Annelie från Åby vann 1,1 miljoner i Grannyran. Här står hon på scenen under grannyraeventet och vrålar av lycka.

”Jag höll på att svimma”

Anneli från Åby skaffade sin lott redan i Postkodlotteriets begynnelse. Plötsligt en dag skulle all väntan visa sig vara väl värd. Ryktet gick att 30 miljoner skulle delas ut i ett postnummer i stan. Nu skulle hon kanske kunna ägna sig ännu mer åt sitt stora intresse.

Anneli är 56 år, har två vuxna barn och bor i Åby med sin man. Hon jobbar som rådgivare och investerare på bank och trivs mycket bra med det.

Anneli är uppvuxen i Norrköping, en och en halv mil från Åby. Hon träffade sin man som bodde ute på landet och tillsammans flyttade de till Åby 1992.

– Det är ett ganska litet samhälle, men här finns allt som behövs, berättar Annelie.

Skaffade lott direkt

Anneli fick upp ögonen för Postkodlotteriet redan från början 2005 och skaffade sin lott tidigt.

– Jag tycker om att hjälpa andra och när jag fick veta att överskottet går till välgörande ändamål bestämde jag mig.

Fram till och med 2019 har Anneli och alla andra lottköpare tillsammans bidragit med över 10 miljarder kronor till 61 välgörenhetsorganisationer. Utöver detta har Anneli ett fadderbarn i Gambia sedan ungefär åtta år tillbaka. Hon stödjer och skänker även pengar till bland annat Läkare utan gränser.

Även om välgörenhet ligger Anneli varm om hjärtat vill hon vara ärlig och säga att chanserna att vinna mycket pengar också är en stor anledning att vara med i lotteriet.

– Jag kan ju erkänna att jag inte ville stå där utan lott om grannarna skulle vinna i vårt postnummer.

Ryktet går

När Anneli fick veta att hon kanske hade vunnit var hon ute och åt med sin yngste son. Då ringde plötsligt telefonen.

– Det var min äldste son som hade hört att Postkodlotteriet ”åker runt” och att Grannyran landat hos oss. Min första tanke var att jag måste åka hem, så jag inte missar om de kommer. Jag blev jättepirrig i magen och började kalkylera: ”Hur kan det bli? Hur många personer har lotter i området? Hur många gator finns det?”

Nervös väntan

– Jag räknade ut att jag först skulle vinna minst 10 000 kronor, vilket gjorde mig både nervös och glad hela veckan.

Vinsterna i Grannyran fungerar på så sätt att en tredjedel av potten delas mellan dem som har en lott i postnumret. För att kunna vara med och dela på resten behövs rätt postkod, som består av två bokstäver i lottnumret. Den rätta postkoden skulle presenteras för Anneli och alla andra vinnare under själva Grannyra‑festen några dagar senare.

Annelie från Åby vann i Grannyran i Åby och hennes största intresse är bergochdalbanor.

”Där satt den!”

– Själva evenemanget skulle hållas i Norrköping eftersom Åby var för litet. Och när vi stod där på torget och de skulle avslöja den vinnande postkoden, då höll jag på att svimma. Och det var helt galet när jag fattade att det var min postkod som vann. Jag knuffade på grannen och sa att vi måste fram, så att de inte missar oss, säger Anneli och skrattar.

Nu fick Anneli komma upp på scenen tillsammans med de andra vinnarna. På vinstchecken stod det 1,1 miljoner.

– Jag bara vrålade rakt ut. Det var så roligt.

Ovanligt intresse

Anneli och hennes man har ett ovanligt intresse gemensamt – att resa runt i världen och åka olika bergochdalbanor. Intresset har funnits länge, men det tog ordentlig fart när de reste med vänner och grannar till Tyskland för drygt tio år sedan.

– Jag har åkt ungefär 380 olika bergochdalbanor i olika länder, främst i USA. Och min man har testat över 600 stycken.

– Resorna är fantastiska och målet är ju att åka bergochdalbana, men vi gör ju så mycket annat också för man kan ju inte åka hela dagarna. Så tack vare intresset får vi se väldigt mycket, som vi annars inte hade fått uppleva, särskilt när vi åker till mindre platser.

En större trygghet

Vinsten har även betytt den totala motsatsen till spänningen ute på reseäventyren och bidrar till trivsel och lugn i vardagen. I familjens hus har både kök och badrum renoverats.

– Vi uppskattar även de små sakerna, som att kunna gå ut och äta lite oftare och jag behöver inte längre titta på prislappen om jag till exempel vill köpa en ny väska.

Anneli som är investerare på bank har dessutom satsat vinsten i bra placeringar.

– Trots att vi använt en hel del av pengarna, så har vi fortfarande lika mycket som vi vann.

Läs mer om vinnande postnummer i Norrköping här

Annelis bästa restips för den som inte varit i USA

Niagarafallen – en väldigt häftig upplevelse, helt enkelt.

New York – ett måste för dig som vill ha storstadspuls.

Key West – upplev fantastiska solnedgångar och en härlig puls.

Disney World i Florida – ett måste. Passar både stora som små.

Nashville – om du gillar bra musik, barer och linedance.