”Många tror kanske att man bara går med i ett vanligt lotteri”

För ett år sedan blev Rami mångmiljonär efter en vinst på 6,6 miljoner i Grannyran. Nu har 28‑åringen satt upp nya mål i livet – men lotterna från Postkodlotteriet har han kvar.

– Jag vill fortfarande vara med och bidra till alla bra välgörenhets­organisationer som de stöttar.

Vrålade ut sin glädje

6,6 miljoner, så mycket hade Rami just vunnit när han vrålade ut sin glädje över torget i Angered i januari 2020. Då drev han ett åkeri tillsammans med sin dåvarande svärfar, men efter vinsten har Rami börjat leta efter nya utmaningar.

– Redan innan jag vann pengarna hade jag insett att det inte riktigt var min grej att köra lastbil. När jag kände att jag hade nog med pengar för att göra något annat så sålde jag min del i företaget, berättar han nu.

Under året som gått har han investerat den största delen av vinsten, men också köpt en ny bil, och en lägenhet med sambon.

– När jag växte upp hade vi inte så mycket pengar i hemmet. Så allt som jag inte har kunnat göra under uppväxten, som att resa eller köpa prylar, har jag sagt till mig själv att jag ska unna mig nu.

– Om inte pandemin hade slagit till skulle jag nog ha spenderat mer pengar. Nu fick jag mig istället en liten tankeställare och insåg att jag inte vill att pengarna ska försvinna så fort, så det var mest positivt.

Vinsten har lett till fler möjligheter

Han drömmer om att köpa en liten kolonilott till sin mamma, så att hon ska kunna ägna sig åt sitt stora odlingsintresse. Själv så tränar han inför en ny tänkbar karriär – inom Försvarsmakten.

– Jag gjorde nyligen mönstringen, 28 år gammal. Så nu håller jag på att träna inför att rycka in. Om jag gillar det militära så kommer jag att sikta på en karriär där. Pengarna har inte fått mig att tappa drivet, snarare tvärtom. Mina möjligheter har blivit fler, och jag är fortfarande ung så det finns ingen anledning att bara gå hemma, säger Rami.

"Är med och bidrar till många organisationer som gör skillnad"

Postkodlotterna håller han fortfarande hårt i. Inte för att han drömmer om fler vinster, utan för att överskottet från lottpengarna går till välgörenhetsorganisationer som Rami brinner för.

– När man först köper lotterna känner man förstås att det skulle vara kul med en vinst. Men samtidigt är man med och bidrar till väldigt många organisationer som gör stor nytta i hela världen. Under Grannyra-utdelningen fick jag en bättre insyn i vad Postkodlotteriet egentligen gör. Många tror kanske att man bara går med i ett vanligt lotteri, säger Rami.

För honom är miljön och klimatet väldigt viktiga frågor, och i fjol skänkte Postkodlotteriet hela 91 miljoner från överskottet till organisationer som jobbar för att skydda vår natur. Till exempel gick tiotals miljoner till Greenpeace, WWF och Naturskyddsföreningen. Postkodlotteriet delade under 2020 totalt ut över 1 miljard kronor till organisationer inom olika områden, och har sedan 2005 delat ut hela 11 miljarder.

– Det är väldigt viktigt att vi försöker bevara vår natur. Jag tänker köpa en elbil också för att göra min del, säger Rami.

”Ska inte kasta bort möjligheten som jag fått”

Nu ser Rami fram emot att göra värnplikten, som kanske blir början på en ny karriär.

– Jag vill ha ett aktivt jobb där man får röra på sig mycket. Jag har suttit stilla i sju år, så jag är less på det. Nu är det dags att bevisa för mig själv vad jag går för, och inte kasta bort den här möjligheten som jag har fått.


Lyckliga vinnare

Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet delat ut över 32 miljoner vinster till många lyckliga vinnare runtom i Sverige.

Till ett vinstvärde av totalt 16,5 miljarder kronor.

Till 1,8 miljoner unika vinnare.

Totalt har det blivit över 1 300 lyckliga miljonärer.

Perioden 2005-2020


Publicerad: 01 mar 2021