Meny

Jespers Gräddtårta

Här bakar du en klassisk gräddtårta med marsankräm, banan och hallonsylt. Och grädde förstås. Avnjuts helst med en kopp kaffe.

Tillagningstid: 90 min | Ugnstemperatur: 200º | 12 personer


Ingredienser

  • 5 stora ägg eller 6 små ägg (250 g)
  • ca 135 gram socker
  • 150 g vetemjöl
  • 15 g vaniljsocker
  • Marsankräm ca 3 dl
  • Hallonsylt
  • 3 mogna bananer
  • 6 dl vispgrädde
  • Färska bär efter tycke & smak & säsong

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Knäck äggen, väg dem så att det blir 250 gram, tillsätt socker och vaniljsocker. Värm smeten i vattenbad på spisen upp till max 85 grader. Rör om lite lagom medan smeten värms. Tag av innan den är 85 grader varm och vispa den med elvisp tills den blir ljus och fluffig.

3. Sikta i mjölet med en sil, för att undvika klumpar. Täck botten av en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll smeten så fort som möjligt ner i formen. Placera formen mitt i ugnen. Grädda ungefär 30 min. Börja håll koll på tårtbotten vid 25 min.

4. Vispa grädden. Blanda till marsankrämen. Mosa bananer. Tag ut tårtbotten och skär den i 3, helst 4 delar.

5. Lägg på fyllningen: marsankräm, sen mosad banan och högst upp hallonsylt.

6. Lägg på grädden över hela tårtan med en spatel. För en proffsig look på tårtan, spritsa sedan kanterna genom att göra ett snabbt tryck och dra spritsen mot dig. Dekorera med bär.

Se fler recept

Gör gärna vårt självtest och läs om vår syn på spelansvar.

Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen 020‑81 91 00

Spel för dig över 18 år

Lotterilicens beviljad för
Svenska Postkodföreningen
Box 193, 101 23 Stockholm
Org.nr: 802416‑1146
Tel: 08‑509 270 00

Vi stöder Reklam­ombuds­mannen för etisk reklam.

Sper företräder spelbranschen i Sverige

ISO 27001-certifierade