Postkodlotteriets årsrapport 2021

Postkodlotteriet levererade ett starkt resultat med intäkter på 3,6 miljarder kronor för 2021. Av lottintäkterna gick 42,2 procent (1,5 miljarder kronor) tillbaka till kunderna i form av vinster. Tack vare lottköparna kunde 59 ideella organisationer dela på ett överskott på över 1 miljard kronor. Sedan starten i Sverige 2005 har de fått dela på 13,5 miljarder kronor. Pengar som har skapat förändring i Sverige och i världen.

Postkodlotteriets övertygelse är att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Huvuddelen av stödet från lotteriet är icke öronmärkt. Det innebär att det är organisationerna själva som avgör hur stödet används och var pengarna gör mest nytta. Något som har stor betydelse för organisationernas förmåga att både verka långsiktigt och att snabbt kunna ställa om i en föränderlig och orolig omvärld.

Läs mer i vår årsrapport för 2021 Pdf, 3 MB.

Läs mer i vår årsrapport för 2021 (mobilanpassad) Pdf, 3 MB.

Läs tidigare årsrapporter och årsredovisningar


Året i korthet – några höjdpunkter

Tillsammans för en bättre värld

Tack vare alla lottköpare har Postkodlotteriet sedan starten kunnat dela ut sammanlagt 13,5 miljarder kronor till ideella organisationer.

Postkodlotteriet är Sveriges största privata bidragsgivare till den ideella sektorn. Stödet går till 59 organisationer som arbetar inom olika fokusområden som exempelvis barns rättigheter, miljö och klimat, hälsa och forskning.

Rekordstor Grannyra

Årets största vinstutdelningar kallas Grannyror. Årets sista Grannyra, med rekordpotten på 261 miljoner kronor, gick till postnummer 975 94 i Luleå. Då fick 191 vinnare dela på pengarna och 33 personer blev miljonärer.

Den största enskilda vinsten blev på över 41 miljoner kronor. Årets två andra Grannyror gick till Mullsjö med 116 miljoner och Tingsryd där grannarna fick dela på 107 miljoner kronor.

Vinstchanser varje dag

Postkodlotteriet presenterar nya vinster varje dag, året om. Det finns möjlighet att vinna allt från extralotter och varuvinster till bilar och pengar.

Under 2021 har vinster till ett värde av 1,5 miljarder kronor lottats ut. Varje vecka överraskas vinnare när Postkodlotteriets vinstutdelare kommer med glädjebesked. Överraskningarna filmas och visas i Postkodmiljonären i TV4.


Året i siffror

1 032 miljoner kronor delades ut till 59 ideella organisationer

Sammanlagt har 1,5 miljarder delats ut i vinster till lottköparna

3,6 miljarder kronor blev årets sammanlagda lottintäkt


Managing Directors har ordet


Ett av våra starkaste år – trots en svår tid

Som många andra gick vi in i 2021 med stor ovisshet. Vi hade levt med en pandemi i nästan ett helt år och visst inte hur den skulle komma att påverka det kommande året. Med facit i hand visade det sig bli vårt starkaste år på länge.

När året började hade vi redan ställt om, vant oss vid att jobba på distans och att sköta affären digitalt. Högsta prioritet har hela tiden varit att ta hand om våra kunder på bästa sätt och att säkerställa ett fortsatt överskott till välgörenhet.

Det är fantastiskt hur fler och fler upptäcker Postkodlotteriet och glädjen i att kunna vinna tillsammans med sina grannar samtidigt som man bidrar till en bättre värld. Under året hade vi fler kunder än vi haft på nära tio år. Kunderna blir inte bara fler, utan väljer dessutom att stanna kvar längre i lotteriet. I dag är mer än vart femte hushåll med i Postkodlotteriet och andelen ökar.

Vi levererade ett starkt resultat med intäkter på 3,6 miljarder kronor för 2021. Tack vare lottköparna kunde 59 organisationer dela på ett överskott på 1 032 miljoner kronor. Vår övertygelse är att världen blir bättre med starka ideella organisationer. Huvuddelen av stödet från Postkodlotteriet är icke öronmärkt. Det innebär att det är organisationerna själva som avgör hur stödet används och var pengarna gör mest nytta. Något som har stor betydelse för organisationernas förmåga att både verka långsiktigt och att snabbt kunna ställa om i en föränderlig och orolig omvärld. Sedan starten 2005 har förmånstagarna fått dela på över 13 miljarder kronor.

Nya utmaningar gav nya lärdomar

Arbetet har under året till största del utförts från medarbetarnas hem och vi har fått träffas digitalt. Regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer har hela tiden varit vägledande för hur vi jobbar.

Vi har tillsammans utfört ett enastående arbete med att upprätthålla alla processer och planer. Hela 1,5 miljarder kronor har delats ut i vinster under året. När vi inte har kunnat träffa vinnarna fysiskt har de överraskats via videosamtal. Utdelningen av överskottet till våra förmånstagare, som i flera år skett under festliga former i Stockholms stadshus, fick flytta ut i den digitala världen. Det gav oss en bredare spridning med större synlighet för organisationernas arbete och vi fick nya viktiga lärdomar. Med TV-programmen Postkodmiljonären och Drömpyramiden har vi fortsatt kunnat underhålla kunder och TV-tittare varje helg.

Under året har Postkodlotteriet också arbetat aktivt med ett förslag från finansdepartementet om en skärpning av reglerna kring marknadsföring av spel. Förslaget riskerade även omfatta allmännyttiga lotterier, vilket skulle påverkat Postkodlotteriets marknadsföring, och därmed möjlighet till intäkter, mycket negativt. Något som riskerade drabba våra förmånstagare hårt. Vårt arbete med frågan har gett resultat och vi har fått tydliga signaler om att man fortsatt kommer värna de allmännyttiga lotterierna och civilsamhällets möjligheter till intäkter. Beslut i frågan väntas under året.

Tillbaka på gator och torg

Vi trivs som bäst när vi får vara på plats hos våra kunder. Det är ute på torgen och i grannskapen vi känner oss hemma. När det var dags för Grannyra i oktober kunde vi äntligen dela ut miljonvinster direkt till våra vinnare med både vinstutdelare och artister på plats. Men när året avslutades med den största Grannyran någonsin på 261 miljoner kronor, fick vi kliva in i studion igen. Om det är något pandemin har lärt oss så är det att ställa om. Vi vet att vi från en dag till en annan kan gå tillbaka till att vara helt digitala, vilket är en oerhörd trygghet.

Nu ser vi fram emot ett år då vi äntligen kan få träffa varandra fysiskt i större utsträckning – möta kollegor på kontoret, knacka på hemma hos vinnare och hälsa på i de ideella organisationernas verksamheter. Tillsammans står vi starkare än någonsin.

Stockholm, mars 2022

Anders Årbrandt och Eva Struving

Managing Directors


Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade