Stiftelsen Läxhjälpen

Stiftelsen Läxhjälpen är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Läxhjälpen för att stötta högstadieelever som riskerar att inte klara skolan.

Förmånstagare sedan 2021

Utdelning 2025:
5 000 000 kr

Utdelning totalt:
20 000 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Stiftelsen Läxhjälpen

Stiftelsen Läxhjälpen berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Hela 77 procent av eleverna som stöttats av Stiftelsen Läxhjälpen har fått större lust till vidare studier.

Kan din Postkodlott få fler elever att klara grundskolan?

Varje år är det tusentals elever i Sverige som inte klarar grundskolan – en oroande trend som behöver brytas. Detta görs bäst genom att ge ett riktat stöd där det finns störst behov.

Stöttar högstadieelever som riskerar att inte klara skolan

Stiftelsen Läxhjälpen är en icke-vinstdrivande stiftelse som bedriver läxhjälpsprogram på skolor som ligger under rikssnittet i gymnasiebehörighet. Programmet är gratis för elever och sker i samverkan med skolorna. Idag finns Läxhjälpen på 118 skolor i olika delar av landet, från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Målet är att eleverna som deltar i Läxhjälpsprogrammet ska nå gymnasiebehörighet och få ökat självförtroende inför framtiden. Läxhjälparna som är anställda för att stötta eleverna är själva studenter på högskola och universitet. De fungerar som förebilder och delar med sig av egna tips gällande studieteknik och motivation.

Alla ska kunna forma sin egen framtid

Stiftelsen Läxhjälpens vision är att alla ska växa upp med förutsättningar att klara skolan och forma sin egen framtid. Idag finns det dock skolor där endast 4 av 10 elever går vidare till gymnasiet. Mycket pekar på att föräldrars utbildningsnivå och var man växer upp ofta spelar en avgörande roll för om man når gymnasiebehörighet eller inte.

– Vi vet att en avklarad skolgång är ett bra skydd mot socialt och ekonomiskt utanförskap. Vi vet också att kostnaden för en elev som ingår i Läxhjälpens program under ett år är en bråkdel av vad det kostar samhället om en individ inte klarar grundskolan, säger Karin Nolke Grubbström, generalsekreterare på Stiftelsen Läxhjälpen.

Mätningar visar att 70 procent av eleverna som går Läxhjälpsprogrammet uppnår behörighet till gymnasiet. Så många som 77 procent av eleverna säger sig dessutom ha fått en större lust till vidare studier.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Tack vare stödet från Postkodlotteriet kan vi på Stiftelsen Läxhjälpen ge fler unga förutsättningar att klara skolan och forma sin egen framtid.

 

Karin Nolke Grubbström

Generalsekreterare, Stiftelsen  Läxhjälpen

Vill du veta mer om Läxhjälpen?

Besök Läxhjälpens webbplats