”Jag har aldrig vunnit så mycket”

28-åriga Christoffer planerar att flytta till Agnesberg och bestämmer sig samtidigt för att gå ur Postkodlotteriet. Som tur är hinner han flytta över lotten till den nya adressen – några timmar innan Grannyradragningen. Och när Agnesberg vinner Grannyran har han bara några dagar kvar på sin lottprenumeration.

”Det var en ren slump att jag vann” skrattar Christoffer. ”Självklart behöll jag lotten och tänker inte säga upp den igen.”

Christoffer gick med i lotteriet för att han vet att pengarna går till fler organisationer som gör nytta, som bland annat Barncancerfonden och Rädda barnen.

– Jag har vunnit småvinster som handdukar och extralotter, och har alltid resonerat som så, att om jag inte vinner någon storvinst så går pengarna till något gott.

Perfekt tajming

Christoffer är född och uppvuxen i Grebbestad i Bohuslän, men flyttade till sin pojkvän i Agnesberg i december 2019. Den uppsagda lotten fick flytta med, trots att den bara skulle gälla några dagar till.

– Hade jag väntat en dag till med adressändringen hade min lott inte kommit med i dragningen.

Lyckligt ovetandes om detta får Christoffer någon dag senare ett samtal från Postkodlotteriet, som berättar att han har vunnit.

– Oj, eller va? Vad har jag vunnit, och i vad? Christoffer förstår först inte riktigt.

Han får veta att han vunnit en hel del, men inte hur mycket. Christoffer går in på Postkodlotteriets hemsida och rättar sin lott – där står det att han vunnit i Grannyran. Snabbt går han vidare till Vinstkalkylatorn, där får han veta att han som lägst skulle vinna 100 000 kronor. Christoffer är supernöjd, det är ju jättemycket pengar.

”Mer än vad jag trodde”

Måndagen därpå knackade det på dörren, det var Kicken som kom på besök. Med sig hade han ett filmteam och ett stort guldkuvert. Christoffer får dra ut en check och är helt säker på att den ska visa en vinstsumma på 100 000 kronor. Men när han tittar på checken står det 311 592 kronor.

– Jag blev helt mållös, det var ju tre gånger mer än jag förväntat mig.

En hel årsinkomst för mig, som kom på en och samma gång. Det är jättemycket pengar.

Att han vann de här pengarna i januari var också en perfekt tajming. Han och pojkvännen hade precis köpt en lägenhet i Kungsbacka i Halland och planen var att flyttlasset skulle gå i februari.

– Allting var perfekt tajmat, ler Christoffer. Jag är så nöjd och tacksam över det jag vunnit, det har gett mig så mycket. Att jag kommer vinna så här mycket pengar igen känns nästan omöjligt. Man ska vara nöjd med det man får och inte genast tänka på att det kan bli mer.

Vinsten gick till lägenheten

När Christoffer gick in på sitt konto några veckor efter vinsten blev han chockad, plötsligt fanns det över 300 000 kronor där. Sekunderna innan han förstod att det var vinsten, var han övertygad om att de hade gjort något fel på löneavdelningen på jobbet.

– Oj, här var det mycket pengar, minns Christoffer att han tänkte.

Det var först nu, när han såg pengarna som han förstod att han vunnit. Hans första tanke var att resa runt i USA för en del av vinsten. Men i januari stod corona utanför dörren och verkligheten blev snabbt något helt annat.

USA står ju kvar så någon gång ska han åka dit. Istället valde han att betala kontantinsatsen till lägenheten för en del av pengarna, en annan del köpte han några aktier för. Han vill gärna ha kvar vinsten så länge som möjligt. Självklart unnade han sig lite extra åt sig själv och pojkvännen också.

Christoffer vann igen

Christoffer valde att behålla sin lott som idag har fått flytta med till den nya adressen i Kungsbacka.

– Självklart behöll jag lotten. Man vet ju aldrig, även om jag är nöjd med det jag redan vunnit, säger Christoffer.

Bara några månader senare var det dags för nästa vinst, och den här gången vann han i Vinstvalet, där du själv får välja vinsten.

"Hela den här grejen med vinsten i Grannyran var lite som en askungesaga – nästan för bra för att vara sann"