Lena köpte Postkodlotter – vann storvinst efter en vecka

Året 2021 har utan att överdriva börjat bra för Lena och maken. På nyårsafton köpte de sina första Postkodlotter – ett par veckor senare vann de i Grannyran.

– Jag höll nästan på att ramla av stolen när de ringde upp, säger Lena.

Lena hade länge funderat på att gå med i Postkodlotteriet eftersom många av hennes släktingar har lotter.

– Jag läste på om lotteriet och upptäckte att de skänker överskottet av pengarna som lottköparna bidrar med till olika välgörenhetsorganisationer, bland andra till Cancerfonden.

Överskottet som Lena läst om delas inte bara ut till Cancerfonden, utan som stöd till hela 61 olika välgörenhetsorganisationer. Postkodlotteriet har sedan starten 2005 delat ut 15,5 miljarder kronor i överskott.

Men just Cancerfonden har Lena en mer personlig anknytning till. Under sommaren och hösten 2020 behandlades maken för cancer, mitt under den pågående pandemin.

– Han var inlagd på Sahlgrenska och fick både cellgifter och strålning. Det var en väldigt besvärlig tid för oss, berättar Lena.

"Nä – nu försöker du lura mig?"

Dagen innan nyårsafton – när paret befann sig i fritidshuset vid Vänern – kom glädjesamtalet: Den senaste undersökningen visade inga tecken på cancer i kroppen.

– Då öppnade vi vinflaskan en dag för tidigt. Sedan sa min man: ”Nu kan du väl köpa dina Postkodlotter?”.

Sagt och gjort. Lena köpte två lotter.

Bara ett par dagar senare ringde det igen, den här gången från Postkodlotteriet.

– När kvinnan på andra sidan berättade att vi hade vunnit så sa jag bara: ”Nää, nu försöker du lura mig, vi har just köpt våra första lotter”.

Det var ingen som försökte lura Lena. Grannyran hade landat i Lidköping, och de vann först 70 000 kronor på postnumret. Sedan hade parets gata också den vinnande postkoden, vilket innebar en vinst på totalt 910 000 kronor.

– Då höll jag på att ramla av stolen, säger Lena och skrattar.

Vinsten blir en resa genom Sverige

Lena och maken har två söner och flera barnbarn. Sönerna har fått dela på en stor del av vinstsumman, men de reselystna pensionärerna ska också unna sig själva några nya äventyr för pengarna.

– Vi reste mycket innan pandemin och har varit i både Kina och USA. Men nu ska vi faktiskt hyra en husbil och resa runt i Sverige under sommaren.

På grund av restriktionerna har kvarteret – där flera av grannarna blev miljonärer – inte arrangerat något större firande. Men det finns planer på att ställa till med en stor fest när alla har hunnit bli vaccinerade.

Men mest av allt ser Lena fram emot ett besök i Nyköping, där de yngsta barnbarnen bor. De har inte träffat farmor och farfar sedan mars i fjol.

– Vi ska hälsa på dem nästa helg, då blir det väldigt många kramar. Det är värt mer än vilken lottovinst som helst, säger Lena och ler brett.

Möt fler vinnare från Lidköping

Lyckliga vinnare

Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet delat ut över 32 miljoner vinster till många lyckliga vinnare runtom i Sverige.

Till ett vinstvärde av totalt 16,5 miljarder kronor.

Till 1,8 miljoner unika vinnare.

Totalt har det blivit över 1 300 lyckliga miljonärer.

Läs mer om Grannyran

Perioden 2005-2020

Publicerad: 07 jul 2021