”Jag trodde att någon skäm­tade med mig på födelse­dagen”

Han ville hjälpa till att stötta världens utsatta barn. Men bara några månader efter att Lidköpings‑bon Arkan köpt sin första lott från Postkodlotteriet blev han en av vinnarna i Grannyran.

– Jag tänkte aldrig på en eventuell vinst, utan jag ville bara hjälpa barnen att få ett bättre liv, säger han.

När Arkan, 35, jobbat klart sitt skift i den lokala ICA‑butiken i Lidköping, är en stund framför tv:n ett av favoritsätten för att koppla av. Helst tittar han på ”Postkodmiljonären” – frågeprogrammet i TV4 där gästerna får chansen att använda allmänbildningen till att bli miljonärer.

Det var under en sådan sändning som Arkan fick se ett inslag om Postkodlotteriet, och om hur överskottet från lotterna som säljs, bland annat går till att hjälpa utsatta barn över hela världen. ”Under 2020 delade Postkodlotteriet ut ett överskott på 170 miljoner till UNICEF, Rädda Barnen, SOS Barnbyar och liknande organisationer, som jobbar aktivt med att ge barnen ett bättre liv. Det totala överskottet till alla organisationer – oavsett inriktning – uppgick till 1 miljard. Arkan kände direkt att han ville vara med och bidra.”

– De visade en familj i Afrika där mamman förklarade att barnen var sjuka och att de inte hade någon mat. Jag blev jätteledsen av att se det, minns Arkan.

Ägde bara 40 euro när han kom till Sverige

Han har själv fyra barn, som alla har vuxit upp i trygga Sverige. För Arkan är det desto lättare att identifiera sig med de utsatta barnen han såg på sin tv. För femton år sedan var han själv på flykt undan oroligheterna i hemlandet Irak. När han till sist satte foten i Sverige ägde han bara 40 euro och kläderna på sin kropp. Men han började snabbt att bygga upp sitt nya liv.

Hustrun fick snart också komma till Sverige, och nu bor paret med sina fyra barn i Lidköping. Arkan har genom åren jobbat på pizzeria, och även drivit en egen frisersalong under en period. Men för att få mer tid till familjen avvecklade han företaget och gick tillbaka till ICA‑butiken, där han trivs bra.

Där i tv-soffan väcktes minnena från tiden på flykt

– För mig blir det extra känsligt att se sådana inslag, eftersom jag kommer från en liknande bakgrund. Att se när barn behöver lämna sina familjer, jag börjar gråta direkt...

Det vill han göra för pengarna

Arkan köpte en lott i Postkodlotteriet för att vara med och stötta de utsatta barnen. Och efter bara några månader – på Arkans födelsedag (!) – ringde det i telefonen.

– Jag hade glömt bort min lott, så jag trodde att någon skämtade med mig på födelsedagen, men till sist förstod jag att det faktiskt var sant.

Arkan hade vunnit 353 000 kronor, då hans postnummer hade dragits i ”Grannyran”.

– Det känns fortfarande helt otroligt, och vi är jätteglada. Nu kan vi renovera vårt tak. Och när pandemin har lagt sig ska vi köpa en resa för att hälsa på mina föräldrar som fortfarande bor i Irak, så att de ska få träffa sina barnbarn.

Han kommer också att fortsätta stötta Postkodlotteriet eftersom han vet att överskottet går till att göra världen bättre.

– Min lott kommer jag att ha kvar hela livet. Postkodlotteriet gör ett så grymt bra jobb med alla organisationer som de stöttar, säger Arkan.

Läs mer om vinnande postnummer i Lidköping härPublicerad: 03 feb 2021