"Jag blev så chockad"

Att vinna en storvinst är det många småbarnsföräldrar som drömmer om, med allt vad den fasen i livet innebär. För trebarnsmamman Ida blev det verklighet när hon vid 35‑års ålder vann nära 2,5 miljoner i Grannyran.

Ida får oväntat besök

När Ida var i tjugoårsåldern bestämde hon sig för att gå med i Postkodlotteriet. Hon ville vara med och stödja de organisationer som varje år får vara med och dela på Postkodlotteriets överskott, samtidigt som hon såg en chans att själv kunna vinna.

En oktoberdag 2019 var Ida hemma från jobbet, hon var tillfälligt sjukskriven. Hennes svärföräldrar var på besök och svärmor och Ida hade tänkt att gå ut i skogen och plocka svamp. Idas man Henrik dyker plötsligt upp, han behövde komma hem från jobbet och duscha – ett läkarbesök väntade i stan. Så det fick bli en fika med Idas nybakade bullar innan svampturen.

Ida tyckte att Henrik var lite hispig och undrade vad det var med honom. Och så plötsligt, tre hårda slag på dörren. Ida var säker på att det var en annan släkting till familjen som hade vägarna förbi. Men istället ramlar ett helt filmteam med Kicken i täten in genom dörren.

– Jag hade inte en susning, men de andra tre som satt vid bordet hade ju det, ler Ida. Min svärfar hade också vunnit. Men han visste om det, på något sätt hade han klurat ut det.

Ida hade inte anat någonting. Hon blev överrumplad av uppståndelsen som plötsligt utbröt i köket. Innan hon visste ordet av hade hon dragit en check ur guldkuvertet på 93 000 kronor.

– Jag tänkte att nu blir jag en av dem man ser på TV som inte ser glada ut när de har vunnit. Men jag blev så chockad, skrattar Ida.

Ida var en av många grannar som vunnit i det vinnande postnumret. Innan filmteamet lämnade henne förklarade Kicken att hon även kan ha tur och vara en av vinnarna i den vinnande postkoden, detta skulle avslöjas under Grannyra‑festen i Laholm lite drygt en vecka senare.

Nervös väntan inför Grannyran

Efter att Kicken och filmteamet varit på besök gick snacket i den lilla byn.

– Alla som bor här är ju vänner eller släkt så det var många man träffade och alla pratade. Så det var många tankar och spekulationer, berättar Ida.

Så kom äntligen dagen då det var dags att åka till Laholm. Ida var nervös, var det möjligt att hon kunde ha tur och vinna en gång till?

När hon stod bland publiken och väntade på att den vinnande postkoden skulle avslöjas var hon tvungen att gå åt sidan. Det blev lite för mycket med alla människor runt henne och pulsen som skenade. Plötsligt ropades den vinnande postkoden ut och tjejen bredvid Ida puttade lite på henne. Det var ju Idas postkod som vunnit! Ida sprang upp på scenen och där uppe blev hon lugn.

– Jag kände ju alla som var där eftersom vi antingen är släkt eller vänner. Det var häftigt! skrattar Ida.

Ida hade sinnesnärvaro att räkna ut hur mycket hon skulle vinna. Det var andra vinnare före henne som fick dra sina vinstcheckar och Ida förstod snabbt att hon nog skulle vinna ungefär 2,4 miljoner på sin lott.

– Jag har fortfarande inte fattat att jag vunnit. Det är galet!

Samma kväll bjöd svärmor på middag för att fira de två vinnarna – Ida och hennes svärfar. Alla var fortfarande lite chockade och spänningarna de haft i över en vecka släppte. Nu äntligen visste de.

"Jag och min svärfar, min mans farbror och hans sambo hade alla vunnit – och några grannar till. Det var häftigt att vi var så många som kände varandra"

Investerat i framtiden

Ida berättar att varken hon eller hennes man är sådana som behöver massa nya prylar. För henne blev vinsten i stället en möjlighet att kunna investera i familjens framtid.

– Vi är nöjda med det vi har. Att vinna pengarna blev mer en känsla av trygghet än ett sug att spendera.

Nu har Ida och Henrik betalat av en del på huslånet för att kunna ha lite mer att röra sig med i vardagen.

– Vi känner oss friare nu. Det vinner vi på i längden. Nu är vi i en fas i livet som kräver lite mer framförhållning med ekonomin. Hade vi varit äldre hade vi kanske gjort annorlunda, förklarar Ida.

Bara någon månad innan vinsten funderade Ida och Henrik på att göra sig av med lotten, men de bestämde sig till sist för att den fick vara kvar.

– Tänk om jag hade sagt upp lotten!

Parets ena bil hade gjort sitt så en del av vinsten gick till en ny – begagnad – bil. Resten av pengarna har satts in på ett sparkonto som en extra buffert. Och i framtiden hoppas Ida kunna unna sig en kraftfull motorcykel, en med mycket krut i motorn.

Läs mer om Grannyran