Blev miljonär som 21‑åring och kör idag sin drömbil

21 åriga Ludwig hade glömt bort sin lott och trodde först att det var en kompis som skämtade när Postkodlotteriet ringde. Men så fick han se Rickard Sjöberg och Magdalena Forsberg dra fram checken på 1,1 miljoner kronor. Ludwig hade vunnit tillsammans med 28 grannar på samma postkod.

– Det kändes overkligt i flera veckor, men nu är vinsten mer konkret. Jag kör min drömbil från 1975 och känner mig som en kung – och jag och min sambo har köpt ett hus på landet, berättar Ludwig.

Köp din lott

Sedan Postkodlotteriet startade 2005 har drygt 128 miljoner kronor delats ut i Simrishamn på Österlen, som fått 30 miljonärer tack vare Postkodlotteriet.

När Grannyran kom till Simrishamn i januari 2021 hade 21 åriga Ludwig prenumererat på sin lott i Postkodlotteriet i bara några månader.

– Jag och min sambo var på ett varuhus i Tomelilla och började av en slump prata med en person från Postkodlotteriet. Det kändes bra att börja prenumerera på en lott eftersom hela överskottet går till välgörenhetsorganisationer som Barncancerfonden, Unicef och BRIS, säger han.

Pengarna är med och bidrar till något gott

Postkodlotteriet har skänkt drygt 384 miljoner kronor bara till Cancerfonden – och har totalt delat ut över 15,5 miljarder till 61 ideella organisationer. Bara 2021 delade Postkodlotteriet ut över en miljard, tack vare alla lottköpare runtom i Sverige.

– Samtidigt som man stöttar organisationerna är det förstås spännande att ha en vinstchans. Men att jag kunde vinna över en miljon var verkligen inget jag hade räknat med.

Tilde Fröling tävlar i Postkodmiljonären och vinsten går oavgjort till Cancerfonden.

"Jag och min sambo Felicia satt i soffan i vår lägenhet och
blev uppringda i ett videosamtal. Där stod Rickard Sjöberg med
Magdalena Forsberg och öppnade ett guldkuvert!"

Festlig stämning med grannarna

Ludwig hade glömt bort den där lotten när han en dag i januari fick besked om att han var en av vinnarna i Grannyran. Först trodde han att en kompis ville skoja med honom. Men så blev vinsten påtaglig:

– Jag och min sambo Felicia satt i soffan i vår lägenhet och blev uppringda i ett videosamtal. Där stod Rickard Sjöberg med Magdalena Forsberg och öppnade ett guldkuvert. Siffran på checken gick inte att ta in – 1,1 miljoner! Det dröjde flera veckor innan det började kännas någorlunda verkligt. Vi fick massor av gratulationer av folk vi träffade, och vi känner eller känner till många grannar som vunnit. Det blev en festlig stämning – en riktig yra!

Köpte sig sin drömbil

Den 21-åriga Ludwig blev en av Grannyrans yngsta vinnare någonsin. Han bestämde sig för att spara det mesta av vinsten, men hade också en idé om vad han ville unna sig.

– Bilar är ett av mina stora intressen och jag har alltid sagt: Vinner jag en miljon ska jag köpa mina drömmars veteranbil, en Opel Commodore GSE – den perfekta föreningen av läcker design och en riktigt bra motor.

Modellen är en raritet, men Ludwig hade tur – igen! – och hittade en välbevarad skönhet från 1975 i en annons på nätet och slog till, den kostade 80 000 kronor.

– Den är underbar att köra och jag känner mig som en kung när jag glider runt i den i Simrishamn. Bilen var en lyxbil när den såldes och det känns.

SÅ MÅNGA GRANNAR HAR VUNNIT I SIMRISHAMN

Totalt antal vinnande postnummer: 13
Totalt antal vinnare: 2 805
Antal miljonärer: 30
Total vinstsumma: 128 233 068 kronor

Siffror från 2005 fram till och med okt 2021.

Husdrömmar kom tio år tidigare

Ludwig och Felicia har varit ett par i ungefär fyra år, och ända sedan de träffades har de pratat om att de en dag vill köpa ett hus på landsbygden. Felicia kommer från Skillinge och Ludwig växte upp på en gård utanför byn Smedstorp där hans föräldrar fortfarande bor.

– Har du växt upp på landet, då tror jag att naturen på något sätt kallar på dig, även om du trivs i din lägenhet i en tätort eller stad. Men att köpa hus på Österlen är dyrt – det var en dröm som låg längre fram i tiden. Kanske när vi är i 30‑årsåldern, resonerade vi.

Men efter vinsten började de ändå titta på hus. Budgivningarna rusade dock i väg och ett köp kändes fortfarande orealistiskt.

– Så fick vi höra talas om ett hus, bara 20 minuter på cykel från mina föräldrars gård, som var till salu. Det är 110 kvadrat, byggt på 1890‑talet och kändes perfekt för oss.

Tur igen: Fick köpa utan budgivning

Ludwigs tur fortsatte: Säljarna fattade tycke för paret och sa ja direkt när Ludwig och Felicia lagt sitt första bud. De ville nämligen sälja huset till ett ungt par med rötter i området. Huset ligger avsides med en bilverkstad som enda synliga granne. Samtidigt står det ”mitt i världen”, menar Ludwig:

– Vi har fem minuter till busshållplatsen och nära till tågstationen i Smedstorp, där du kan hoppa på ett tåg och åka ner till Köpenhamn.

Nu renoverar paret sitt hus och inreder det i en stil där 2020- och 1920‑talet smälter samman – samtidigt som deras två innekatter kan se fram emot ett friare liv på landet.

– Vi gillar art déco och andra klassiska stilar. Färgerna går mest i vitt och svart med detaljer i guld och silver, berättar Ludwig.

Har du några drömmar kvar att förverkliga?

– Det har man alltid! Starta ett musikband kanske, jag spelar gitarr, bas och trummor – och kan lite dragspel också, berättar Ludwig.

Se hur många vinster som lottats ut till grannar i Simrishamn