Daniel Paris möter Eurovision-aktuella Tusse

Som liten drömde Tusse om att bli präst, eftersom prästen var den enda i kyrkan som fick sjunga solo. Snart ska han uppträda i Eurovision song contest inför 200 miljoner TV-tittare över hela världen. Som uppladdning gästar Tusse Postkodlotteriets Grannyra. I en öppenhjärtig intervju med Daniel Paris berättar 19-åringen om glädjen i att vinna Melodifestivalen, artistdrömmarna och flykten till Sverige.

På kort tid har Tousin ”Tusse” Chiza blivit en av Sveriges mest lovande, unga artister. Han har vunnit Sveriges två största musiktävlingar, och ska snart resa till Rotterdam för att tävla i Eurovision Song Contest. Men innan dess sjunger han sin megahit Voices i Grannyran.

Tusse är något av en Grannyra-veteran, och de som såg Grannyran i Agnesberg minns säkert hur den nykläckta idolvinnaren tog både publiken och TV-tittarna med storm.

När han återigen gästar Grannyran kunde programledaren Daniel Paris givetvis inte låta bli att fråga hur vinnar-känslan egentligen är!

– Det är galet! Men jag har inte vunnit fem miljoner kronor, måste jag säga, skrattar Tusse till svar.

Folkets röst betyder mycket

Han poängterar att det betyder extra mycket att han först kom till final i Idol och sedan vann Idol och sedan Melodifestivalen, eftersom det är svenska folket som röstat fram honom till vinnare. På grund av den pågående pandemin är det givetvis svårt för Tusse att träffa alla människor som röstat fram honom och låten Voices till att bli Sveriges Eurovision-bidrag. Som tur är älskar han att möta sina fans via sociala medier:

– Jag sitter ju bara hemma och jobbar, eller så sitter jag i skolbänken. Men jag får så mycket kärlek på sociala medier, från folk som tycker om låten, eller som skriver att de har mig som förebild. Det är lite svårt att greppa, men jag tycker att det är kul att jag har gjort någon slags impact på någon där ute.

”UNICEF och UNHCR har betytt mycket för mig”

Tusse kom till Sverige som åttaåring. Det första mötet med sitt nya hemland minns han som ”mäktigt”:

– Mitt första intryck var att allt var så rent här. Det var väldigt annorlunda. Jag fick träffa kompisar, hoppa studsmatta och palla äpplen.

I det hjärtliga samtalet med Daniel Paris märks det tydligt att Tusse är en person med en positiv grundsyn på livet. Trots att han tyckte det kändes läskigt att komma till ett nytt land berättar han att han kände en förväntan över att kunna lämna det jobbiga bakom sig.

Under sin tid på flykt till Sverige fick Tusse bland annat hjälp av välgörenhets­organisationerna UNICEF och UNHCR

– UNICEF Sverige och Sverige för UNHCR har betytt sjukt mycket för mig. UNHCR hade hand om flyktinglägret i Uganda där vi bodde i tre år. Det var de, tillsammans med UNICEF, som försåg oss med mat, kläder och skola, berättar Tusse och fortsätter:

– Det är ett under att sådana organisationer finns. Det är också ett under att Postkodlotteriet är med och hjälper till på det här sättet. Personligen kommer jag köpa flera lotter bara för att vara med och gynna de organisationerna.

Se Daniels intervju med Tusse

Sverige för UNHCR, UNICEF Sverige och Postkod­lotteriet

Sverige för UNHCR och UNICEF Sverige är två av de organisationer som Postkodlotteriet stöttar och som får ta del av överskottet varje år.

Sverige för UNHCR fick ta emot 21 miljoner kronor 2021, och sedan starten 2005 har de totalt mottagit över 255 miljoner kronor.

UNICEF Sverige fick ta emot 25 miljoner kronor 2021, och sedan starten 2005 har de totalt mottagit över 340 miljoner kronor.

Tack alla lottköpare!