”Är det på riktigt?”. När Harald fick se summan på checkarna trodde han inte sina ögon.

Här tappar paret hakan när storvinsten avslöjas

När summan på checkarna avslöjades trodde de knappt sina ögon.
Ett år senare är Barbro och Harald Wall fortfarande helt överrumplade av storvinsten i Postkodlotteriet.

– Jag trodde att Harald skulle svimma i tv, säger Barbro och skrattar gott.

En vetgirig korsordsälskare. Så beskriver Simrishamnsbon Barbro Wall, 79, sig själv. För att få gnugga geniknölarna lite extra har hon och maken därför bänkat sig framför Postkodmiljonären ända sedan starten 2005.

– Att sitta tillsammans och titta på programmet är en väldigt trevlig tradition som vi har, säger Barbro.

”Känns bra att kunna vara med och bidra”

Samma år köpte hon och maken sina första Postkodlotter, både för att ha chans att vinna storvinsten – och för att bidra till något gott.

Överskottet från Postkodlotteriets lottköpare går nämligen till att stötta 61 organisationer som gör allt från att hjälpa utsatta barn, till klimatarbete och medicinsk forskning. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet delat ut över 15,5 miljarder kronor till dessa organisationer.

– Som världen ser ut nu känns det väldigt bra att kunna vara med och bidra till arbetet som de här fina organisationerna – till exempel Världsnaturfonden – gör, menar Barbro.

Förväntade sig bara några hundratusen i vinst

Tanken att de själva en dag skulle få sitta i tv och bli miljonärer hade aldrig slagit dem. Därför började tankarna snurra rejält för ett år sedan, när ett samtal från Postkodlotteriet bekräftade att parets postnummer hade dragits i Grannyran.

– Jag hade hört att en tidigare vinnare från trakten hade vunnit 285 000 kronor på sitt postnummer, så jag trodde att vi skulle få en liknande summa. Men sedan sa jag till Harald att: ”Tänk om vi har vunnit på postkoden också?”

– Då svarade han bara ”Jag vill inte höra några spekulationer innan vi har fått veta vad vinsten blir”, säger Barbro och skrattar åt minnet.

”Alla grannar blev lika överraskade”

Barbros magkänsla visade sig vara rätt: De hade vunnit både på postnumret och postkoden. När Magdalena Forsberg och Rickard Sjöberg drog ut checkarna ur kuverten så blev makarna hela 10 miljoner kronor rikare. Harald trodde först inte sina ögon, och frågade flera gånger: ”Är det sant?”

– Jag trodde att han skulle svimma i tv. En så stor vinst var ingenting som vi någonsin hade kunnat föreställa oss, säger Barbro.

I grannskapet fanns det plötsligt flera nyblivna miljonärer.

– Alla blev lika överraskade, och det var många av våra grannar som var väldigt glada.

Läs mer om vinnande postnummer i Simrishamn här

Ett år efter vinsten

Ett år efter storvinsten har paret köpt en ny lägenhet, med en liten trädgård som de kan njuta av. Haralds fyra barn, och Barbros syskonbarn, har fått dela på en stor del av vinstpengarna.

Eftersom Barbro och Harald under 30 år var husvagnsentusiaster – men nu har blivit för gamla för att köra land och rike runt – drömmer de om att köpa en villavagn att ställa på en campingplats. Men mest njuter de i sitt nya kvarter, och svarar på frågor från nyfikna grannar.

– De tycker nog att det är en turgumma som har flyttat in i kvarteret. Jag har frågat om de har egna Postkodlotter, eftersom vi nu har ett nytt postnummer. Man vet aldrig, det kan ju komma en storvinst till, säger Barbro och ler.

”Det samtalet kostade mig 2,8 miljoner” - Läs Ingvars vinnarhistoria här!

Grannyran

Tre gånger om året delas Grannyran ut. Det är då du har chans att bli mångmiljonär, när de riktigt höga vinstsummorna delas ut.

Ett vinnande postnummer dras, och alla som har lott får vara med och dela på hälften av den totala vinstsumman.

I postnumret dras dessutom en vinnande postkod där du har chans till ytterligare vinst. Har du turen att bo i postkoden får du också vara med och dela på den andra hälften av den totala vinstsumman.

Läs mer om Grannyran


Publicerad: 03 sep 2021