”Känner en tacksamhet efter allt som har hänt”

Först vann Linda, tillsammans med föräldrarna en storvinst. Sedan fick Linda via Stadsmissionen träffa människorna som hon stöttar med sin Postkodlott. "Jag blev varm i hela hjärtat, men samtidigt hade man en klump i magen av alla familjer som har det svårt"

Köp din lott

Linda har alltid värnat för välgörenhet och att hjälpa andra människor. Därför såg hon det som en dubbel vinst när Postkodlotteriet lanserades i Sverige 2005.

– Att både ha en chans att vinna pengar och samtidigt kunna stötta många organisationer genom Postkodlotteriet, det var en ”win‑win” för mig. Jag brinner för alla sorts hjälporganisationer, men de som hjälper barn och människor och värnar allas lika värde är de viktigaste för mig, säger hon.

Familjen vann tillsammans

Även Lindas föräldrar stöttar med egna Postkodlotter och hösten 2021 skulle det löna sig rejält. Plötsligt en dag hörde Postkodlotteriet av sig och meddelade att familjen tillsammans vunnit i Guldvinsten.

– Att vinna pengar för första gången kändes så bra, och att vinna tillsammans med mina föräldrar förstärkte känslan ännu mer, säger Linda.

Linda vann drygt 50 000 kronor, samtidigt som hennes föräldrar fick dela på hela 300 000 kronor.

Lindas hus brann ner

Vinsten har Linda nu investerat i sitt nybyggda hus. Familjens bostad eldhärjades nämligen för ett år sedan och det senaste året har varit känslomässigt omtumlande.

– När något sådant här händer är det som att allt slits ifrån en. Man går från att ha allt till att vara barskrapad, säger Linda.

Men alla klarade sig oskadda från branden, och under ett besök hos Stadsmissionen i Uppsala fick Linda perspektiv på sin tillvaro. Där fick hon se hur hennes Postkodlott aktivt hjälper behövande familjer. Överskottet från Postkodlotteriets kunder går nämligen till 61 olika välgörenhets­organisationer, däribland Stadsmissionen.

Under 2021 fick Sveriges Stadsmissioner 24 miljoner, tack vare alla lottköpare. Och sedan starten har de 61 organisationerna fått 15,5 miljarder kronor från Postkodlotteriets kunder, där drygt 323 miljoner gått direkt till Stadsmissionernas verksamhet.

”Gjorde ont att se hur många som behöver hjälp”

I år har Stadsmissionen redistribuerat 2000 ton överskottsmat, och varje vecka får 24 000 individer med matstöd mätta magarna tack vare verksamheten. Något Linda fick uppleva med egna ögon.

– Jag blev varm i hela hjärtat, men samtidigt hade jag en klump i halsen eftersom det blev så påtagligt och verkligt. Att få se hur många familjer som behöver hjälp, det gjorde ont, säger hon.

– Vi har haft ett bra skyddsnät efter branden, och har inte samma bekymmer som många andra familjer har. Så jag kan ändå känna en sorts tacksamhet nu efter allt som har hänt, säger Linda.

Läs mer om Sveriges Stadsmissioner

Lyckliga vinnare

Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet delat ut över 32 miljoner vinster till många lyckliga vinnare runtom i Sverige.

Till ett vinstvärde av totalt 16,5 miljarder kronor.

Till 1,8 miljoner unika vinnare.

Totalt har det blivit över 1 300 lyckliga miljonärer.

Perioden 2005-2020