Sandras bästa granntips

Få personer har träffat och gratulerat så många glada grannar som vår egen Sandra Dahlberg. Här är hennes lärdomar om grannar och grannsämja från åren som vinstutdelare.


Jesper Blomqvist bakar med årets granne

Vi fick många fina nomineringar av fantastiska grannar i vår tävling inför Grannens dag. Och vi är väldigt glada att höra om den fina grannsämjan som finns överallt i landet. Men en nominering stod ut lite extra, och förärades därför med ett besök av en baksugen Jesper Blomqvist. Här kan du se hur det gick när Jesper hälsade på!


6 av 10 öppna för mer grannsamvaro

UNDERSÖKNING: Våra grannar påverkar tydligt hur vi trivs hemma. Det vi uppskattar mest är att de ger oss trygghet, någon att prata med och att de kan hjälpa till när de behövs. Samtidigt säger hälften av svenskarna att de inte känner sina grannar. “I våra grannskap bor en outnyttjad potential”, säger författaren Lina Zakrisson.

87 procent av svenskarna är överens om att grannarna påverkar hur de trivs där de bor. Det visar en undersökning som gjorts av Kantar Media på uppdrag av Postkodlotteriet i augusti 2023.

Grannar gör oss trygga

Det vi gillar allra mest med grannar är att de får oss att känna oss trygga. 6 av 10, eller 61 procent, svarade att trygghetskänslan är särskilt bra med att ha grannar. Andra bra saker med grannar, enligt undersökningen, är att kunna prata med varandra om vad som sker i området, 44 procent, samt att ha någon som kan hjälpa till om det behövs, 39 procent.

– Vi är sociala varelser som söker gemenskap. Närhet till varandra ger trygghet och att känna sina grannar har en avsevärd positiv effekt på våra liv och vårt välmående, säger Lina Zakrisson som skrivit boken Ensamhetsrevolutionen, med undertiteln “Hur du skaffar dig ett härligt grannskap och lever ett rikt liv där du bor”.

 

"I våra grannskap bor en outnyttjad potential. Vi har så mycket att vinna på ökade sociala relationer."

– Lina Zakrisson, författare.

"En bästa vän i din trappuppgång"

Men trots att grannarna är viktiga för vår trivsel och kan bidra med mycket, är det många som inte känner sina grannar. 50 procent uppger faktiskt att de inte känner sina grannar alls. Det finns alltså stora möjligheter för den svenska grannsämjan att utvecklas ytterligare. Något som skulle kunna göra vardagen trevligare för miljoner människor.

– I våra grannskap bor en outnyttjad och slumrande potential. Det kan potentiellt bo en bästa vän i din trappuppgång eller någon som faktiskt får ut dig i löpspåret. Eller så är det grannen som tipsar dig om det där nya jobbet du behövde, säger Lina Zackrisson.

"Oerhört glada nyheter"

6 av 10 svarande, eller 64 procent, säger också i undersökningen att de är öppna för att lära känna sina grannar bättre.

– Det är oerhört glada nyheter. Vi har så mycket att vinna på ökade sociala relationer ur både ett personligt och samhälleligt perspektiv.

Att komma närmare sina grannar behöver inte vara särskilt svårt eller läskigt. En liten gest kan lätt bli början på en djupare relation – för den som vågar ta steget.

– Vänta inte på att en granne ska ta kontakt. Testa att själv säga hej och ta ögonkontakt. Det leder lätt till småprat som i sin tur kan leda till djupare samtal, råder Lina Zakrisson.

3 tips för bättre granngemenskap

Författaren och grannexperten Lina Zakrissons tre bästa tips:

1. 🙋🏾‍♀️ Säg alltid hej. Gärna med ögonkontakt.

2. 🗣️ Värdesätt småprat. Det leder till djupare samtal över tid.

3. 🎄 Dela traditioner. Samlas med grannarna kring offentliga högtider eller skapa egna högtider för just ditt grannskap.

