Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Friluftsfrämjandet till att visa barn och vuxna ut på ledarledda, lärorika och trygga äventyr – i skogen, på vattnet, snön, isen och på fjället. Året runt, genom hela livet och över hela landet.

Förmånstagare sedan 2010

Utdelning 2024:
7 000 000 kr

Utdelning totalt:
102 350 433 kr

Varav drömprojekt:
7 000 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

– Titta! En snigel! Ibrahim och Lovisa besöker Kullaberg med en grupp nyanlända.

Kan din Postkodlott göra naturen tillgänglig för alla? Oavsett var du är född?

– Titta! En snigel! Ibrahim är ledare för en grupp som besöker Kullaberg. Barnen flockas genast kring honom. På arabiska är det halzun, säger han till sin ledarkollega Lovisa från Höganäs.

Regelbundna träffar för barn i naturen

Aisha börjar gnola lite och de vuxna fyller i. Sången ”Lilla Snigel”kan de alla sjunga, även om det i övrigt kämpas med svenskan. Men skogen fungerar som en jättestor ordbok. Varje gång gruppen ses, läggs några nya begrepp till i vokabulären. Friluftsfrämjandet i Höganäs har regelbundet träffar där alla kan mötas i naturen; barn, ungdomar, vuxna och äldre.

Ibrahim kom från Syrien för ett par år sedan. Idag leder han tillsammans med Lovisa de träffar som utgör en självklar länk mellan arabiskan, det svenska språket och skogen i Kullaberg.

Samhällsförändring varje dag

Inom Friluftsfrämjandet finns ungefär 8 000 Lovisa och Ibrahim; ledare som visar barn och vuxna ut i naturen. De är själva hjärtat i organisationen och de skapar samhällsförändring varje dag med hjälp av paddeläventyr, längdskidor och vandringar i fjällen eller i Kullabergs skogar.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Tack vare ert stöd kan vi få ut fler i rörelse. Och att vara ute och röra på sig är något man kan göra genom hela livet. Så stort tack för det stödet. 

 

Kristina Ljungros

Generalsekreterare, Friluftsfrämjandet

Vill du veta mer om Friluftsfrämjandet?

Besök Friluftsfrämjandets webbplats