Pia Sterner hemma i Karlstad en solig dag

”Det känns så himla bra nu”

Pia Sterner växte upp under mycket enkla men kärleksfulla förhållanden i 50-talets Göteborg. Och det har påverkat henne. När Pia vann 12 miljoner i Grannyran visste hon redan att en del av pengarna skulle användas till att kunna må bra på ålderns höst. Men hon skulle inte behålla allt själv.

Köp din lott

När Pia Sterner var barn ingick hon i en familj på åtta personer som bodde i en enrummare. Hon lärde sig tidigt pengars värde och började panta mjölkflaskor redan som fyraåring.

– Det var ju något vi levde med hela tiden. Men det fanns de som hade det mycket värre. Vi kusiner delade på kökssoffan – och det gick hur bra som helst.

Kärlek, omtanke och respekt

Uppväxten ledde till ett brinnande engagemang för svaga och utsatta. I över 30 år tog hon och hennes man Ulf, ishockeylegenden Ulf Sterner, emot ungdomar och unga vuxna som hamnat snett. De fick bo bott hemma hos Pia och Ulf och deras två gemensamma barn i omgångar. Missbrukare, kriminella och ensamkommande flyktingbarn. Att hjälpa andra, även när de själva haft ont om pengar, har varit en självklarhet. Pia är övertygad om att människor kan förändras om de får respekt, omtanke och tydliga villkor:

– Jag hade en underbar mamma och en omtänksam mormor. Jag tror att det är hela skillnaden. Alla människor vill ju bli sedda. Vi hade det knapert, men det fanns alltid kärlek och omtanke. Det kan man inte köpa. Och det förändrar allt.

Känner sig ödmjuk

Pia känner sig tacksam och ibland har hon svårt att förstå hur just hon kunde få vinna så mycket pengar

– Att vinna var helt magiskt. Men det var ändå inte samma lyckliga känsla som när man vinner en match, eftersom den har man förtjänat genom att kämpa. Så ibland undrar jag hur det kunde komma sig att jag hade sån tur. Därför är det viktigt för mig att stå med båda fötterna på jorden och kunna dela med mig extra mycket nu. Jag kommer inte att behålla alla pengarna själv.

Pia Sterner står lycklig på scenen efter hon vunnit i Grannyran Karlstad

Drömmen blir sann

Pia Sterner har köpt sig ett par nya hockeyskridskor. Och så har maken fått en ny bil, en begagnad Volvo. Sin egen bil gav hon bort till grannarna, som inte hade några lotter och missade Grannyran. Det planeras bland annat för en saltvattenspool och ett gym, men allt får ta sin tid. Pia är visserligen van vid att jobba hårt, men det finaste är ändå att hon inte behöva bygga själv.

– Jag behöver bara betala. Det känns fantastiskt!

Att kunna hålla sig i god form när man kommer upp i åldern är något som Pia har drömt om länge. Hon berättar att det första hon tänkte på när hon såg hur mycket pengar hon hade vunnit var att hon äntligen kunde bygga sin pool:

– Det var kallt den där dagen när det var Grannyra och Ulf och jag hade just varit förkylda och jag minns att jag tänkte att äntligen kan jag få satsa helt och fullt på min egen hälsa. Nu när jag går i pension bestämmer jag ju över min egen tid och kan få ta vara på livet.

Till Nordamerika

Pengarna ska också användas till att resa till USA och Kanada och besöka Ulfs gamla platser där han spelade ishockey.

– Det blir New York, S:t Paul i Minnesota och Baltimore utanför Washington. Det blir nog en tur till Winnipeg också, där jag bodde i ett år. Jag har även en kusin i Toronto som jag hittade via släktforskning med ett DNA-test. Det visade sig att hennes mamma var halvsyster med min pappa.

– Sedan har ju jag en dröm att besöka Montana och få se vilda hästar. Kanske leva en riktig cowboy-sejour för en vecka. Varför inte?

Kan andas ut

Men precis som innan miljonvinsten är det andra Pia värnar om mest. Att slippa oron över familj och vänner är den allra största vinsten:

– Jag kan andas nu. Det är en stor stress som har släppt. Det känns så himla bra! Jag kan ta kommandot och lösa saker. Hjälpa till. Ge och glädja människor som kämpar.

Att Grannyran är en glädje man delar med andra har också varit viktigt för Pia Sterner – och för de andra vinnarna i trakten.

– Att dessa människor kan unna sig lite lyx och ett enklare liv på ålderns höst, det gläder mig så otroligt. Människor som har jobbat och slitit. Nu kan de få ta det lite lugnt.

Läs mer om Grannyran