”Jag har mamma att tacka för allt”

Under gymnasiet skärpte Rami till sig. Han slutade att vara den där struliga killen som skolkade från skolan och inte tog livet på allvar. När han vann i Grannyran var han 27 år, drev sitt eget åkeri och berättade att han hade sin mamma att tacka för allt. I januari 2020 fick han sitt livs överraskning.

Det var en fredag. Efter en lång arbetsdag skulle Rami just börja spela dataspel med sina vänner, då en av dem sa att han hört att Postkodlotteriet skulle komma till Agnesberg och att Grannyran hade landat där. Ramis hjärta började slå snabbare – han hade tre lotter – och han loggade genast in på Postkodlotteriets hemsida för att rätta sina lotter.

– Då stod det att jag vunnit i Grannyran! Det var bara ren och skär lycka som spred sig i kroppen! Och jag drog av ett redigt vrål, ett riktigt sånt djungelvrål! säger han och skrattar.

Postkodlotteriet kom på besök

Bara en halvtimme senare ringde Postkodlotteriet. De bekräftade att Rami hade vunnit och sa att de ville komma på besök nästkommande måndag.

– Jag visste inte hur mycket jag vunnit, så jag vågade inte ta ut något i förskott. Jag hade ju ingen aning. Men när de kom på måndagen blev jag väldigt glad, på vinstchecken stod det 750 000 kronor!

En ännu större vinst

Sedan följde en nervös vecka då Rami knappt sov eller åt. På söndagen skulle det bli Grannyra-event på Angereds Torg och där hade han chansen att vinna ännu mer pengar. På Grannyran stod Rami längst fram vid scenen och när han såg att det var hans postkod som vann hoppade och skrek han av lycka. Han gick upp på scenen tillsammans med sin mamma. På vinstchecken stod det drygt 6,6 miljoner. Rami jublade.

– Det här är sanslöst och väldigt härligt! sa han när han lugnat sig något.

Miljonerna på kontot

Rami berättar med inlevelse om när han gick in på kontot och såg alla miljonerna.

– Min första tanke var, oj oj oj, jag måste logga ut från banken, stänga av telefonen. Ingen får se att det finns så här mycket pengar på kontot, säger han och skrattar.

Rami hette först Leif

I början av 1990-talet kom Ramis mamma och två storasystrar till Sverige från Libanon och bodde hos en familj som tog hand om nyanlända. Där föddes Rami. Han fick namnet Leif. Rami var hans mellannamn. Att heta Leif och ha utländskt utseende var ingen hit. Det blev han mobbad för i skolan, från 3:an till 7:an. Sedan valde han att använda sitt mellannamn i stället, Rami. Men att han blev mobbad var förmodligen en anledning till att han blev en stökig kille.

Vändningen i gymnasiet

I gymnasiet gick Rami fordons- och transportprogrammet. Han skolkade och strulade och lärarna trodde inte att han skulle ta sig igenom gymnasiet. Men en dag bestämde sig Rami för att ändra sig och att satsa allt. Hans mål blev att gå ut gymnasiet på topp och ta alla körkort man kunde ta. Och det lyckades han med. Rami tog studenten 2012. Bara två år senare startade han tillsammans med sin dåvarande svärfar ett åkeri och köpte sin första lastbil. Ett år senare kunde de köpa ytterligare en lastbil och anställa den första chauffören. Idag har åkeriet ett flertal bilar.

– Min vision är att bolaget ska fortsätta växa.

Vill ta vara på chansen

Rami säger att det är viktigt för honom att ta vara på chansen och pengarna som han vunnit. Att använda dem klokt och investera på bra sätt.

– Jag ska absolut inte slänga bort den här möjligheten jag nu fått!

Rami har alltid haft en bra relation med sin mamma, kanske har hon varit extra beskyddande mot honom för att han är sladdis och den enda pojken. Rami säger skämtsamt att han alltid varit hennes älskling.

– Hon betyder väldigt mycket för mig. Utan henne hade jag inte varit där jag är idag. Hon fick mig att sluta göra en massa dumheter, som jag gjorde när jag var yngre. Jag har min mamma att tacka för allt.

En kolonilott till mamma

Först ville Rami köpa en ny lägenhet till sin mamma, men hon ville bo kvar där hon bor. Nu pratar de om att skaffa en kolonilott till henne. Hon tycker om att odla och när hon bodde i Libanon jobbade hon med blommor. En kolonilott skulle göra det möjligt för henne att fortsätta med sitt stora intresse. Rami har också delat med sig av vinsten till sin syster som haft det tufft ekonomiskt.

– Det har betytt jättemycket för mig, att kunna hjälpa min familj. Det känns skönt.

Fler drömmar

Till sig själv letar han efter en ny lägenhet, en som är lite större än den han har idag och som ligger närmare stan så att det blir lättare att åka kollektivt. Han tänker också förverkliga sin dröm om att åka till USA och bila längs kusten. Nu ska det bli av, säger han.

– Jag vill göra så mycket som möjligt med de här pengarna, jag vill också köpa en ny lastbil till företaget. I framtiden skulle jag vilja skapa en pool av företag, till exempel starta ett kafé och kanske en restaurang. Det är en dröm.

En annan del av lotteriet

I februari 2020 fick Rami vara med på den årliga tillställningen då Postkodlotteriets överskott delas ut till 61 ideella organisationer.

– Det var jätteroligt att få vara med, inte likt något jag tidigare varit med om, säger Rami.

Att en del av summan han betalar för sina lotter går till välgörande ändamål kände han till, men inte att det var så mycket pengar som delas ut varje år.

– Hela kvällen var riktigt rolig, jag satt tillsammans med ordföranden för BRIS, vilket kändes mäktigt. Vi hamnade i intressanta diskussioner. Efter den kvällen känns det extra stort att vara med och bidra till alla organisationerna.

Läs om fler vinnare