”Jag trodde aldrig att jag skulle vinna”

Elisabeth trodde inte att hon hade tur i spel, ända tills hon vann i Grannyran i april 2020. Då hade hon varit med i Postkodlotteriet sedan starten för 15 år sedan –mycket tack vare sin pappa. Hon minns tillbaka till den långa väntan och galna dagar med sömnlösa nätter.

– Vinsten har inte förändrat mitt liv, den har istället gett mig en grundtrygghet som jag inte hade innan.

”Du har vunnit”

Elisabeths pappa gick med i Postkodlotteriet för att stötta alla de organisationer som varje år får vara med och dela på överskottet från lotteriet. Han tyckte även att Elisabeth skulle skaffa sig en lott, och hon löd hans råd, trots att hon aldrig vinner. Hon har inte tur i spel helt enkelt. Trodde hon.

– Så allt är egentligen hans förtjänst, ler Elisabeth.

Elisabeth har skänkt pengar till en rad olika organisationer som till exempel Cancerfonden och Plan International. Men när hon skilde sig för sju år sedan behövde hon omprioritera sina utgifter.

– Men lotten behöll jag, för då är jag med och bidrar till så många, och behöver inte välja bort någon, fortsätter Elisabeth.

Och tur var väl det, för en dag i april 2020 ringer Elisabeths telefon. Det är från Postkodlotteriet och Elisabeth får reda på att hon vunnit. Men inte hur mycket – mer än att det är mycket pengar.

Hon blir ombedd att ladda ned Skype, dagen därpå kommer hon få ett videosamtal där hon får reda på hur mycket hon vunnit.

En sömnlös natt

På natten ligger Elisabeth sömnlös och funderar på hur mycket ”mycket pengar” är.

Morgonen kommer och timmarna sniglar sig fram. På förmiddagen får hon äntligen ett Skype‑samtal. Det är Kicken som ringer.

– Jag hörde först inte vad han sa. Väntan hade varit så lång så det blev bara overkligt allting, minns Elisabeth.

Men hennes dotter hade hört varenda ord. Hon skriker rakt ut – Elisabeth har vunnit 1 070 00 kronor.

Kommer hon vinna i postkoden?

Denna gång hade man på grund av corona beslutat att flytta in Grannyra‑festen till en studio, full av underhållning, digitalt avslöjande av den vinnande postkoden och skypesamtal till vinnarna. Eventet skulle äga rum drygt en vecka efter att Elisabeth fått sitt vinstbesked.

Hon var överlycklig över sin vinst på drygt en miljon. Hennes 50‑årsdag närmade sig och nu var det hög tid att börja tänka på pensionen. Helt klart behövde hon göra något åt den saken.

– Vinsten får gå till pensionen och så gör vi någon kul grej också. Jag ska vara rädd om pengarna, minns Elisabeth att hon resonerade.

Men det gnagde ändå i henne, det fanns trots allt en liten chans att hon även kunde bli en av postkodvinnarna. Elisabeth skälvde av tanken och det blev sömnlösa nätter där hon önskade att väntan snart skulle vara över. För tänk om….

Olidlig väntan

Dagen för Grannyran kom och Elisabeth beslutade sig för att jobba hemifrån. För tänk om Rickard ringer. Klockan är nio och mobiltelefonen är riggad och klar. De två döttrarna är också hemma, lika nervösa som Elisabeth. Klockan blir tio och nu är döttrarna så uppspelta att de inte längre kan vara kvar hemma. De går till ett café i närheten och tittar på Postkodlotteriets sida på Instagram. Där direktsänds Grannyra‑festen där Rickard och Sandra har börjat ringa vinnare. Elisabeth får täta rapporter och mår nästan illa av nervositet. För visst brukar utdelningen till storvinnarna vänta till sist? Fantasin drar iväg med henne och Elisabeth minns att hon tänkte:

– Antingen stannar det på drygt en miljon, och det är jag jätteglad för. Eller så är detta stort. Jättestort.

Blir prankad av Rickard

Plötsligt ringer telefonen, det är Rickard. Han ringer för att gratulera till vinsten i postnumret, och börjar sedan runda av samtalet.

Elisabeth känner sig nästan lite besviken. Självklart är hon glad för sin vinst i postnumret, men visst hade det varit roligt att även bli en av vinnarna i postkoden. Precis innan de ska lägga på hejdar sig Rickard plötsligt.

– Vänta lite, det ligger något på golvet här, säger han. Det är ett guldkuvert och det står ditt namn på det.

Rickard drar ut checken ur guldkuvertet och då slutar nästan Elisabeths hjärta att slå. På checken står det 7 090 482 kronor.

– Då bröt jag ihop, skrattar Elisabeth. Tårarna sprutade, när han säger att jag vunnit över sju miljoner så kan jag bara inte fatta det.

Har delat med sig av vinsten

När vinsten hade landat på Elisabeths konto kändes det surrealistiskt.

– När jag gick in på kontot tänkte jag, vad är det för konstigt nummer? Nej, vänta det är en transaktion. Jag var tvungen att ta en skärmdump, skrattar Elisabeth.

Elisabeth tog kontakt med en ekonomisk rådgivare för att få hjälp att placera pengarna rätt. Ett av råden Elisabeth fick var att placera pengar i fastigheter. Sagt och gjort, Elisabeth gjorde slag i saken och köpte sin drömvilla längs med havsbaden i Ängelholm. Där bor hon nu tillsammans med sina döttrar. Men snart blir det även en lägenhet till äldsta dottern, som kommit in på sin drömutbildning i Stockholm.

Men det finns en annan person som hon också gärna vill hjälpa.

– Det känns skönt att kunnat hjälpa och stötta min mamma nu, så som hon har stöttat oss i alla år.

Många gratulerade

Det var många som hörde av sig och gratulerade till vinsten, både nära vänner men även från människor Elisabeth inte trodde skulle höra av sig.

– Alla omkring mig är så glada för min skull, berättar Elisabeth med värme i rösten.

Hon lägger till med ett skratt:

– Fast nu får jag inte längre vara med på vinlotteriet på jobbet.

I det stora hela har allt gått enligt plan. Pengarna är investerade och för tillfället planerar Elisabeth för en stor fest. Det blir en kombinerad inflyttningsfest, 50‑årsfest och fira‑vinsten‑fest. På altanen i nya huset där människor kan komma och gå, äta och umgås utan att behöva trängas inomhus.

– Jag har kunnat förverkliga en dröm att skapa en plats där alla i min familj får sitt utrymme och där alla kan känna sig trygga. Det har jag kunnat göra nu, avslutar Elisabeth med ett leende.

"Vinsten har inte förändrat mitt liv. Den har hjälpt mig att skapa en grund".Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade