En miljon lottköpare gör skillnad

Postkodlotteriet startades utifrån övertygelsen att starka ideella organisationer gör världen bättre, och med syftet att bidra med pengar till dem. Därför går cirka 30 procent av det du betalar för en lott till 59 viktiga organisationer som kämpar för att skapa bättre villkor för människor, djur och natur.

I Sverige är nästan en miljon människor med i Postkodlotteriet och bidrar tillsammans med runt en miljard kronor om året till organisationerna. Sedan starten 2005 har det blivit över 13 miljarder kronor, vilket gör Postkodlotteriet till Sveriges största privata givare till ideell sektor.

Det här är postkodeffekten

Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan de ideella organisationerna hjälpa fler människor i kris, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det här kallar vi för postkodeffekten.

Varför är det viktigt med basstöd?

Se och hör när Anders Årbrandt, Managing Director på Postkodlotteriet, berättar om hur organisationerna kan använda sina pengar.

Se fler filmer

Sandra överraskar Min Stora Dag

Min Stora Dag är organisationen som uppfyller önskningar från barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Se när Sandra överraskar dem med årets check.

Rickard träffar Nobelpristagaren Maria Ressa

Rickard fick möjligheten att träffa Nobelpristagaren Maria Ressa för att prata pressfrihet och yttrandefrihet i den digitala åldern.

Se hur mycket ditt postnummer bidragit med till välgörenhet

Av det du betalar för din Postkodlott går cirka 30 % till ideella organisationer som gör världen bättre på olika sätt. Här nedan kan du se hur mycket de som bor inom just ditt postnummer har bidragit med under 2021, genom att vara med i Postkodlotteriet.

Vad gör organisationerna?

Varje dag arbetar de för positiv förändring i Sverige och övriga världen. Läs om några av organisationernas fantastiska arbete nedan.

Hjärnfonden finansierar forskning

2021 fick tio unga hjärnforskare beskedet att de beviljats Hjärnfondens postdoktorala stipendium och därmed finansiering att forska på heltid i två år. Det är cirka 21 000 forskningstimmar, enbart tack vare Postkodlotteriet och alla lottköpare. Två exempel på forskningsområden är dessa: ”Hur förbättra behandlingen av depression?” Och ”Varför skadas bara vissa nervceller vid Alzheimers sjukdom?”

Läs mer om Hjärnfonden

Clowner utan Gränser sprider glädje

Under 2021 har Clowner utan Gränser fått över 1 000 barn i Sverige, som lever i utsatthet, att skratta. Bland annat genom Cirkusfritids i samarbete med Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade. De har även haft föreställningar och workshops för barn på flykt, och startat upp aktiviteter för barn på asylboenden. Nu startar Clowner utan Gränser tillsammans med Röda Korset ett Drömprojekt för att jämna ut hälsoklyftorna i Sverige.

Läs mer om Clowner Utan Gränser

Mind genomför medmänskliga samtal

Mind genomförde 100 000 samtal under 2021 via Självmordslinjen och Äldrelinjen. Med stödet från Postkodlotteriet har Mind kunnat reagera snabbt på behoven under pandemin. De har byggt en stark organisation som ger stöd till äldre och personer med psykiska besvär som söker ett medmänskligt samtal. Mind startar nu ett Drömprojekt, initiativet Mindhouse, som ska bli en AI-lösning och ytterligare ett sätt att hjälpa de som mår dåligt.

Läs mer om Mind

Tack till dig som har en Postkodlott!

Det är tack vare dig och alla andra lottköpare som det finns ett överskott att dela ut varje år. Stort tack!

 

Är du inte med i Postkodlotteriet?

Vill du också vara med och bidra, och få chans att vinna? Då kan världen bli ännu bättre! Vinster lottas ut varje dag och med jämna mellanrum har du chans att bli miljonär.

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade