”Mina drömmar gick i uppfyllelse”

När Carina bodde i Våxtorp fick hon se glada vinnare ta emot sina vinstcheckar i Grannyran. Då hade hon inte själv någon lott. När hon flyttade till Ängelholm nästan ett år senare bestämde hon sig för att gå med i Postkodlotteriet. Kanske kommer det fler vinstchanser? Tre månader senare landade Grannyran i Ängelholm. Den här gången hade hon både en lott och massor av nybörjartur. Eller var det kanske ödet som grep in?

Vinst efter bara tre månader

Carina är 44 år och hade vid tiden för vinsten precis flyttat från Våxtorp med sina fyra barn till Ängelholm. Samma Våxtorp som vunnit Grannyran bara ett år tidigare, då Carina fått nöja sig med att stå bredvid och titta på. Men redan efter tre månader som Ängelholmsbo var det dags för Grannyran igen och den här gången hade Carina en lott.

Otroligt nog var det Ängelholm som drog vinstlotten – och Carina hade också den stora turen att bo i det vinnande postnumret. Känslan när Kicken ringde och gav vinstbeskedet var obeskrivlig.

– Jag vann 350 000 kronor i postnumret, då var jag chockad, skrattar Carina.

Carina tyckte att det var toppen att vinna så mycket. 350 000 gjorde mycket för hennes ekonomi.

– Sedan tänkte jag inte så mycket på den andra vinsten i postkoden. Jag hade ju redan haft min tur, minns hon.

Att gå med i lotteriet var självklart

Beslutet att gå med i Postkodlotteriet var självklart när Carina flyttade till Ängelholm. Hon hade ju på nära håll sett glädjen och vinstlyckan när grannarna vann i Våxtorp. Carina kände också att hon ville bidra till de ideella organisationer som får vara med och dela på Postkodlotteriets överskott.

– Jag är ensam med fyra barn och två av dem har diagnoser – ADHD och ADD. Det är kämpigt men det är mycket positivt också. Det är många organisationer som gör mycket gott för barn med de diagnoserna, och dem vill jag vara med och stötta.

Att flyttlasset gick till Ängelholm efter beslutet att flytta ifrån det lantliga läget i Våxtorp var ett naturligt val. Ängelholm är den staden som ligger närmast Våxtorp och barnen som började bli stora, ville in till stan. Det blev också mycket körningar till barnens aktiviteter. Själv jobbar Carina på ett demensboende i Ängelholm, så för henne var det bara fördelar med att bo lite närmare jobbet.

Carina vann stort

Dagen för den stora Grannyra‑festen där den vinnande postkoden skulle dras närmade sig. När det var en dag kvar innan dragningen var Carina ändå lite nervös, tänk om…

– Sluta säg så mamma. Du kommer bara bli besviken, sa äldsta dottern när Carina avslöjade sina tankar.

Dagen därpå satt Carina i bilen med sin äldsta dotter, de skulle till IKEA i Helsingborg. Samtidigt i en studio i Stockholm långt därifrån, förberedde sig Rickard Sjöberg för en Grannyra i studiomiljö. Corona hade precis lamslagit världen och den vanliga vinstutdelningen på torget i vinnarorten fick helt enkelt bytas ut till att Rickard ringde vinnarna via Skype.

Blev uppringd under bilturen

När Carinas telefon ringde körde hennes dotter bilen, som tur var. För i displayen ser Carina ett välbekant ansiktet – det var Rickard. Carina var en av vinnarna i postkoden och hade vunnit drygt 2,3 miljoner.

– Jag blev ju helt överlycklig och skrek bara rakt ut, skrattar Carina. Sen när det väl började landa så tänkte jag, det är ju rätt mycket pengar. Vad ska jag göra?

Hur gick tankarna efter samtalet, hur skulle de fira?

– Min dotter sa att jag skulle åka och köpa ett par nya skor. Men jag vågade inte göra något förrän jag såg att pengarna var på kontot, minns Carina leende.

"Min 10‑årsplan gick i lås"

När pengarna väl kommit in på kontot bestämde sig Carina för att göra slag i saken och köpa en ny bil. Det tyckte hon att hon kunde unna sig nu. Den tidigare var ganska gammal och sliten. När bilen var på plats funderade Carina på hur hon bäst kunde förvalta resten av vinsten.

– Så mycket pengar kommer jag ju aldrig ha i hela mitt liv igen, tänkte hon.

Carina bestämde sig för att investera i en bostadsrätt, en lägenhet som var stor nog åt hela familjen.

Hon hade redan innan vinsten en utstakad plan – bli av med lånen, köpa en bil och en bostadsrätt.

– Min 10‑årsplan gick i lås bara på några månader, ler Carina.

Carina ville också investera i barnens framtid och har avsatt pengar i fonder för att trygga deras uppväxt. Förr eller senare ska de ta körkort och flytta hemifrån, då känns det skönt att det finns sparade pengar att ta av.

– Nu kan jag ge barnen samma förutsättningar som många andra har, säger hon.

– Man slipper klumpen i magen, hur ska jag klara den här månaden. Det är värt mer än någonting annat!

Delade med sig av vinsten

De fyra barnen gick inte lottlösa, alla i familjen fick önska sig var sin sak. Carina såg till att det kom ett nytt golv på plats i äldsta dotterns frisörsalong. Mellansonen som är intresserad av airsoft ville gärna ha ett gevär till det.

Carinas andra dotter hade en hundvalp överst på önskelistan. Den önskan gick i uppfyllelse då de redan pratat om att skaffa hundvalp – en valp som i framtiden ska fungera som barnens terapihund. Den yngsta sonen var för liten för att kunna bestämma sig för bara en sak, så han har fått lite småsaker då och då. Carina har även köpt cyklar till hela familjen som de använt flitigt nu under sommaren.

– Nu återstår bara de där nya skorna. Jag hade precis rensat ut min garderob innan jag vann, så nu får jag väl gå och köpa mig ett par nya skor, ler Carina.

Ser ljust på framtiden

Nu när Carina redan kan checka av sin 10‑års plan har hon börjat fundera lite på framtiden. Vad har hon för nya drömmar?

Om fem år fyller Carina femtio år. Då vill hon åka till Afrika och jobba som volontär och uppleva savannen med alla vilda djur på nära håll. Men det är ändå fem år tills dess och man vet aldrig vad som händer.

– Barnen är alltid prio ett så vi får se hur det blir med den saken, säger Carina.

När man väl kan börja resa igen skulle hon även vilja åka någonstans tillsammans med hela familjen.

– Nu planerar vi en riktig familjeresa. Det känns bra, konstaterar Carina.

Med facit i hand tycker Carina att vardagen är sig lik, även efter vinsten.

– Man ändrar ju inte beteende för att det ramlar in pengar på kontot. Man är ju rädd om pengarna och vill att de ska komma till något bra, förklarar hon.

Men visst märker hon att både hon och barnen är lite lugnare så här efter vinsten. Hon berättar att nästan alla i hennes omgivning sagt att det var så roligt att det var just hon som vann, att hon verkligen var värd det.

– Hela grejen känns som om det var ödet som ryckte in. Först att jag skulle köpa en lott, bara för att Våxtorp hade vunnit tidigare. Sen att jag efter bara tre månader vann i både postnumret och postkoden, avslutar Carina lyckligt.

Läs mer om Grannyran