Grannyravinst blev en ögon­öppnare

2018 vann Anki 2,6 miljoner i Grannyran. Vinsten har inte förändrat hennes liv så mycket på ytan, däremot gav den henne möjligheten att göra andra val i livet.

När Anki blev inbjuden till Postkodlotteriets förmånstagarfest – en kväll då Postkodlotteriet delar ut årets överskott till 61 ideella organisationerna – fick hon nya perspektiv.

Det var i april 2018 som livet tog en ny riktning för Anki från Vargön utanför Vänersborg. Hon berättar att det var en vanlig dag, hon åkte till stallet som hon brukar efter jobbet. Där fick hon ett minst sagt oväntat mottagande. På stallplan möttes hon av femtio personer som hurrade och tjoade.

– Jag förstod ingenting. Inte ens när Sandra och filmteamet kom springandes.
När Anki drog ut vinstchecken ur guldkuvertet förstod hon till sist att hon vunnit en massa pengar.

– Jag kommer inte riktigt ihåg, men det var nog 480 000 kronor. Det var väldigt mycket pengar i alla fall.

Anki hade turen att bo i det postnummer som vunnit i Grannyran. Nu var den stora frågan om hon skulle ha extra tur att även bo i den vinnande postkoden? Men Anki hade inga förhoppningar.

– Jag kan inte begära mer, man kan inte gå och hoppas på att man kan vinna mer pengar när man redan vunnit en halv miljon kronor.

Den stora dagen

När dagen för den stora Grannyra-festen äntligen kom, hade Anki turen på sin sida. Det var hennes postkod som vann och tillsammans med sina grannar fick hon gå upp på scenen och ta emot en vinstcheck på 2,6 miljoner. För Anki var det en stor kontrast mot vad livet var just då. Hon var inne i en tuff period och behövde lite extra lycka i livet.

– Jag minns att jag tänkte att vad skönt det är att få vara glad på riktigt.

Vinsten gav henne också glädjen att få möjlighet att bidra till andra i sin omgivning.

”Det var nog meningen det här”

Det är inte alltid helt enkelt för Fru Fortuna att göra sitt jobb. När det vinnande postnumret och postkoden för Grannyran skulle dras låg Anki i skilsmässa, och var precis på väg att sälja sitt hus. Alltså det hus som låg i det vinnande postnumret, i den vinnande postkoden. På grund av flytten var hon även på väg att säga upp sin lott. Men köpet drog ut på tiden och när Grannyran landade i Vargön var Ankis lott fortfarande aktiv.

– Det var så många olika omständigheter som gjorde att jag trots allt vann. Det var nog meningen, pengar är inte allt men det här kunde inte kommit mer lägligt.

Har varit med sedan starten

Anki har varit med i Postkodlotteriet sedan starten 2005. Hon vet att en del av pengarna från lotten går direkt till fler ideella organisationer och gick med i lotteriet för den goda sakens skull. Då hon själv haft svårt att välja ut en specifik organisation att bidra till, valde hon istället att börja prenumerera på Postkodlotteriet. Genom sina lotter är hon nu med och bidrar till fler organisationer, som varje dag kämpar för en bättre värld.

– Det känns bra att bidra och samtidigt ha möjlighet att vinna pengar.

Det varierar hur många lotter Anki har. Fem stycken är aktiva hela tiden och emellanåt utökar hon antalet. Hon tror inte att hon kommer vinna igen, lotterna har hon för att vara med och stötta de ideella organisationerna.

En kväll med halleluja moment

Varje år håller Postkodlotteriet en förmånstagarfest – en känslosam kväll där överskottet delas ut till ett femtiotal ideella organisationer. För varje lott går 54 kronor direkt till välgörenhet, och tack vare Post­kodlotteriets kunder kan organisationerna, med dessa medel, fortsätta sitt viktiga arbete.

År 2019 blev Anki inbjuden till festen för att berätta om hur det känns att vinna i Postkodlotteriet, samt dela ut en del av överskottet till en av organisationerna. På plats var även George och Amal Clooney för att berätta om Clooney Foundation for Justice – en människorätts­organisation startat av Clooney, som gav en extra stjärnglans till kvällen. 

Anki var sista talaren för kvällen och hade ett tal väl förberett. Anki minns att hon var imponerad över summorna som organisationerna fick ta emot under kvällen och berättar om respekten hon fick över det viktiga arbetet de varje dag gör! När det väl var dags för Anki att hålla sitt tal, hade hon bestämt sig – hela talet skulle ändras.

– När jag satt där och lyssnade kände jag att jag omöjligt kan gå upp och prata om min vinst. Det betyder ingenting. Att jag vunnit pengar betyder ingenting.

Istället blev det ett tacktal till organisationerna. Om vikten av att hjälpa och stötta dem och hur imponerad hon var av allt deras arbete.

Under kvällen fick Anki även chans att prata med några av organisationerna, som berättade hur viktiga alla lottköpare är. Många av dem berättade om både stora och små projekt som aldrig hade kunnat genomföras utan stödet från Postkodlotteriets kunder. För Anki blev det en ögonöppnare.

– Utan oss kunder hade det varit svårare att bedriva hjälpverksamheten som de gör idag. Det blev nästan ett halleluja moment över det.

Det är ur välgörenhetsperspektivet som Anki tycker det är viktigt att prata om varför man ska vara med i Postkodlotteriet. Att veta att man samtidigt är med och bidrar.

– När jag pratar med familj och vänner har många inte en aning om det här.