Meny

Postkod­miljonären

Postkodmiljonären är ett frågesportprogram där den tävlande kan vinna allt från 1000 kronor upp till en miljon. Du behöver inte ha någon lott i Postkodlotteriet för att vara med, vem som helst kan söka till programmet om en plats i Heta stolen. Den tävlande behöver svara rätt på frågorna, använda livlinorna klokt och hålla nerverna i styr. För att vinna på din lott krävs varken nerver av stål eller allmänbildning – bara tur.

Just nu följer Postkodlotteriet utvecklingen av coronaviruset och Folkhälso­myndighetens rekommendationer. Det är viktigt för oss att du som kund känner dig trygg – därför gör vi allt vi kan för att bidra till minskad smittspridning i samhället. Läs mer om våra åtgärder

Hur funkar Postkodmiljonären?

För att vinna miljonen ska 15 frågor besvaras med hjälp av fyra svarsalternativ. Om den tävlande känner sig osäker på en fråga finns det livlinor att ta till:

  • Ring en vän
  • 50/50 – då två av de felaktiga svaren tas bort
  • Fråga Stjärnorna

Deltagaren kan även välja en fjärde livlina – ”Byt fråga” – då deltagaren får en ny fråga. Väljer man fyra livlinor utgår dock säkerhetsnivån på 100 000 kronor.

Två säkerhetsnivåer

Det finns två säkerhetsnivåer på 10 000 respektive 100 000 kronor. Om deltagaren svarar fel på en fråga ramlar vinstsumman ned till den senast klarade säkerhetsnivån. Deltagaren kan när som helst välja att avsluta spelet och går då hem med vinstsumman från den senast besvarade frågan.

Ny livlina i höstens säsong är Fråga Stjärnorna

Stjärnpanelen består av:

  • Jan Gradvall – journalist, jurymedlem i Stjärnornas Stjärna och tidigare Postkodmiljonären‑tävlande

  • Shanthi Rydwall Menon – komiker, skådespelare och radiopratare. Har varit med i TV‑programmet Parlamentet och även imiterat många kändisar i TV‑programmet Mumbo Jumbo.

  • Titti Schultz – radioprogramledare och journalist, tidigare Postkodmiljonären‑tävlande och tidigare deltagare i frågesportprogrammet Alla mot Alla

Den tävlande frågar hela stjärnpanelen om vad de tror är rätt svar och alla tre svarar och motiverar varför. Vi kan nog även räkna med att stjärnpanelen bjuder på en och annan rolig och intressant anekdot kring några av frågeämnena.

Läs mer om Rickard Sjöberg

Fråga Stjärnorna panelen


Testa frågor från programmet

Testa dina kunskaper redan nu eller utmana någon du känner på frågeduell. Här kommer ett axplock av några av de hundratals frågor som varit med i Postkodmiljonären under åren. De rätta svaren hittar du i filmen här nedan. Vem vet, kanske har du det som krävs för att bli miljonär?

Vilken stad ligger längst söderut?

A. Stockholm

B. Göteborg

C. Norrköping

D. Helsingborg

Vilket ord är ett substantiv såväl som ett verb?

A. Bara

B. Röra

C. Inga

D. Sjunga

Vad betyder förkortningen brb i chattsammanhang?

A. Born rather brainy

B. Be right back

C. Brother, remember your brother

D. Browse your box

Vilken tysk politiker hette egentligen Herbert Frahm?

A. Willy Brandt

B. Erich Honecker

C. Helmut Kohl

D. Bruno Kreisky

Vem skrev raden Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud som gett namn åt två av Lars Noréns dramer?

A. Esaias Tegnér

B. Hjalmar Gullberg

C. Erik Johan Stagnelius

D. Carl Jonas Love Almqvist

Se de rätta svaren:


Kändisar tar plats i Heta stolen

I fyra specialprogram har kändisar tävlat för välgörenhet. Influencern Hanna Hanapee Persson och skådespelaren Erik Jerka Johansson tävlade för Plan International. Skådespelarna Tilde Fröling och Joakim Nätterqvist tävlade för Cancerfonden. Målet var att vinna så mycket pengar som möjligt åt organisationerna. Den 21  augusti är det premiär för höstens säsong av Postkodmiljonären och i första avsnittet får vi se hur mycket pengar Tilde Fröling och Joakim Nätterqvist lyckas kamma hem till Cancerfonden.

Se klipp från specialprogram – Cancerfonden

Se klipp från specialprogram – Plan International

Har du vad som krävs för att sitta i Heta Stolen?

Vem som helst kan söka till Postkodmiljonären. Den sökande behöver svara på ett antal frågor och går man vidare kallas man till en casting. Där intervjuas den sökande och får svara på ytterligare frågor – denna gång på tid.
Anmäl dig nu

Vinnarinslag på TV

I varje program presenteras även några av vinnarna som har lott i Postkodlotteriet. Postkodmiljonären hålls av Rickard Sjöberg och sänds varje fredag och lördag, 19:30 i TV4. Hoppas vi ses!

Se veckans vinnare

Läs mer om Postkodlotteriets vinstutdelare


Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade