Operation Smile Sverige

Operation Smile är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna går dels till att ge barn och vuxna med läpp-käk-gomspalt och andra kirurgiska behov en operation, dels till att utbilda kirurger i länder där behoven är som störst. 

Förmånstagare sedan 2014

Utdelning 2024:
12 000 000 kr

Utdelning totalt:
146 000 000 kr

Varav drömprojekt:
36 000 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Operation Smile Sverige

Operation Smile Sverige berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Joyce föddes med läpp-käk-gomspalt. Hon har sedan dess genomgått tre lyckade operationer.

Kan din Postkodlott ge ett nytt leende för många barn?

Varje år föds 200 000 barn med läpp-, käk eller gomspalt. Ibland är missbildningarna livshotande eftersom barnen har svårt att amma, och om de överlever tvingas de ofta leva i utanförskap. Operation Smile och deras volontärer utför operationer som förändrar dessa barns liv för alltid.

Fler barn ska få en operation i tid

Joyce bor på Madagaskar. Hennes mamma Nina berättar att hon fick en chock när Joyce föddes.

– Jag grät och var upprörd. Sköterskorna frågade mig vad jag hade gjort, vad jag hade ätit under graviditeten... Jag kände sån skuld!

Operation Smile var på medicinskt uppdrag på Madagaskar år 2014 och då fick Joyce sin läppspalt opererad.

– När jag såg henne efteråt kände jag inte igen henne – så annorlunda såg hon ut! berättar mamma Nina.

Totalt har det blivit tre operationer för Joyce genom åren; läppen, gommen och sedan en mindre operation av en liten glipa i gommen. Samtliga ingrepp har gjorts av Operation Smiles svenska plastikkirurg Petra Peterson, till vardags verksam på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Slippa ett liv i marginalisering

– Många av barnen som lider av gomspalt blir så retade i skolan att de inte kan gå dit. För dem väntar ett liv i marginalisering där hela familjen får det svårt på grund av barnets missbildning. Det ger mig oerhört mycket att få vara med och förändra någons liv på det här sättet. Att kunna erbjuda de här människorna något som de aldrig skulle ha råd med eller få möjlighet till annars.

Joyce har även fått träffa en av Operation Smiles logopeder efter operationerna, för att utveckla sitt tal.

2/3 av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi, och bristen på rätt vård orsakar stort lidande för många. För ett barn som Joyce kan en operation ge helt nya förutsättningar i livet. Och med fler kirurger kan fler barn få en operation.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Tack vare det stöd vi får från Postkodlotteriet kan vi ge barn som föds med läpp-käk-gomspalt i låg- och medelinkomstländer en operation som förändrar livet för alltid, samtidigt som vi utbildar fler plastikkirurger i länder där behoven är som allra störst. På sikt kan vi då ändra på den orättvisa fördelningen av säker kirurgi i världen och inte bara förändra liv – utan också rädda liv!

Malin Söderström

Generalsekreterare, Operation Smile Sverige

Vill du veta mer om Operation Smile Sverige?

Besök Operation Smile Sveriges webbplats