Margareta Laudon under Grannyraeventet i Mullsjö 2018.

Margareta Laudon - vinnare Grannyran Mullsjö 2018

”Det var så självklart - vad jag skulle göra med pengarna”

Margareta Laudon har bott i Mullsjö sedan 1973. Men miljonär, det har hon bara varit i något år. Och hon har inte riktigt vant sig vid tanken än.

Utmaningar och vardagsglädje

Två jobb för att få ekonomin att gå ihop, ensamstående med småbarn, och så kalla vintrar i ett gammalt trasigt hus. Det har inte alltid varit lätt att vara Margareta Laudon. Men glöden går inte att ta miste på, hon har kämpat på och gjort det bästa av situationen, även det dragiga huset:

– Jag hittade ett gammalt fallfärdigt hus som jag blev förälskad i och flyttade till, till allas förskräckelse. Det var kalla vintrar, men vi redde ut det där och det gick jättebra. Vi har haft det jättemysigt. Jag önskar faktiskt att jag kunde bo kvar i samma hus idag!

Punktering och minnen för livet

När pojkarnas vänner åkte iväg på semestrar ville inte Margareta vara sämre och planerade en cykelresa från Mullsjö till Öland, en resa på nästan 30 mil, och med en reskassa på enbart 600 kronor.

– Vi hade med oss två tält, som inte skulle hålla tätt om det skulle börja regna, så då impregnerade jag dem. Och dom blev täta och solen sken varenda dag, och impregneringen gjorde att det blev väldigt varmt och fuktigt, säger Margareta och skrattar.

Efter punktering i Lammhult trampade familjen vidare, lagade mat på stormkök och sov i de välimpregnerade tälten. Pojkarna var överlyckliga.

– Vi hade mycket torkat och mycket örter. Mina barn har fått lära sig att halva skafferiet kan du gå ut i skogen och hämta, det är så mycket som växer och så mycket du kan göra som dessutom är gratis.

”En dag ska jag bjuda er på en flygtur”

Vid ett tillfälle tog de rast vid en åker, när plötsligt ett flygplan landade bredvid dem. Chockade och imponerade såg sig barnen omkring och Margareta hör sig själv säga att en dag ska hon minsann bjuda dem på en flygtur:

– Det var så stilla och lugnt i luften och det kändes som att jag sa något till mina pojkar, som jag visste att jag skulle kunna uppfylla en dag.

En vinst i rättan tid

Margareta har varit frisk hela livet. Men efter pensionsåldern började hon känna sig sliten. För att klara ekonomin jobbade hon fram tills hon närmade sig 70-årsdagen, men plötsligt tog det slut. Hon blev tröttare och tröttare, fick problem med hjärtat och en nervsjukdom. Kunde inte jobba, kunde inte bo kvar i det älskade huset. Margareta misströstade, kände uppgivet ”Jaha, var det så här det skulle bli?”, men då var inte storvinsten långt borta.

Margareta, som haft lott i Postkodlotteriet sen starten, hade tidigare vunnit några extralotter och en liten kontantvinst. Men Grannyran var något helt annat. Plötsligt stod hon på scen med en check på 9,7 miljoner i handen.

– Det var ofattbart, helt ofattbart. Jag trodde inte på det alls.

Margareta Laudon med sin vinstcheck på Grannyran i Mullsjö 2018

Margareta Laudon - vinnare Grannyran Mullsjö 2018

Pengar som hjälper många

Margareta gick från pensionär till miljonär och visste på en gång vad hon ville göra med pengarna: Dela med sig. Vänner som haft det tufft ekonomiskt, barn och barnbarn, Läkare utan gränser och Naturskyddsföreningen – alla har de fått njuta av Margaretas vinst.

– Att kunna göra detta är den största lyckan i mitt liv. Att få skämma bort andra, och då speciellt mina barn och fyra barnbarn.

”Jag är väldigt lyckligt lottad”

Någon flygtur med sönerna blir det inte, Margaretas hälsa tillåter inga flygresor, så de har fått pengar till egna resor med sina familjer. Men en rejäl semester är inplanerad nästa år. Då ska de till Danmark allihop och njuta tillsammans, farmor Margareta ska fira sin 75‑årsdag med barn, barnbarn och svärdöttrar:

– Jag känner mig så lyckligt lottad. Jag har min familj i närheten varje dag. Allting blir inte alltid som man tänkt sig från början, men jag ser fram emot att få umgås med allihopa i Danmark med hela familjen. Jag är väldigt privilegierad.

Läs mer om Grannyran