Scouterna

Scouterna är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Scouterna bland annat till att ge fler barn och unga chans att växa som individer, genom små och stora äventyr.

Förmånstagare sedan 2009

Utdelning 2024:
10 000 000 kr

Utdelning totalt:
188 565 356 kr

Varav drömprojekt:
65 103 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Scouterna

Scouterna berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Scouting bidrar till att ge barn bättre psykisk och fysisk hälsa samt gör dem till mer inkluderande och aktiva samhällsmedborgare.

Kan din Postkodlott få scouting att bidra till samhället?

Scouterna ger över 81 500 barn och unga från alla delar av samhället möjlighet att uppleva äventyr tillsammans – de som sker ute i naturen, men också de som sker inombords när de upptäcker, utmanar och hittar mod tillsammans.

Ökat samhällsengagemang och personlig utveckling

Sverige och världen står inför flera stora utmaningar. Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Stillasittande framför skärmar gör att både barn och unga rör sig för lite. Demokratin är hotad och planeten måste räddas. Scouterna bidrar till lösningar genom att skapa samhällsengagemang, ge personlig utveckling och träna barn att samarbeta utifrån dialog och demokratiska principer.

Scouteffekten – skillnad på riktigt

Undersökningar visar tydligt att den som varit scout har bättre psykisk och fysisk hälsa, är mer ansvarstagande och har större sannolikhet att visa ledaregenskaper. Individen blir också mer aktiv samhällsmedborgare med större engagemang för natur och miljö. Det kallas Scouteffekten. Så, man skulle kunna säga att för varje barn som blir scout blir världen en bättre plats.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Tack vare pengarna från Postkodlotteriet kan vi ge fler barn och unga en meningsfull fritid där de utvecklas till trygga och ansvarsfulla individer som gör världen bättre.

Anna-Karin Henning

En av Scouternas två Generalsekreterare

Vill du veta mer om Scouterna?

Besök Scouternas webbplats