Tillsammans för en bättre värld

Postkodlotteriet är Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Idag genererar lotteriet cirka en miljard kronor om året till över 61 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Vi kallar det Postkodeffekten! 💪


Postkodlotteriets överskott 2024:

Över en miljard till ideella organisationer 🎉

Vi gjorde det igen – tillsammans. Årets överskott från lotteriet landade på över en miljard kronor. 

 

1 021 711 232 kronor till organisationer som gör världen bättre

Den 14 mars samlades Postkodfamiljen för en riktig galakväll i Stockholms Stadshus. För att hylla organisationerna som arbetar varje dag för en bättre värld – och för att dela ut årets miljardöverskott från lotteriet.

Totalt genererade Svenska Postkodlotteriet 1 021 711 232 kronor i bidrag till 61 organisationer som jobbar med att skapa en bättre värld för människor, djur och natur. Nedan kan du läsa mer om hur pengarna gör nytta.👇

Se årets stjärnspäckade gala!

En glittrande festkväll med sång, skratt och tårar när årets överskott från lotteriet delades ut. Galasändningen bjuder på kändisar på röda mattan, starka berättelser och ett riktigt mäktigt sångnummer.

En miljard till vad?

Organisationerna i Postkodfamiljen har olika fokus för sitt dagliga arbete men förenas i sin tro på en bättre värld för människor, djur och natur. Nedan kan du se hur lotteriets överskott fördelades inom olika områden 2024.

🧒🏽 210,5 miljoner till barn och ungdom

Just nu befinner vi oss i en osäker tid för många barn och unga. Då är stödet från ideella organisationer extra viktigt för att hjälpa i stunden och vända utvecklingen.

I år går 210,5 miljoner kronor till organisationer som jobbar med allt från barn drabbade av kris och krig till de som kämpar med mobbning, svåra hemförhållanden eller psykisk ohälsa.

Läs mer om organisationerna

🐘 123 miljoner till djur, natur och klimat

En bättre framtid är bara möjlig om vi kan hitta sätt att leva hållbart i samklang med djur och natur. Därför behövs stora och långsiktiga åtgärder för att värna planeten och alla dess invånare.

I år går 123 miljoner kronor av Postkodlotteriets överskott till organisationer som jobbar för djuren och naturens framtid.

Läs mer om organisationerna


🧑‍🔬 130 miljoner till hälsa och forskning

Forskning och vetenskap har genom alla tider byggt på en kombination av offentlig och privat finansiering. Ideella organisationer spelar en viktig roll i att främja kvalitativ forskning insatser för hälsa som kan förändra liv.

I år går 130 miljoner kronor av Postkodlotteriets överskott till organisationer som stöder forskning inom hälsa och välmående.

Läs mer om organisationerna

🏃🏽‍♀️ 101,5 miljoner till idrott och friluftsliv

Att tillbringa tid i naturen och i rörelse tillsammans med andra stärker såväl den enskilda människan som våra band till varandra. Därför behövs starka ideella organisationer som kan inspirera, underlätta och bjuda in till rörelse och naturupplevelser.

I år går 101,5 miljoner kronor av Postkodlotteriets överskott till organisationer som jobbar med idrott och friluftsliv.

Läs mer om organisationerna

🤕 259 miljoner till arbetet för mänskliga rättigheter

Krig, fattigdom och katastrofer påverkar miljontals människor världen över. En liten ljusglimt i mörkret är de ideella organisationer som jobbar outtröttligt där behoven finns i dag, och står redo att rycka in där de behövs i morgon.

259 miljoner kronor från Postkodlotteriets överskott går i år till organisationer som hjälper de mest utsatta.

Läs mer om organisationerna

🤝 190 miljoner till positiv samhällsutveckling

Postkodstiftelsen stödjer en bred variation av projekt i Sverige och världen i syfte att främja demokrati, minska ojämlikhet, och stärka civilsamhället. Under 2024 har stiftelsen ett särskilt fokus på miljö, kultur och idrott för social förändring.

I år går 190 miljoner kronor från Postkodlotteriets överskott till Postkodstiftelsens arbete för att främja en positiv samhällsutveckling.

Läs mer om organisationerna

Många sätt att göra nytta

I Postkodfamiljen finns organisationer och projekt inom en mängd olika områden. För vi vet att allt hänger ihop, och att det som börjar i en postkod kan växa till en global rörelse. 

Nedan får du en inblick i de organisationer och projekt som använder Postkodlotteriets överskott för att bidra till en bättre värld för människa, djur och natur.👇

Tryggare vård med lek och skratt

Drömprojekt 2024 🎉

Operation Smile och Clowner utan Gränser får 9,5 miljoner. 

Ett läkarbesök eller en operation är en utsatt situation för barn och deras föräldrar. Men lek och skratt kan minska stress och öka trygghet i mötet med vården. Det är grunden för ett nytt projekt som ska ge tryggare vård i Colombia.

