Majlis från Bäckefors vann 5,7 miljoner i Grannyran 2018.

Majlis, Grannyravinnare Bäckefors 2018

”Jag har delat med mig till 66 personer”

Majlis från Bäckefors satt och fikade med några väninnor. Då ringde hennes son som hade hört rykten om att Kicken från Postkodlotteriet hade dykt upp i samhället. Några dagar senare fick Majlis en anledning att skriva gåvobrev till sina nära och kära.

Majlis är 72 år och uppvuxen i Bäckefors – och hon har aldrig velat bo någon annanstans. Hennes stora intresse är att hjälpa till i samhället och bidra med ideellt arbete. Sedan 25 år har hon varit ekonomiansvarig i Bäckefors Hembygds- & Framtidsförening. Det är en viktig uppgift, tycker Majlis, eftersom föreningen arbetar med en mängd olika projekt som ska behålla trivseln i Bäckefors. Det handlar delvis om att värna om det gamla och platsens kulturarv.

– Men det är minst lika viktigt att se framåt och vi har värvat flera yngre medlemmar, berättar Majlis.

Majlis är även ekonomiansvarig i Bäckefors idrottsförening. Och när siffrorna är i ordning hjälper hon ofta till med annat – till exempel att städa, montera möbler och fixa skyltar.

Majlis och hennes man Sven-Rune har en stor familj. Med tidigare äktenskap bakom sig har de 10 barn och 29 barnbarn tillsammans. Alla familjemedlemmar bor i Bäckefors eller i närheten och de har en bra relation till varandra och ses ofta.

Ryktet går

En helt vanlig dag i oktober förra året satt Majlis och fikade med några väninnor. Då ringde hennes son.

– Han berättade att det gick ett rykte om att Postkodlotteriet hade kommit hit och att ett postnummer nu skulle vinna en massa miljoner i nästa Grannyra. Och han frågade om jag hade en lott. I så fall skulle jag kanske få vara med och dela på vinsten.

Några dagar senare fick Majlis reda på att ryktet stämde och att hon vunnit 303 000 kronor. Det första hon gjorde var att sätta sig ned tillsammans med sin man och skriva gåvobrev till alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

– För oss var det en självklarhet att dela med oss av vinsten. De unga kan göra så mycket mer för pengarna än vad vi kan göra i vår ålder.

Glada Grannyravinnare från Bäckefors tillsammans med programledaren Rickard Sjöberg

Grannyra Bäckefors 2018

Chans på ännu mer

Men det var en sak som Majlis inte visste när hon skrev sina gåvobrev. Vinsterna till alla som hade lott i det vinnande postnumret hade än så länge fått dela på en tredjedel av den totala vinstsumman.

De resterande miljonerna skulle delas ut på plats under Grannyra‑festen några dagar senare. För att kunna vinna behövdes rätt postkod, som skulle bestå av två bokstäver i lottnumret.

Miljonär i Grannyran

Så kom Grannyran till torget och familjens alla medlemmar samlades. Majlis började bli nervös för nu hade hon fått veta hur det hela skulle gå till.

– Jag vågade inte titta på den där stora skärmen som skulle visa den rätta postkoden. Jag stirrade bara ner i backen och tänkte att jag var på väg att svimma.

Några sekunder senare stod det klart att Majlis postkod hade vunnit storvinsten tillsammans med några grannar i sitt postnummer. Då välkomnades hon upp på scenen för att se hur mycket pengar hon hade vunnit.

– Jag var alldeles vimmelkantig när jag väl kom upp – och så fick jag dra fram min vinstcheck, som visade att jag vunnit 5,7 miljoner. Det första jag tänkte var att jag måste åka hem och skriva nya gåvobrev.

Delar med sig till 66 personer

Majlis berättar vilken stor glädje det är att nära och kära kan få glädje för pengarna.

– Härom dagen räknade vi lite på hur många som fått glädje av den här stora vinsten och vi kom fram till att vi delat med oss till 66 personer, till barn, barnbarn, barnbarnsbarn och fosterbarn. Det är de värda.

Bastu och fler gåvor

En sak som Majlis och hennes man unnat sig själva var att bygga ett relaxrum med bastu som ligger fint vid vattnet på deras landställe i Bäckefors.

– Men egentligen är jag redan nöjd med min tillvaro, så jag behöver inga stordåd för att vara lycklig.

Majlis begär ordet

Majlis ville gärna göra ett helt eget tillägg i den här artikeln:

– Jag är så tacksam. Men anledningen till att jag har valt att berätta om vinsten och alla pengarna, beror på att jag också ville få sagt att jag från början köpte min lott för att lotteriets överskott går till så många ideella organisationer. Det är fantastiskt.