FAKTA: 6 saker vi gillar med våra grannar

Här är de saker vi uppskattar mest med att ha grannar:

 

1. 🏠 “Trygghetskänslan”

61 procent svarade att grannar gör dem trygga.

2. 💬 “Att kunna prata med om det som sker i området”

44 procent gillar att kunna prata med grannarna om det som händer där de bor.

3. 🙋‍♂️ “Få hjälp att se efter något när jag är borta”

39 procent uppskattar att grannarna håller koll när de är iväg hemifrån.

4. 🙏 “Kunna låna något”

24 procent tycker det är bra att kunna låna saker.

5. 💁‍♀️ “Nära till sällskap och social kontakt”

21 procent värdesätter att ha grannar att umgås med i vardagen.

6. 🧐 “Att kunna fråga om råd”

8 procent ber gärna sina grannar om vägledning och tips.

 

Källa: Svenskarna om sina grannar, 2023, Kantar Media på uppdrag av Postkodlotteriet.


Så blir du en bra granne

När vi firade Grannyran i Skurup passade Daniel Paris på att fråga några lottköpare om deras bästa tips för hur man blir en bra granne. Kolla in deras tips nedan.


Grannens dag – en hyllning till grannsämja

FAKTA: Grannens dag firas varje år den 31 oktober. Konceptet uppfanns för 22 år sedan av Kenneth Eneroth, krönikör och författare från Bärgslagsbladet. Inspirationen kom från en fiktiv figur, "Grannen," i Eneroths krönikor.

Sedan 2000 firades Grannens dag i tidningen med utmärkelsen "Årets Granne," där läsarna fick nominera personer som utmärkt sig genom sina goda handlingar och omtanke. Sedan Kenneth Eneroth gick i pension 2010 har Grannens dag-tävlingen i Bärgslagsbladet legat vilande.

Men på Postkodlotteriet är grannar och grannsämja alltid aktuellt, så därför fortsätter vi den fina traditionen att hylla goda grannar på Grannens dag med tävling, tips och inspiration.


Grannskapsinitiativet

Svenska ideella organisationer som arbetar på lokal nivå kan göra viktiga insatser för ett levande, öppet och tillgängligt samhälle. Genom små och snabba stöd till projekt i närområdet vill Grannskapsinitiativet från Postkodstiftelsen stärka gemenskapen mellan människor och bidra till ökat välbefinnande och hälsa.

Nedan kan du se några exempel på hur Grannskapsinitiativets stöd kan göra skillnad.

🏃‍♀️“Varje barn ska känna kärlek, inkludering och gemenskap”

De brinner lika mycket för att erbjuda organiserad idrott till alla barn, som för att bygga broar mellan olika grupper i samhället. När Lebi Skol IF fick ett oväntat ekonomiskt bidrag tvekade de inte att bjuda hela grannskapet på fest. Kolla in festen nedan!

🏎️ Lådbilsrally för hemmabyggare i alla åldrar

Hantverksladan Riddersvik i Hässelby norr om Stockholm är en ideell förening som vill främja gemenskap och trygghet i sitt område. De driver bland annat verkstäder med hantverk som keramik och snickeri. Med hjälp av bidrag från Postkodstiftelsen arrangerade Hantverksladan Riddersvik ett lådbilsrally för hemmamekare i alla åldrar. 12 lag byggde tillsammans sina lådbilar i Hantverksaladans lokal och sedan gick det stora lådbilsrallyt av stapeln vid Parkleken Gulsippan i Hässelby. Kolla in tävlingen här nedan!

Har du ett projekt på gång i ditt grannskap?

Är ni en ideell förening eller allmännyttig stiftelse? I så fall kan ni söka mellan 20 000–50 000 kronor för att genomföra aktiviteter inom ramen för Grannskapsinitiativet.

Läs mer om Grannskapsinitiativet här