Läs mer om projektet här

21,5 miljoner ska rädda hotade svenska djur

Drömprojekt 2024 🎉

WWF och Nordens Ark får 21,5 miljoner kronor.

Flera av våra mest kända, älskade och viktiga djurarter riskerar att försvinna från den svenska naturen. WWF och Nordens Ark ska försöka vända utvecklingen för bland andra fjällräven, igelkotten och storspoven.

Läs mer om projektet här

Friskare skog för människa och djur

Drömprojekt 2024 🎉

Parks Foundation får 10,5 miljoner för att skydda skogen.

I västra Zambia är avskogning ett hot mot människor djur och natur. Men nya metoder ska vända utvecklingen och förbättra levnadsvillkor både människor och traktens vilda elefanter.

Läs mer om projektet här

Fler familjehem i krigets Ukraina

Drömprojekt 2024 🎉

SOS Barnbyar får 20 miljoner för Ukrainas barn.

Tiotusentals barn har förlorat föräldrar och släktingar i krigets Ukraina. Nu riskerar de att växa upp utan trygghet, utbildning och stöd av trygga vuxna. SOS Barnbyar får 20 miljoner för att öka antalet familjehem och stärka de existerande i det krigshärjade landet. 

Läs mer om projektet här

Ljusglimtar från året som gått

I oroliga tider är det viktigt att hämta hopp och inspiration i vad vi kan åstadkomma tillsammans. Här är några exempel på insatser och projekt som fyller oss med energi och stärker vår tro på en bättre värld – i stort och smått. 👇

Ny forskning om smärta

Mikaela Ceder forskar om kronisk smärta och psykiatriska sjukdomar vid Uppsala universitet. Hjärnfondens stipendium ger henne möjlighet att utveckla sin forskning.
– Jag hoppas mina forskningsresultat leder till mer effektiva behandlingar.

Mer om Hjärnfonden

1000 frivilliga sjöräddare

En sjöräddare ska kunna hantera kritiska situationer, navigera i förhållanden, manövrera olika båttyper, utföra grundläggande sjukvård och möta människor i kris. Under 2023 har Sjöräddningssällskapet utbildat cirka 1000 sjöräddare i färdigheter som är användbara både till sjöss och på land.

Mer om Sjöräddningssällskapet

Idrottspepp och drömmar

Under SOK:s Olympiadagar fick cirka 25 000 barn kostnadsfritt prova på olika idrotter tillsammans med lokala föreningar. Dagarna gemonfördes på 15 platser över hela landet med syftet att låta varje barn upptäcka den idrott som passar dem – och kanske väcka nya olympiska drömmar.

Läs om Sveriges Olympiska Kommitté

Unga formar strategi

Att barn och unga får lära sig om demokrati hur de kan påverka är viktigt för Scouterna. Därför får alla scouter vara med och påverka rörelsens nya strategi på olika sätt.
”Jag hoppas få gå på ett läger som handlar om vänskap och psykisk ohälsa", skriver Felicia Wikfors, 13 år.

Mer om Scouterna

EU återställer naturområden

En ny överenskommelse innebär att 20 procent av EU:s land- och havsområden ska restaureras till 2030. Naturskyddsföreningen har jobbat tillsammans med europeiska systerorganisationer för att nå beslutet som kommer att gynna den biologiska mångfalden.

Mer om Naturskyddsföreningen

50 000 stödsamtal för barn

Under 2023 har Bris kunnat ha fler stödjande kontakter än någonsin tidigare. Genom samtalen har barn fått stöd från utbildade kuratorer samtidigt som Bris har fått insyn i barns livssituation. Kunskapen har sedan använts för att lyfta deras röster och stärka barns rättigheter i Sverige.

Läs mer om Bris

Postkodeffekten i siffror:

1 miljon

En miljon lottköpare.

60+

Över 60 organisationer.

1 miljard +

En miljard till välgörenhet 2024

En bättre värld

För människor, djur och natur.

Stöd på 3 sätt:

Långsiktigt basstöd

Den största delen av Postkodlotteriets överskott ger vi som ett icke öronmärkt basstöd. Det betyder att organisationerna själva avgör var pengarna gör störst nytta.

Läs mer om basstödet

Drömprojekt

Utöver basstödet kan organisationerna ansöka och få pengar för projekt med särskilt fokus som de önskar att genomföra utöver sin vanliga verksamhet. Vi kallar dem Drömprojekt.

Läs mer om Drömprojekt

Postkodstiftelsen

Genom Postkodstiftelsen stöder vi ytterligare hundratals organisationer och projekt. Det kan till exempel vara organisationer som inte uppfyller kraven på basstöd men som ändå gör stor nytta i världen.

Läs mer om Postkodstiftelsen

Ett tryggt sätt att bidra

För att få ta del av Postkodlotteriets överskott måste en organisation:

  • Vara en ideell förening eller stiftelse.
  • Ha kontor i Sverige och bidra till allmännyttan.
  • Inneha ett 90-konto.
  • Vara medlem i branschorganisationen Giva Sverige.