Fick dubbel glädjechock under familjemyset

Familjens traditionsenliga påskfrukost blev något utöver det vanliga.
Mitt under måltiden fick Sara veta att både hon och svågern vunnit i Grannyran.

– Att få dela den glädjen kändes väldigt speciellt, säger Sara.

Hon har nu vunnit fyrahundratusen kronor, men när Sara först gick med i Postkodlotteriet som 20‑åring hade hon en betydligt blygsammare vinst i siktet.

– Några kollegor på min första arbetsplats satt och pratade om lotteriet. Jag hade ingen aning om vad det var då, men de sa att någon hade vunnit en cykel. ”En sådan behöver ju jag också!”, tänkte Sara och köpte snart därefter sin första lott.

Nu skrattar hon åt minnet. Men det finns också ett allvar bakom varför hon i drygt 15 år har behållit sin lott, och även köpt fler: Saras farmor gick bort i cancer, och hon känner flera andra som har drabbats av sjukdomen.

Är med och bidrar till välgörenhet

Överskottet som Postkodlotteriets kunder genererar delas nämligen ut som stöd till 58 olika organisationer, däribland Cancerfonden. Postkodlotteriet har sedan starten 2005 delat ut hela 15,5 miljarder kronor i överskott till organisationerna.

– För mig är det jätteviktigt att stötta Cancerfonden. Att jag genom Postkodlotteriet kan stötta dem och dessutom flera andra organisationer på samma gång känns väldigt skönt, säger Sara.

Vann tillsammans med svågern

Tillbaka till den traditionella frukosten. Varje långfredag samlas Sara och hennes två systrar med familjer hos mamman för att umgås och äta gott. Just den här gången ringde det plötsligt i telefonen. När mannen på andra sidan luren berättade vad samtalet handlade om kopplade Sara på högtalarfunktionen så att hela släkten kunde höra.

– Alla trodde att han skämtade. När vi förstod att det var på riktigt så började jag drömma om hur mycket pengar det kunde handla om. Jag hade varit nöjd med 10 000, det var på den nivån jag vågade lägga mina förväntningar.

Men vinsten blev betydligt större än så. Grannyran hade landat i Tingsryd, Sara vann 420 000 kronor och svågern en något mindre summa.

– Att få vinna på det sättet, och få dela glädjen direkt, det kändes väldigt speciellt.

Vinsten går till renovering av huset

En glädjevåg sköljde genom det lilla samhället Tingsryd, där “alla känner alla” enligt Sara.

– Vi har pratat mycket med andra vinnare och gratulerat varandra. Det är bara synd att vi inte får ett sådant där stort gemensamt Grannyran‑firande, säger hon.

Nu ska familjen lägga pengar på att slutföra renoveringen av huset. Barnen har fått en ny studsmatta och Sara siktar på ett karriärsbyte, då hon har sökt in till lärarutbildningen i höst. Men först ska hon vara mammaledig med det yngsta barnet, och vinsten har gett henne ett större lugn i vardagen.

– Tiden som föräldraledig är så viktig, och nu kan jag njuta lite extra av den. Jag kanske inte behöver sommarjobba varje vecka, utan istället spendera mer tid med barnen, säger hon och ler.

Möt fler vinnare från Tingsryd

Lyckliga vinnare

Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet delat ut över 32 miljoner vinster till många lyckliga vinnare runtom i Sverige.

Till ett vinstvärde av totalt 16,5 miljarder kronor.

Till 1,8 miljoner unika vinnare.

Totalt har det blivit över 1 300 lyckliga miljonärer.

Perioden 2005-2020

Publicerad: 05 jul 2021