”Det var en stor dag för oss alla”

När Ove vann storvinst i Grannyran tyckte han att han redan hade allt. För honom var det därför självklart att dela med sig. Själv hade han inte räknat med att få så mycket pengar så här sent i livet. Och delad glädje är ju som bekant dubbel glädje, resonerar han.

– Självklart delar jag med mig till mina barn och barnbarn. Då är vi fler som kan glädjas åt vinsten.

De fick sitt livs chock

När den största Grannyran genom tiderna landade i Lidköping i januari 2021 blev det ett par galna dagar för Ove och hans fru Britt‑Mari. Det hela började med ett vinstbesked på 1,4 miljoner, för vinst i postnumret. Det var en summa som fick både Ove och hans fru att tappa hakan. De hade inte en tanke på att de dessutom kunde ha turen att bo i den vinnande postkoden, för chans att vinna ännu mer.

– Vi var så glada över det vi vunnit, så vi räknade inte med att vinna något mer.

Men det var exakt vad de gjorde. En vecka senare blev de uppringda av Rickard och fick sitt livs chock när en vinstcheck på hela 17,7 miljoner drogs ur ett kuvert.

– Jag blev lite chockad, det är ju otroliga summor.

Många vinnare

Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet delat ut över 32 miljoner vinster till många lyckliga vinnare runtom i hela Sverige.

Till ett vinstvärde av totalt 16,5 miljarder kronor.

Till 1,8 miljoner unika vinnare.

Totalt har det blivit över 1 300 lyckliga miljonärer.

Perioden 2005-2020

Snart får de fira

Det var först när Ove träffade grannarna, som också hade vunnit, som vinsten började kännas verklig.

– Det var väldigt uppåt överallt här, berättar Ove leendes.

Med en sådan vinst i bagaget är det fullt förståeligt att det krävs lite tid innan allt sjunker in. Livet pågår ju också mitt i glädjeyran. När Ove vann hade han precis kommit ut från sjukhuset.

Några veckor tidigare hade han drabbats av en stroke. Att vinna i Grannyran i precis samma veva tog naturligtvis inte bort oron över Oves hälsa, men han och familjen fick ett välbehövligt tillskott på glädjekontot. Nu när det gått några månader sedan vinsten, och saker och ting har börjat återgå lite mer till det vanliga för familjen.

Till sommaren när vädret tillåter, ska Ove och hans fru äntligen få fira vinsten tillsammans med alla sina grannar.

Gick med för att bidra till välgörenhet

Ove gick med i Postkodlotteriet främst på grund av att överskottet från lotteriet går till många välgörenhetsorganisationer som arbete för en bättre värld, natur och miljö. paret brinner lite extra för Operation Smile och Barncancerfonden.

– Jag gick med strax efter att lotteriet startade och har vunnit en del småvinster tidigare, och det som känns så bra, är vetskapen om att en del av pengarna går direkt till välgörande ändamål.

Hoppas även på fiskelycka

Ove är inte bara storvinnare, han är även en storfiskare. När Ove pratar om 10‑kilos gäddan han fick på kroken lyser han upp, nästan lika mycket som när han pratar om storvinsten i Grannyran.

Att fiska är ett stort intresse, och en sak har han unnat sig efter vinsten. I maj levereras en ny båt – en Micore som just nu håller på att tillverkas hemma i Lidköping.

Visst är det en stor glädje att vinna så mycket pengar, men Ove tar saken med ro.

– Min hälsa går i första hand och pengarna kommer i andra hand. Det är skönt att pengarna ligger där och väntar.

Närmast väntar grannarna på Nylyckegatan i Lidköping på lite bättre väder, så att de äntligen kan få fira tillsammans.

Läs mer om vinnande postnummer i Lidköping här

Publicerad: 23 apr 2021