Svenskt företag vann Green Challenge

För tolfte året i rad avgjordes den internationella entreprenörstävlingen Postcode Lotteries Green Challenge där svenska innovationsbolaget Swedish Algae Factory tog hem segern och vann 500 000 Euro.

Postcode Lotteries Green Challenge

Detta är en av världens största tävlingar inom hållbart entreprenörskap. De mottog cirka 1200 ansökningar från hela världen, varav nästan 250 klimatentreprenörer kom från Sverige och Norge. Av alla sökande var det slutligen fem finalister kvar som pitchade sina gröna affärsidéer inför den internationella juryn under torsdagen i Amsterdam. Swedish Algae Factory vann förstapriset på 500 000 Euro för deras teknik som effektiviserar solpaneler med hjälp av kiselalger. Övriga finalister gick dock inte lottlösa ur tävlingen utan Nuventura som kom på andraplats vann 200 000 Euro och Field Factors, Texel Energy Storage och Desolenator delade tredjeplatsen och tilldelades 100 000 Euro vardera.

Samtliga finalister deltar i The Green Challenge DeepDive

Förutom prispengarna kommer samtliga fem finalister även delta i The Green Challenge DeepDive, ett sex månader långt coachingprogram med syfte att få sina gröna affärsidéer att växa.

- Vi är så glada och ärade att vinna detta pris. Denna vinst kommer hjälpa oss att nå fler kunder inom solenergi och möjligheten att öka vår produktionskapacitet snabbare. Algica minskar koldioxidutsläppen med 200 ton per kg när den appliceras på solpaneler och ersätter skadliga och mindre effektiva ingredienser i personlig hudvård. Algica bidrar till en mer cirkulär och biobaserad industri, säger Sofie Allert, VD på Swedish Algae Factory.

- Det är så roligt att Swedish Algae Factory slutade som vinnare. Deras arbete för att skapa en hållbar energilösning med kiselalger är fantastisk. Och med hjälp av vinstsumman och coachningen har de nu möjlighet att nå ut ännu längre med sin innovation. Den här tävlingen är ett mycket bra exempel på att det finns många duktiga entreprenörer i världen som både vill och kan vara med i arbetet att skapa en grönare planet. Jag vill också rikta ett extra stort tack till vår lokala jury som har gjort ett mycket bra urvalsarbete, säger Cecilia Bergendahl, Managing Director för Svenska Postkodlotteriet och ytterst ansvarig lokalt för den gröna innovationstävlingen.