”Det har tagit mig ett helt år att förstå”

Monicas liv förändrades i januari 2019. Då var hon en av de Karlstadsbor som vann i Grannyran. I början var det svårt att tro på det som hänt. Hon var tvungen att prata med banken för att försäkra sig om att pengarna på kontot verkligen var hennes.

Familjen betyder väldigt mycket för Monica. Hon bor på en gård utanför Karlstad, med många djur och sin man Daniel. Hon har tre utflugna söner och två barnbarn. När sönerna växte upp var hon ensamstående. Hon jobbade mycket för att få ekonomin att gå ihop och ägnade all resterande tid åt sina barn. Det var en tuff tid, men relationen mellan Monica och sönerna har alltid varit bra. Sedan träffade Monica Daniel. Han vann snabbt pojkarnas förtroende och de flyttade till huset på landet. Även efter att sönerna flyttat hemifrån träffas de ofta.

– Vi är allihop bästa vänner. Om det har gått några dagar utan att vi hörts av, måste jag ringa för att se hur de mår, säger Monica och skrattar.

Monica drabbades av cancer

När barnen gick i grundskolan blev Monica sjuk i cancer. Det är femton år sedan nu. Den äldsta sonen Kim var den som förstod hur sjuk Monica var och han var även den som blev mest rädd. Lyckligtvis tog sig familjen igenom sjukdomsperioden, med operationer och allt vad det innebar, och idag är Monica frisk igen.

Den stora vinsten

I januari 2019 var det Grannyradragning på Postkodlotteriet – och postnumret som vann var Monicas. Postkodlotteriet ringde till Daniel för att planera en överraskning för Monica. Men Daniel tog det inte på allvar, han trodde att det var ett skämt. I stället fick Monicas son Kim hjälpa till att ordna med överraskningen.

Överraskningen

Familjen samlades hemma hos Monica och Daniel. Monica var på jobbet när Kim hörde av sig och sa att hon skulle sätta på sig en skjorta och sminka sig lite.

– När jag kom hem kändes allt så konstigt. Alla var där och stämningen var helt annorlunda än den brukar vara. Jag tyckte att det var spännande och min gissning var att vi skulle gå ut och äta och att Daniel skulle berätta något.

”Det här händer ju inte!”

Plötsligt knackade det på dörren och Monica möttes av Postkodlotteriet och ett tv-team.

– Jag blev så snopen! Jag var nog i förnekelse, för känslan jag hade när jag förstod varför de var där, var att det här händer ju inte!

Monica fick ta emot en vinstcheck som det stod 700 000 kronor på. Det kändes väldigt stort, berättar Monica, och för henne var det självklart att hon skulle bjuda hela familjen på en resa för pengarna.

– Vi åker, långt, hade hon sagt.

Vad hon inte visste

Historien hade kunnat sluta där. Men det gjorde den inte. För i en Grannyra kan man vinna ännu mer pengar om man har turen att tillhöra den vinnande postkoden. Men detta hade Monica inte riktigt koll på. Hon visste inte att hon bara några dagar senare skulle kunna vinna en ännu större summa än hon redan gjort – och bli miljonär. Den vetskapen växte fram dagarna före eventet.

Den stora Grannyra‑dagen

På den stora dagen, då det var Grannyra på Stora torget i Karlstad, var Monica nervös för att eventuellt behöva gå upp på scenen. Hon är lite blyg och tillbakadragen som person och att stå på scenen framför alla människor kändes läskigt. När Monica stod med sin familj i publiken vågade hon knappt titta på storbildsskärmen där den vinnande postkoden var på väg att presenteras. Plötsligt skrek alla runt omkring henne. Barnbarnen ropade:

– Farmor, du har vunnit, du ska upp på scen!

– När jag förstod att jag vunnit igen började tårar rinna nerför mina kinder, tårar av lycka, säger Monica.

Såg fel på checken

Väl uppe på scenen, när Monica drog ut sin vinstcheck ur guldkuvertet, såg hon fel: Hon såg ett par ettor och ett antal nollor, kände sig jättelycklig och tänkte ”Yes, jag har vunnit 110 000‑nånting till!” Men hon hade sett fel. På checken stod det inte 110 000‑nånting utan 11 000 000‑nånting. Mer exakt: 11 871 857 kronor.

– Det är först nu det har börjat landa att jag vunnit så här mycket pengar, säger Monica. Det är så stort att det tagit mig ett helt år att förstå.

Alla nollor på kontot

Det var en chock när Monica gick in på kontot och såg alla nollor. Hon kunde inte tro att det var sant och var tvungen att kolla kontot flera gånger och även prata med banken, för att försäkra sig om att pengarna verkligen var hennes.

– Jag har under alla år ensam med barnen oroat mig för ekonomin och jag har alltid jobbat väldigt mycket. Nu behöver jag inte göra det längre! Nu kan jag åka till jobbet för att jag tycker det roligt!

Har delat med sig

I det stora hela lever Monica som förut. Hon jobbar, umgås med familjen, tränar och gör allt som vanligt. Men ibland kommer det plötsligt över henne att hon faktiskt kan unna sig att göra saker nu. Det var också självklart för Monica att hon skulle dela med sig av vinsten.

– Jag har delat med mig till mina söner, barnbarn, bröder, brorsbarn och några väninnor. Det är en lycka att kunna hjälpa andra.

Monicas drömmar

Familjen har under många år åkt skidor tillsammans, och nu när hon vunnit kändes det självklart att hon skulle köpa sig en lägenhet i fjällen. Hon har också rest till Rom, Kroatien och Spanien, tillsammans med familjen och vänner. En annan dröm är att åka på en långresa och vara borta under en längre tid. I framtiden ska hon unna sig det.

Därför skaffade hon lott

Monica har varit med i lotteriet länge, hon minns inte hur länge. Anledningen till att hon gick med i lotteriet var att en stor del av det hon betalar för lotten går till välgörande ändamål. Några organisationer som Monica brinner extra mycket för är Cancerfonden, Barncancerfonden, Läkare Utan Gränser och Erikshjälpen.

– Det är därför jag tycker att Postkodlotteriet är bra, och det är anledningen till att jag gick med i lotteriet, jag vet att pengarna går till någonting bra, och så kan jag ju vinna lite också.