”Minnet av en sådan här händelse släpper aldrig”

Frågan är vilken av vinsterna Gunnar värderade högst den där dagen i juni när Postkodlotteriets vinstutdelare Jesper Blomqvist hälsade på. Att få en pratstund med en av sina stora förebilder inom fotboll – eller att få dra en vinstcheck?

– Att vinna storvinsten tar nog ändå priset.

Gunnar jobbar som pressfotograf och har bevakat fotboll i över 50 år. Med sju fotbolls‑VM i ryggen och mängder av matcher från lägsta till högsta nivå kan man nog säga att Gunnar Bobbo Lauhage kan sin sport.

”Nu får du dra checken, Gunnar”

Han har följt Jesper under hela hans karriär, från det att han var en ung talang till de stora klubbarna i Europa. Men aldrig har han haft tillfälle att få en längre pratstund med honom, förrän den där dagen när Jesper, nu i en helt annan roll, plötsligt stod utanför dörren med ett filmteam bakom sig och ett guldkuvert under armen.

Gunnar, eller Bobbo som han kallas, hade blivit grundlurad av sina döttrar. Han visste att han var tvungen att vara hemma, inget mer än så. Men av en ingivelse råkade han titta ut genom fönstret och fick se ett helt TV‑team komma, med Jesper i täten.

– Då fattade jag. Jag sprang till dörren och välkomnade honom. Och sen började vi prata fotboll….

Och pratade, det gjorde de sannerligen. Till slut fick kameramannen mana på Gunnar lite.

– Nu måste du nog dra checken snart.

Det hade Gunnar nämligen helt glömt bort, både han och Jesper var fullt upptagna med att prata gamla fotbollsminnen.

– Jag blev ju själaglad när det var Jesper som knackade på. Sist jag träffade honom var i Los Angeles 1994.

När Gunnar till slut drog checken hade han inga som helst förväntningar.

– Jag har aldrig några förväntningar, men det här… Det var ren eufori, säger Gunnar med lite darr på rösten.

Den kvällen firade han och tre av hans fyra barn på en restaurang i närheten. När de satt där frågade äldsta dottern Jonna om han fattat vad som hänt.

– Nej jag har inte fattat någonting, inte ett dugg. Jag säger ingenting förrän pengarna sitter på kontot.

Vinsten kom väl till nytta

När vinsten kommit in på kontot tog han kontakt med sin bank för att diskutera eventuella investeringar. Efter att ha funderat på några olika alternativ frågade han sig till slut varför han ska investera egentligen.

– Jag som är så gammal, varför ska jag hålla på att investera i aktier och fonder och annat? Det är väl bättre att använda pengarna här och nu.

Sagt och gjort, en del av pengarna gick istället till att underhålla huset. Ett nytt värmesystem och två badrum som behövde renoveras. Gunnars släktgård i Värmland fick också en ordentlig översyn.

Delade med sig

Men Gunnar delade även med sig av pengarna, och tillsammans med sin äldsta son blev det en far‑och‑son‑resa till Alicante. En ny bil blev Gunnars present till sig själv, den gamla hade fått nog och la lämpligt nog av precis i samband med vinsten. Resten av pengarna har Gunnar på ett sparkonto för oförutsedda händelser.

Gick med i lotteriet för en god sak

Gunnar gick med i Postkodlotteriet för att han ville bidra till de 61 välgörenhetsorganisationer som varje år får ta del av överskottet från lotteriet. Barncancerfonden och Operation Smile är två organisationer som ligger Gunnar närmast om hjärtat. Han är också månatlig bidragsgivare till Barncancerfonden och när han vann skänkte han även en engångssumma till organisationer som värnar om miljön.

Fantastiskt att ett fotbollsfreak som jag, vinner

- Gunnar

Ett minne för livet

Att vinna pengar har definitivt inte stigit Gunnar åt huvudet. Han är den han alltid varit, det finns inga pengar i världen som kan ändra på det.

– Jag är samma gubbe som jag var innan. Att vinna lite pengar, det blir bara lite grädde på moset.

Gunnar sammanfattar dagen då han vann som en dag han alltid kommer bära med sig.

– Det är helheten i det hela som jag aldrig glömmer. Dels så var det Jeppe som kom, det var det roligaste av allt. Att det var han. Då kom alla mina fotbollsminnen upp igen.

Även om Gunnar har passerat pensionsstrecket jobbar han fortfarande som pressfotograf och bevakar både sport, kultur och samhällsfrågor. Än så länge vill han inte lägga kameran på hyllan. Och fotbollen, ja det intresset står i sig. Men nuförtiden är det spel i de lägre divisionerna som Gunnar vurmar för, det är där den stora kärleken till sporten finns.

Miljonelvan

Miljonelvan var en specialvinst i juni 2018 inför sommarens stora sporthändelse – fotbolls-VM.

Totalt 11 miljoner lottades ut och de nyblivna miljonärerna fick bilda Jesper Blomqvists ”egna miljonelva".

Förutom guldfärgad matchtröja och miljonen fick vinnarna även spela lite fotboll med Jesper.