har nog varit med i mer än tio år utan att vinna, berättar Maria, men svärmor vann nästan hundratusen när Grannyran hamnade i stan för några år sedan.

Maria jobbar som undersköterska på ett demens-boende. Förutom att hon är månadsgivare till Alzheimerfonden, bidrar hon med stöd via sin lott i Postkodlotteriet.

– Jag har stannat kvar i lotteriet för att lotten gör nytta och att pengarna går till så många bra organisationer.

Även Marias man Torbjörn har en lott, som han köpte för bara några dagar sedan. Han ville också vara med och bidra och brinner lite extra för Friluftsfrämjandet.

­– Jag är ledare där, berättar Torbjörn.

När de får frågan vad de ska göra för pengarna, finns det redan gott om idéer och Torbjörn berättar:

– Jag beställde en ny mountainbike för 40 000 i höstas – och nu kan ju Maria också köpa en säger Torbjörn och skrattar. Vi ska nog titta på en ny bil också.

– Det blir resor i framtiden, säger Maria, och jag ska nog gå ner i arbetstid och jobba lite mindre. Tack så mycket, vi fattar inte att det är sant!

Ove och Britt-Marie vann 17,7 miljoner

”Vi har all tid i världen!”

Ove och hans fru Britt-Marie är lugna men nervösa när Rickard ringer upp. I postnumret har de tillsammans redan vunnit 1,3 miljoner på Oves fem lotter. Nu har det visat sig att de även vunnit i den rätta postkoden – och Rickard Sjöberg står beredd med ett stort guldkuvert.

– Det här är jättepirrigt, säger Britt‑Marie.

Rickard drar ut vinstchecken och på den står det 17,3 miljoner kronor.

– Är det sant?! utbrister Ove. Det är helt otroligt!

Vinsten kunde inte komma lägligare. Ove är på bättringsvägen efter en stroke för tre månader sen – och kan börja se fram emot nya härliga utmaningar.

– Och vi är ju pensionärer och har all tid i världen. Jag älskar att vara ute på Vänern och fiska, så nu ska jag köpa mig en större båt och få större fiskar!

– Vi drömmer om att få dela med oss till barn och barnbarn, säger Britt‑Marie. Och vi ska unna oss lite lyx till oss själva.

Ove vill också göra verklighet av sin drömresa:

– Nya Zeeland! Där finns inga ormar.

Det har blivit dags att avrunda glädjebeskedet och samtalet. Men Ove och Britt‑Marie kan inte nog betona hur lyckliga de känner sig tillsammans med sina vänner hemma på gatan.

– Innan vi lägger på vill vi hälsa till alla våra grannar, säger Ove. Kram på er!

– Tusen, tusen tack, avslutar Britt‑Marie och fäller en glädjetår.

Sofia vann 5,4 miljoner

”Jag får inte fram ett ord…”

Sofia bor själv med tre barn och jobbar som arbetsterapeut. Tidigare hade hon en lott i Postkodlotteriet i 10 år. Sedan bestämde hon sig för att avsluta prenumerationen. Men när ett postnummer i Lidköping vann i Grannyran 2016, tog hon chansen på en lott igen.

Nu, bara fyra år senare, är Sofia hemma med sina barn – och blir uppringd av Rickard Sjöberg. Hon vet att hon redan vunnit 400 000 kronor. Frågan är bara om hennes lott även har den rätta postkoden – för det skulle göra vinsten ännu större.

Rickard drar ut vinstchecken som visar att Sofia är en nybliven vinnare av drygt 5,4 miljoner kronor.

– Jag får inte fram ett ord, säger Sofia.

Hela familjen drabbas av plötslig glädjechock. Ingen kan förstå vad som just har hänt. Och de kan inte sluta skratta.

Det råder ingen tvekan om vad pengarna kommer att betyda framöver. Önskelistan kan göras lång:

– Vi ska renovera både vardagsrummet och köket. Min dotter kan fortsätta rida utan att vi behöver oroa oss för om vi har råd. Barnen drömmer om att få resa till fjällen när pandemin är över. Det blir säkert lite TV‑spel och ny dator. Och det är ett väldigt tjat om EPA‑traktor just nu.

Familjen har svårt att samla sig efter vinstbeskedet.

– Jag bara skakar. Det här betyder så mycket för oss.

Se hur mycket vinster som lottats ut i Lidköping

Anna Bergendahl på scen

En Grannyra är ingen riktig Grannyra utan en härlig artist. Därför var vi mycket stolta att presentera, the one and only, Anna Bergendahl. Hon gjorde succé redan under sin medverkan i Idol och fick sitt stora genombrott 2010 med låten ”This Is My Life”. Idag framförde hon sin singel från i höstas ”Thelma And Louise”.

Läs mer om Grannyran