Tursamma Sandra Kåberg vann i Grannyran två gånger. Här blev hon mångmiljonär i Karlstad.

”Inte en chans att jag skulle vinna igen”

Sandra från Grums vann pengar i Grannyran. Sedan flyttade hon till Karlstad – och var helt säker på att hon aldrig skulle kunna vinna på sin nya adress.

Sandra är 41 år och bor på en hästgård strax utanför Karlstad tillsammans med sin man och två barn. Hon jobbar som lärare i Säffle och pendlar cirka 14 mil varje dag. Sandra växte upp i Grums och har hållit på med hästar sedan femårsåldern.

För några år sedan hittade familjen en hästgård i Karlstad och bestämde sig för att flytta. Den stora anledningen var att kunna ha hästarna hemma på gården och frigöra mycket tid, som tidigare gått åt till att åka mellan hemmet och stallet varje dag.

Något har hänt

2012 bodde Sandra fortfarande i Grums. Plötslig landade Grannyran i stan och Sandra bodde i det vinnande postnumret.

– Jag vann 88 000 kronor och jag tyckte det var jättehärligt, minns Sandra. För mig var det mycket pengar.

Några år senare hade det så blivit dags att flytta till Karlstad och de två lotter Sandra hade i Postkodlotteriet tog hon med sig till sin nya adress.

Tidigt i januari 2019 skulle Sandra åka till jobbet och reagerade på att det var så väldigt mycket folk och bilar på gatan.

– Jag tänkte först att något måste ha hänt och att någon kanske råkat illa ut.

En stund senare fick Sandra ett samtal av sin syster som också bor i området. Hon hade hört att Postkodlotteriet var i stan och sprang runt på Sandras gata.

– Men jag hade ju inte hört någonting, så jag tänkte att jag säkert inte vunnit. Min syster hörde rykten om att någon på gatan hade vunnit flera hundratusen. Då kände jag att jag åtminstone borde gå in på Postkodlotteriets hemsida och kolla så att våra lotter var aktiverade, för vi hade bytt bank och inte flyttat över alla autogirobetalningar ännu.

Miljonerna väntade

När Sandra kom till arbetet loggade hon in och såg att lotterna faktiskt var aktiverade – och att det vinnande postnumret skulle presenteras om fyra minuter. Sandra började vänta och tittade spänt på nedräknaren. Till slut kom Sandras postnummer upp på skärmen.

– Jag hoppade upp från stolen och råkade trampa på en pall på golvet och trillade in i en bokhylla så det bara brakade i rummet. Mina kollegor undrade vad jag höll på med (skratt).

I Karlstad gick ryktet snabbt och spekulationerna härjade fritt under dagen. Sandra fick många samtal från olika vänner – och genom olika spekulationer runt om i staden, räknade hon mycket riktigt ut att hon borde vinna minst 500 000 kronor.

De resterande miljonerna skulle delas ut på plats under Grannyrafesten några dagar senare. För att kunna vinna behövdes rätt postkod, som består av två bokstäver i lottnumret.

– Jag gav mig själv tillåtelse att börja drömma om vad vi skulle göra med pengarna om vi skulle vinna i postkoden också. Och så stod vi där på torget och väntade på resultatet. Det var ganska kallt och jag var så nervös.

Efter en spännande väntan stod det klart att Sandra fick komma upp på scenen och ta emot sin totala vinst på 8,3 miljoner kronor.

Ett värdefullt misstag

Innan Sandras stora vinst i Karlstad hade hon bestämt sig för att säga upp sina lotter.

– Jag kände att sannolikheten att jag skulle vinna en gång till var obefintlig eftersom jag redan hade vunnit när jag bodde i Grums.

Men något gick snett och Sandra avslutade några andra lotter hon hade. När hon upptäckte vad hon hade gjort lät hon ändå behålla sina lotter från Postkodlotteriet. Det var ett beslut som alltså skulle bli värt 8,3 miljoner.

– Det var helt galet när pengarna plötsligt fanns på kontot. Jag bara skrattade rakt ut när jag såg alla nollorna!

Grannyravinnaren Sandra Kåberg vann i Grannyran två gånger. För vinsten köpte hon bl.a två nya dressyrhästar.

Uppfyllda drömmar

Nu kunde hela familjen få glädje för pengarna. Det första Sandra gjorde när hon fick veta att hon vunnit i Grannyran, var att åka och köpa sig en ny bil – på faktura, eftersom hon visste att pengarna skulle komma in på kontot några veckor senare.

Sandra har en dotter som rider och tävlar i dressyr och den stora drömmen har alltid varit att kunna köpa en riktigt bra dressyrhäst!

– Vi åkte till Holland och kollade på hästar. Det var en helt annan värld och det kändes så härligt!

Sandra slog till och köpte inte bara en, utan två dressyrhästar till dottern. Sedan dess har hon utvecklats mycket som ryttare.

– Sonen har andra intressen och önskade sig en vattenskoter och det var klart att han skulle få det, säger Sandra. Men det är inte så roligt med bara en, så vi köpte två även där. Nu kan hela familjen åka ut tillsammans.

I övrigt har familjen gjort en utvändig renovering av huset. Det behövdes, men innan vinsten kunde de inte riktigt se behovet på grund av kostnaden. Framöver ska även insidan renoveras.

– Men först ska vi ta semester och åka till Thailand.

Många från Sandras området vann – och det märks. Till exempel har grannar renoverat sina hus.

Sandra syster och hennes man hade inte några lotter. Men de fick också njuta av vinsten.

­– Det var självklart att vi skulle dela med oss, säger Sandra.

Läs fler vinnarhistorier

Sandra bästa miljonärstips

Tips 1: Ta hjälp av en bankman

Tips 2: Njut och ha roligt

Tips 3: Tillåt ingen annan att ha en åsikt om vad du väljer att göra med dina pengar