Känslomässiga inlägget blev viralt - drog in 25 000 kr till forskningen!

Hennes öppenhjärtiga inlägg om livet med en autistisk son blev viralt.
Endast veckor senare hade Malin samlat in tiotusentals kronor till Hjärnfondens forskning.

– Att se hur många som brydde sig värmde verkligen i hjärtat, säger Malin.

När Malin och maken Marcus andra son kom till världen märkte föräldrarna snart att han inte uppförde sig som syskonen.

– Jag signalerade ganska tidigt att något inte stämde, när man redan har två barn brukar man ju veta hur det ”ska vara”, berättar Malin.

När Hannes var 2,5 år bekräftade en utredning att han har autism, en diagnos som familjen de gångna åren har anpassat sina liv efter. För Malin är det en stor källa till frustration när familjen vistas utomhus och människor tittar undrande på Hannes.

– Sådana små saker kan bli superjobbiga eftersom människor inte förstår att alla inte är likadana. Hannes har inget språk så när han blir glad utstöter han ganska höga skrik, till exempel.

”Blir helt rörd när jag tänker på det”

När Malin vann en cykel i Postkodlotteriet fick hon därför en idé.

I ett känslomässigt inlägg på Facebook berättade hon om livet och utmaningarna med ett autistiskt barn. Samtidigt uppmanade hon människor att donera valfri summa till Hjärnfonden, som forskar kring sjukdomar, skador och funktionsvariationer i hjärnan. Alla som donerade var med i utlottningen av den nya cykeln.

Inlägget blev en omedelbar succé och delades över hela landet.
– Jag blir helt rörd när jag tänker på hur engagerade alla människor blev av vår berättelse. De kommenterade och stöttade vårt föräldraskap. Att de tänkte så mycket på oss, det värmde verkligen i hjärtat.

Till slut hade Malins inlägg dragit in hela 25 000 kronor. I en livesänd dragning meddelade hon sedan vilken givare som hade vunnit cykeln.

– Hela syftet med inlägget var ju att informera människor om hur det är att leva med autism. Att jag dessutom kunde hjälpa till med att göra något bättre tack vare mitt inlägg var väldigt roligt.

Familjen har hittat ett nytt gemensamt intresse

Utöver de 25 000 kronorna i donationer som Malins inlägg genererade har hon även bidragit till Hjärnfonden på ett annat sätt: Med en del av pengarna hon betalar för sin Postkodlott.

Hjärnfonden är nämligen en av totalt 61 organisationer som har delat på 15,5 miljarder kronor i överskott från Postkodlotteriets verksamhet. Hjärnfonden själva har fått över 122 miljoner i utdelning sedan 2014.

Än idag – efter succéinlägget med cykelutlottningen – är cyklar en stor del av Malins och familjens vardag. På Malins Instagram-konto delar hon med sig av livet som förälder till ett barn med NPF-diagnos.

– Hannes brukar inte vilja göra samma saker som vi andra, men via en fond fick vi möjlighet att köpa en tandemcykel som är side-by-side så att han kan sitta bredvid oss. Han tycker att det är superkul och nu kan vi vara ute hela familjen och cykla tillsammans.

Publicerad: 11 maj 2022