”Grattis du har vunnit i Grannyran”

"Men vänta nu, har jag lotten kvar?" tänkte Helen när hon såg på Facebook att Grannyran landat i Ängelholm. Lotten var kvar och dessutom hade hon vunnit i Grannyran.

Helen hade glömt bort sin lott

2012 flyttade Helen från Ängelholm till Helsingborg. Hon bestämde sig då för att behålla sin postkodlott på den gamla adressen. Samtidigt köpte hon en till på den nya adressen i Helsingborg. Hösten 2019 var det dags att flytta igen och då tänkte Helen att det var dags att säga upp lotten hon hade kvar på sin gamla adress i Ängelholm.

Tiden gick och under all flyttstress föll lotten på Ängelholmsadressen ur Helens tankar. Ända tills en dag i april, då hon av en slump fick syn på ett inlägg på Facebook. Grannyran hade landat i Ängelholm. Plötsligt blev hon lite stressad:

– Har jag kvar min lott eller inte på adressen i Ängelholm?

"Jag kom inte ihåg vilket postnummer jag hade i Ängelholm"

Storvinst i Grannyran

För att stilla sin nyfikenhet gick Helen in på Postkodlotteriets hemsida och när hon loggade in möttes hon av ett meddelande: ”Grattis du har vunnit i Grannyran”. Hon var en av fler vinnare i det vinnande postnumret, men hade även chans att vinna i postkoden, så det kunde bli mer.

– Nej, det här kan inte vara sant! Hon kunde bara inte tro på det!

Annorlunda Grannyra

För första gången i Postkodlotteriets historia hölls inte Grannyran traditionsenligt på ett torg, utan spelades istället in från en studio, där vinnarna ringdes upp i ett videosamtal. Dagen för Grannyran kom och Helen gick till jobbet som vanligt, men hur gick tankarna?

– Jag hade lite svårt att jobba. Det måste jag erkänna, skrattar hon.

Hon var nervös och väntan kändes som en evighet, men plötsligt plingar det till i telefonen och på skärmen ser hon Rickard. Helen var en av vinnarna i postkoden och på skärmen såg hon Rickard dra ut en check, och plötsligt var hon miljonär. På checken stod det 2,3 miljoner.

Vinstlotten är inramad

Helen blev chockad och har svårt att ta in det som just hänt. En kollega som satt i närheten, som hade hört allt, kom förbi och frågade om hon inte var glad.

– Det är klart att jag blev jätteglad över vinsten! Men det var lite ofattbart. Och som ekonom är det nog ännu svårare att ta in. Det där med pengar och siffror är… bara siffror.

Vinstlotten har hon ramat in, den hänger på väggen som ett kärt minne.

Har delat med sig till barnen

Helen ska flytta ännu en gång, den här gången till sin drömlägenhet med havsutsikt över hamnen i Helsingborg. Inte nog med det, hon har även köpt sig sin drömbil, en MINI Cooper Cabriolet. Och sedan har hon även delat med sig av vinsten till sina två barn.

– Det första jag gjorde var att ge bort till barnen. Sedan fördelade jag resten i olika banker. Efter det köpte jag bilen.

När lägenheten är färdigbyggd, inredd och klar ska hon fundera lite på hur hon ska förvalta resten av pengarna. Pensionen närmar sig och kanske slutar hon att jobba lite tidigare än hon tänkt.

Men med tanke på alla flyttar och lägenhetsbyten, hur många lotter har Helen nu?

– Nu har jag tre lotter på tre olika adresser och dessa kommer jag aldrig göra mig av med.

Läs mer om Grannyran