Barnens oväntade svar – när Lisbeth ville dela storvinsten

Lisbeth vann en halv miljon i Fredagschansen och tänkte dela med sig till barnen. Men de fick henne att i stället investera i något som hon har längtat efter väldigt länge.

– De bara vrålade ”neej!” när jag ville ge dem pengar, säger Lisbeth och skrattar.

Köp din lott

Att umgås med människor – och se världen. Det är två saker som Lisbeth lever för. Som 69‑årig nyligen pensionerad beteendevetare och sjuksköterska skulle hon egentligen ha spenderat de senaste åren på resande fot med sina vänner.

– Det är underbart att resa och att få uppleva en annan slags vardag än i Sverige. Vi är ett gäng som har åkt till London 16 år i rad. Förutom de resorna har jag bland annat varit i Mexiko, Indien och Sydafrika.

Har jobbat hårt under pandemin

Tillsammans med vänner planerade hon nya äventyr, när pandemin slog till. Lisbeth kände då att hon ville dra sitt strå till stacken.

– Under pensionen skulle jag ha jobbat ett par pass i månaden på ett äldreboende, men nu har jag jobbat 4‑8 pass i veckan istället. Jag tycker om att hjälpa andra. Min man gick bort för många år sedan och eftersom jag är en väldigt social människa skulle jag bli tokig om jag inte hade folk omkring mig, säger Lisbeth och ler.

Trots att hon själv snart är 70 har hon aldrig varit orolig för att smittas av Covid 19.

– Jag har sådan tur att jag sällan blir sjuk.

Barnen ville inte ta emot pengarna

Pandemin satte stopp för Lisbeths reseplaner, men hon kommer trots det att minnas 2021 med värme. I januari blev hon nämligen uppringd av Postkodlotteriet, där hon har haft lotter i ett tiotal år.

– Man tror inte att något sådant ska hända en själv, det kändes helt fantastiskt!

Men barnen och barnbarnen var nästan ännu lyckligare för Lisbeths skull. De visste att hon hade en dröm som hon länge velat förverkliga: Att köpa en större lägenhet.
Sedan flytten till Stockholm för sju år sedan har Lisbeth bott på 37 kvadratmeter. Allra mest har hon längtat efter en balkong.

– Min första tanke var att dela pengarna med barnen, men de bara vrålade åt mig: ”Neeej, köp en större lägenhet istället”, säger Lisbeth och skrattar åt minnet.

Planerar en ny drömresa

Sagt och gjort. I sommar ser Lisbeth fram emot att njuta av solen på balkongen i sin nya lägenhet. Sedan drömmer hon om nya äventyr tillsammans med vännerna, nu när gränserna äntligen öppnas upp igen.

– Vår bästa resa var en roadtrip i USA 2013, där vi åkte mellan Chicago, Memphis, New Orleans och Nashville i musikens tecken. Dit vill jag gärna tillbaka. Sedan skulle jag vilja åka transsibiriska järnvägen för att se kinesiska muren. Det vore häftigt!

Se hur många vinster som totalt lottats ut till vinnare i Stockholm

Fredagschansen

Varje fredag delas Fredagschansen ut i en vinnande postkod.

Alla som har en lott och bor i den vinnande postkoden vinner 100 000 kronor per lott.

Läs mer om Fredagschansen