Peace Parks Foundation Sweden

Peace Parks Foundation är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Peace Parks Foundation bland annat till arbetet med att bevara djurlivet i Afrikanska naturskyddsområden.

Förmånstagare sedan 2010

Utdelning 2024:
7 000 000 kr

Utdelning totalt:
144 850 433 kr

Varav drömprojekt:
35 499 900 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Peace Parks Foundation Sweden

Peace Parks Foundation Sweden berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Peace Parks Foundation arbetar bland annat för att stoppa tjuvjakten på noshörningar.

Kan din Postkodlott förhindra jakten av de här?

I södra Afrika främjar Peace Parks Foundation ett nätverk av naturskyddsområden, tvärs över nationsgränserna, så kallade fredsparker. Just här är detta särskilt viktigt. I södra Afrika hör många djurarter hemma som knappt finns någon annanstans. Här lever också många människor i svår fattigdom. Det skapar ett dilemma. Precis det faktum att så många djur är unika gör dem också ekonomiskt värdefulla på världsmarknaden. Den omfattande tjuvjakten är ett allvarligt problem.

Räddade livet på 6 300 djur

 Ett exempel på hur Peace Parks Foundation arbetar med att förhindra tjuvjakt är att de låter parkvakter leta upp och samla in de snaror som tjuvjägare placerar ut. Att fånga djur med snaror är en grym metod. När djur sitter fast i snaror svälter det ofta långsamt till döds. En del av djuren lemlästas när de försöker ta sig loss och dör av skadorna i den hopplösa kampen. Men det finns hopp. Under en period på 18 månader samlade parkvakter in 6 300 snaror och räddade därmed livet på lika många djur. Och arbetet fortsätter.

Om djuren utrotas försvåras fattigdomen

 Tjuvjakten ger tjuvjägarna inkomster för stunden, men om djuren utrotas blir fattigdomen än svårare. Peace Parks Foundation arbetar därför på olika sätt, dels med att förhindra tjuvjakt och dels för att stärka lokalbefolkningen i syfte att minska fattigdomen och skapa ekonomisk tillväxt.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Till alla er som är med i Postkodlotteriet vill jag bara säga att ert stöd hjälper mer än vad ni kanske anar och tror. Under 2022 har vi kunnat återintroducera den utrotade noshörningen som har försvunnit från delar av Moçambique. Stort tack för att ni har hjälpt oss med det.

Lena Malmberg

Country representative, Peace Parks Foundation Sweden

Vill du veta mer om Peace Parks Foundation Sweden?

Besök Peace Parks Foundation Swedens webbplats