Arbetsdagen på borriggen fick en oväntad vändning

Plötsligt dök Lisels sambo upp på hennes arbetsplats – med en rejäl överraskning i bagaget.
– Nu när jag har fått se vad Postkodlotterna bidrar till känns det väldigt roligt, säger Lisel.

Arbetsdagen i borriggen inleddes precis som vanligt för Lisel i Varberg, när sambon Andreas knackade på rutan med en telefon i högsta hugg.

– Först förstod jag inte alls att det hade med Postkodlotteriet att göra. Men sedan sa Jesper Blomqvist att han ringde upp för att jag hade vunnit 100 000 kronor, så jag fick gå igenom hela processen i hytten där vi satt inklämda tillsammans. Det var en jättemäktig känsla, säger hon.

Hemma på gatan var stämningen hög, då sex grannar också hade vunnit i Fredagschansen. De som ännu inte hade några lotter fick en tankeställare.

– Flera grannar har kommenterat att: ”Jag som inte var med i Postkodlotteriet, och så vann vårt postnummer.”
– Nu tror jag att hela gatan har köpt en lott. Nu när jag har fått se vad Postkodlotterna bidrar till känns det väldigt roligt, säger Lisel.

Överskottet gör nytta för miljön

När hon köpte sin lott visste Lisel inte att överskottet från Postkodlotteriets kunder går till 61 olika organisationer. För Lisel som tidigare donerat pengar till både WWF och Naturskyddsföreningen betyder det mycket.

– Att kunna vara med och bidra till de organisationerna genom min Postkodlott känns bra.

Under ett studiebesök hos Greenpeace fick hon dessutom se vad pengarna från Postkodlotteriets överskott kan bidra till rent praktiskt. Lisel fick följa med på segelbåten Witness när Greenpeace inventerade sjögräsängarna på västkusten.

Minska bottentrålning

Sjögräsängarna är känsliga ekosystem där många fiskarter lägger sina ägg och de har historiskt varit hårt drabbade av bottentrålning. Greenpeace har aktivt arbetat för att minska bottentrålningen i svenska vatten och nu fick Lisel se resultatet.

– Jag fick följa med ut och snorkla för att se hur djur- och växtriket har återhämtat sig. Det var helt fantastiskt att se att miljöerna som de har arbetat med mådde bättre.

Totalt har 54 miljoner kronor från Postkodlotteriets överskott 2021 delats ut till WWF, Naturskyddsföreningen och Greenpeace. De 61 organisationerna har sedan Postkodlotteriets start fått dela på 15,5 miljarder kronor.

– När fler människor får se vad de här pengarna gör för nytta tror jag att de också kommer att vilja bidra, genom att köpa en Postkodlott till exempel, avslutar Lisel.

Fredagschansen

Varje fredag delas Fredagschansen ut i en vinnande postkod.

Alla som har en lott och bor i den vinnande postkoden vinner 100 000 kronor per lott.