Neuroförbundet

Neuroförbundet är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Neuroförbundet bland annat till sin verksamhet med diagnosstödjare.

Förmånstagare sedan 2009

Utdelning 2024:
7 000 000 kr

Utdelning totalt:
106 812 356 kr

Varav drömprojekt:
7 000 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Neuroförbundet

Neuroförbundet berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Krista Smedeland drabbades svårt av MS, men fann kraft och framtidstro hos Neuroförbundet. Idag stöttar hon andra med MS.

Kan din Postkodlott stötta personer med neurologiska sjukdomar?

Visste du att så många som en halv miljon svenskar lever med en neurologisk diagnos Neurologiska sjukdomar påverkar hjärnan och nervsystemet, de kan exempelvis vara MS, Parkinson och stroke. Inga botemedel finns. Det går inte heller att säga på förhand vem som kommer drabbas, men många får sina första symtom redan innan de fyllt 40 år.

Diagnos som förändrar livet

Ett besked om neurologisk diagnos kan vända upp och ned på hela livet. Så var det för Krista som drabbades av MS när hon var ung och ensamstående med ett litet barn. Och just hade börjat studera. Hon var rädd att hon skulle dö och orolig för vad som skulle hända med hennes dotter.

Viktigt träffa andra med samma diagnos

– Jag blev väldigt dålig. Med stark nervsmärta, brännande känsla i hela nedre delen kroppen och svårt att röra mig blev jag inlagd på sjukhus under en längre tid. Då var jag riktigt rädd. Skulle jag orka ta hand om min dotter? Skulle jag klara av mina studier? Efter skovet kunde jag inte gå som vanligt igen. Oron var så stark. Hos Neuroförbundet träffade jag andra människor med samma diagnos som jag. Vissa var mycket sjukare än jag, men hade ändå hoppet kvar. Då fick livet en vändning. Att få prata med någon som gått igenom samma sak är ovärderligt. Neuroförbundets diagnosstödjare lever själva med neurologisk sjukdom och stöttar andra i samma situation. De ger hoppet tillbaka till hundratals personer varje år. Idag är även Krista diagnosstödjare.

– Det är ett uppdrag jag utför på fritiden för jag vet hur mycket det betyder att få prata med någon som förstår.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Tack vare dig som är lottköpare har vi möjlighet att kunna göra värdefulla insatser för människor som har det ganska svårt. Så tack för ditt bidrag!

Lise Lidbäck

Förbundsordförande, Neuroförbundet

Vill du veta mer om Neuroförbundet?

Besök Neuroförbundets webbplats