”Det var jätteroligt att vinna med min bror”

Mycket hade de gjort tillsammans genom åren, syskonen Lena och Magnus, men det här var något nytt: att vinna tillsammans – och bli miljonärer. Några veckor efter vinsten har Lena hunnit smälta det lite grann, men långt ifrån helt och hållet.

– Det är verkligen en konstig känsla att vinna så här stort, en känsla jag aldrig kunnat föreställa mig.

Lena och hennes bror har alltid haft en nära kontakt. När de var unga vuxna gick deras föräldrar bort. Då övertog Magnus föräldravillan där han bott med sin familj sedan dess. Lena och hennes man bor i huset bredvid, och familjerna har alltid umgåtts mycket.

Redan när Postkodlotteriet startade i Sverige skaffade Lena sina lotter. Och när Lena köpte lotter, då gjorde Magnus det också, för hur skulle det se ut om syrran vann och inte han?

Gick med för att bidra till välgörenhet

Lena ville stödja ideella organisationer, men tyckte att det var jobbigt när de ringde från organisationerna och bad om pengar. Så genom att prenumerera på en Postkodlott och därmed vara med och bidra till flera organisationer, passade henne perfekt.

– Att det var ett lotteri gjorde att det blev roligt också! säger Lena.

Det finns många organisationer som ligger henne varmt om hjärtat, bland annat Hjärt-lungfonden, då båda hennes föräldrar ganska tidigt gick bort i hjärt- och kärlsjukdomar.

Många vinnare

Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet delat ut över 32 miljoner vinster till många lyckliga vinnare runtom i hela Sverige.

Till ett vinstvärde av totalt 16,5 miljarder kronor.

Till 1,8 miljoner unika vinnare.

Totalt har det blivit över 1 300 lyckliga miljonärer.

Perioden 2005-2020

Inte bara en stor vinst – utan två

Lena hade turen på sin sida redan för ett par år sedan, då hon vann cirka 25 000 kronor, när lottköparna i hennes postnummer fick dela på 1 miljon kronor. Men det skulle visa sig vara en liten vinst i jämförelse med vad som kom senare.

Det var i början av april 2021 då syskonen fick sitt livs överraskning. Deras postnummer hade vunnit i vårens Grannyra. Rickard Sjöberg ringde upp och avslöjade att Lena – som hade tre Postkodlotter och dessutom vunnit en extralott – vann 8,5 miljoner. Bara extralotten gav 856 000 kronor. Hennes bror Magnus hade en Postkodlott och vann 2,5 miljoner.

– Det var jätteroligt att vinna med min bror! säger Lena som är 56 år och jobbar med bokföring i en hockeyförening i Tingsryd.

– Jag behövde liksom inte vara ensam i det här, utan vi kunde göra detta gemensamt. Det var jättekul!

Stunden Lena aldrig kommer glömma

Ögonblicket då Lena fick se den stora vinstsumman på sitt bankkonto glömmer hon aldrig. De var på väg till Öland där hon och maken har en husvagn.

– Det var jättekonstigt! Vi satt i bilen när jag såg att pengarna hade kommit in på mitt konto. Jag blev nervös och förde över dem till ett sparkonto direkt – det kändes inte säkert att ha dem på lönekontot! Det blev en konstig bilresa.

”Planen är att sluta jobba om ett år"

Lena har planerat hur hon ska använda en del av vinsten.

– Barnen kommer få en del, och så har jag delat med mig till en vän i Serbien. Det känns bra att kunna göra det för han och hans familj.

För egen del vill Lena unna sig själv att gå i tidig pension om ett år. Sedan kanske det blir renovering av ett gammalt badrum, eller en resa till en grekisk bergsby.

– Planen är att förvalta pengarna väl så att jag kan sluta jobba om ett år. Sedan får vi fundera över vad vi vill göra. Det är fortfarande så nytt, vi känner att vi behöver landa i det här.

Läs mer om Grannyran

Publicerad: 28 maj 2021