Du och din lott har något stort på gång

Tack vare dig som har en Postkodlott fick 60 organisationer dela på över en miljard kronor. Det är Postkodlotteriets årliga överskott som nu får vingar i kampen för en bättre värld.

Nu har det hänt igen. Postkodlotteriets överskott blev i år över en miljard kronor. Det här är pengar som går till 60 organisationer som gör världen bättre för människa, djur och natur. Det betyder att, tillsammans med alla andra som har en Postkodlott, är du en direkt anledning till att Postkodlotteriet idag är Sveriges största privata givare till ideell sektor. Sedan starten 2005 har det blivit 14,5 miljarder kronor.

Själva överskottet delades ut på Postkodlotteriets Utdelning – ett särskilt evenemang för att hedra och fira civilsamhället och alla de ovärderliga insatser som de ideella organisationerna gör.

Det här är postkodeffekten

Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan de ideella organisationerna hjälpa fler människor i kris, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det här kallar vi för postkodeffekten.

Tack vare dig

Titta gärna på filmen, från Utdelningen 2023, så får du veta mer om allt fantastiskt du bidrar med. Hjälpen och stödet till organisationerna betyder mycket för dem!

Hjälp på många olika sätt

Postkodlotteriets ekonomiska stöd lutar sig mot ett medvetet val att förstärka många olika slags initiativ och få en bred inriktning att växa sig starkare. Stödet ska göra livet bättre för både människor, djur och natur. Här nedan ser du några exempel.

Håll Sverige Rent ger finare kuster

I kampanjen Kusträddarna, som arrangerades av Håll Sverige Rent, uppmuntrades allmänheten att gå till sin närmaste strand och plocka skräp – och på så sätt bli en Kusträddare. Stränderna kunde även tillhöra sjöar i inlandet. Kampanjens höjdpunkt var Nordiska kusträddardagen som i år ägde rum den 7 maj 2022. Då engagerade sig närmare 55 000 människor runt om i landet för att rädda havet. Tillsammans samlade de in över 170 ton skräp. Det är precis så enkelt som det låter – när många hjälper till, blir det mycket gjort.

Läs mer om Håll Sverige Rent

Friends vill se tryggare barn i skolan

Genom stödet från Postkodlotteriet har Friends utbildat 27 000 personer i hur arbete mot mobbning och kränkningar kan gå till. Pedagoger i förskolan har arbetat med gratis handledning under den nyinstiftade Vänskapsdagen för att bygga trygghet och vänskap bland de små barnen. Friends har vidare utbildat skolpersonal, idrottsledare och andra barn- och ungdomsledare om vad mobbning och kränkningar är och gett praktiska råd och metoder för hur de ska förhindras i framtiden.

Läs mer om Friends

Nature-based Solutions med Världsnaturfonden WWF och Röda Korset

Klimatförändringar utgör en stor risk för redan utsatta samhällen. Samtidigt har det blivit svårare att förhindra miljömässiga katastrofer på grund av att den biologiska mångfalden har försvagats. Men med ekonomiskt stöd från Postkodlotteriet i både Sverige, Nederländerna och Storbritannien kan Världsnaturfonden WWF och Röda Korset skydda och återställa ekosystem samt förebygga humanitära nödsituationer. Det totala stödet består av 65 miljoner kronor, varav 20 miljoner från Svenska Postkodlotteriet.

Drömprojekt: ledarskapsutbildning för kvinnor

Hur kan man rusta utsatta kvinnor med migrationsbakgrund i utsatta områden att bli framtidens kvinnliga förändringsaktörer? Det vet organisationen ”Kvinna till Kvinna” som beviljats 9 999 000 kronor i stöd för sitt Drömprojekt.

Läs mer om Kvinna till Kvinnas drömprojekt

Glada nyheter om allvarligt ämne

Suicide Zero tycker inte att det är farligt att prata om självmord, utan vill krossa myterna och minska självmorden. Ett svårt ämne, som måste tas på största allvar. Nu får Suicide Zero det viktiga och glädjande beskedet att de är Postkodlotteriets nya förmånstagare.

Läs mer om Suicide Zero

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade