Vi vill varna för bedragare som ringer och påstår sig vara från Postkodlotteriet

Har du blivit uppringd av ett nummer som säger sig vara från Postkodlotteriet?
Misstänker du bedrägeriförsök?

Sedan årsskiftet har det skett ett antal bedrägerier och -försök där bedragare har ringt personer och påstått att de vunnit i Postkodlotteriet. I samband med samtalen har de antingen bett om kortuppgifter eller sagt att de inom en kort stund kommer hem till ”vinnaren” för att sätta in den påstådda vinstsumman. Vid något tillfälle har en uppringd fått en QR-kod sig tillsänd. Samtliga scenarion är försök till bedrägerier.

Det händer ALDRIG att Postkodlotteriet ber om kontouppgifter via telefon när du har vunnit. Alla vinster betalas ut automatiskt till ditt registrerade konto. När du vinner skickas ett meddelande via brev, sms eller mejl, och officiella vinstsamtal från Postkodlotteriet kommer från vårt kundservicenummer 0771-22 55 22.

Här är polisens tips för skydd mot bedrägerier:

  • Lämna aldrig ut kontouppgifter vare sig på telefon eller vid besök.
  • Lämna aldrig över ditt bankkort och din kod till någon annan person.
  • Släpp aldrig in en obekant person utan att kontrollera behörighet.
  • Våga vara besvärlig.
  • Polisanmäl gärna så polisen får begrepp om omfattningen.

När våra säljare kontaktar dig
Vi har både säljare som ringer ut och som knackar dörr med erbjudande att köpa lotter. Viktigt är att inga av våra säljare ber dig att lämna över dina kort -eller bankuppgifter.

När du köper en lott via en dörrsäljare fyller du själv i dina betalningsuppgifter och signerar köpet via en iPad som säljaren tillhandahåller. När du köper en lott via telefon skickas ett sms med en länk till hemsidan där du fyller i betalningsuppgifter och godkänner köpet med BankID.

När vinstutdelare och TV-team besöker vinnare
Varje vecka överraskar lotteriets välkända vinstutdelare ett antal vinnare. Dessa besök har vanligen föregåtts av att någon granne, släkting eller arbetskamrat vidtalats. Ett TV-team är i sällskap med vinstutdelaren som är klädd i Postkodlotteriets färger. Trots att vinstchecken visas i TV betalas vinsten direkt till vinnarens konto.

Om du känner dig osäker eller har ytterligare frågor är du alltid varmt välkommen att kontakta vår kundservice.


Fick du svar på din fråga?