Sambons överraskning – efter storvinsten i Postkodlotteriet

Viljan att på ett smidigt sätt stötta välgörenhetsorganisationer fick henne att gå med i Postkodlotteriet. Nu är Annika mångmiljonär – efter en storvinst i Grannyran.

– Det känns helt surrealistiskt, säger den lyckliga vinnaren.

Köp din lott

Hon minns inte vilket år som den första Postkodlotten köptes, men hon minns varför hon ville gå med: Efter att i hela livet har berörts av historier om utsatta människor – både i Sverige och i andra länder – ville lulebon Annika vara med och bidra.

– Jag har aldrig varit någon duktig givare, men man vet att världen är ojämställd och att många människor behöver stöd. Men det finns så otroligt många organisationer och det är svårt att hålla reda på alla. Då tyckte jag att det här var ett enkelt sätt att göra något, berättar Annika.

Överskottet stöttar ideella organisationer

Alla som köper Postkodlotter är nämligen med och bidrar till 58 olika organisationer, bland andra Barncancerfonden, Röda Korset, Amnesty och Världsnaturfonden. Överskottet från lotterna går till att stötta de ideella organisationernas verksamhet och sedan starten 2005 har Postkodlotteriet delat ut 15,5 miljarder kronor till dem.

– Sedan gör det ingenting alls att man har chans att vinna pengar också, säger Annika och skrattar gott.

Hon borde veta. I januari blev hon uppringd av Rickard Sjöberg och fick veta att hennes postnummer och postkod hade vunnit i Grannyran. När checkarna på totalt 10,4 miljoner kronor visades upp i tv-sändningen trodde hon inte sina ögon.

– Man kan inte riktigt greppa vilka enorma summor det handlar om, det känns bara helt surrealistiskt, säger hon.
– Jag har fått hem checkarna och tittar på dem ibland för att bekräfta att det faktiskt har hänt.

Fick en till överraskning under resan

I sociala medier har gratulationerna haglat in och på Annikas och sambons gata råder det fortfarande feststämning. Grannarna som de ofta umgås med vann själva 5,2 miljoner, men några blev utan vinst.

– Ett par grannar hade inga Postkodlotter, men de är ändå glada för vår skull. Ingen här i byn förstår egentligen vad som har hänt.

För vinsten kommer paret att unna sig nya bilar och göra välbehövliga renovationer på huset. De har redan spenderat två veckor utomlands för att fira. Där gick sambon ner på knä och friade till Annika. I sommar vankas det bröllop i Luleå.

– Vi har bestämt ett datum och kommer att gifta oss nere vid älven, säger Annika glatt.

Läs om fler vinnare i Luleå

Grannyran

Tre gånger om året delas Grannyran ut. Det är då du har chans att bli mångmiljonär, när de riktigt höga vinstsummorna delas ut.

Ett vinnande postnummer dras, och alla som har lott får vara med och dela på hälften av den totala vinstsumman.

I postnumret dras dessutom en vinnande postkod där du har chans till ytterligare vinst. Har du turen att bo i postkoden får du också vara med och dela på den andra hälften av den totala vinstsumman.

Läs mer om Grannyran