Jespers gräddtårta
Här bakar du en klassisk gräddtårta med marsankräm, banan och hallonsylt. Och grädde förstås. Avnjuts helst med en kopp kaffe.
Tillagningstid: 90 min | Ugnstemperatur: 200º | 12 personer
Ingredienser
- 5 stora ägg eller 6 små ägg (250 g)
- cirka 135 gram socker
- 150 g vetemjöl
- 15 g vaniljsocker
- marsankräm cirka 3 dl
- hallonsylt
- 3 mogna bananer
- 6 dl vispgrädde
- färska bär efter tycke, smak och säsong
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Knäck äggen (väg dem så att det blir 250 gram), tillsätt socker och vaniljsocker. Värm smeten i vattenbad på spisen upp till max 85 grader. Rör om lite lagom medan smeten värms. Tag av innan den är 85 grader varm och vispa den med elvisp tills den blir ljus och fluffig.
- Sikta i mjölet med en sil, för att undvika klumpar. Täck botten av en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Häll smeten så fort som möjligt ner i formen. Placera formen mitt i ugnen. Grädda ungefär 30 minuter. Börja håll koll på tårtbotten vid 25 minuter.
- Vispa grädden. Blanda till marsankrämen. Mosa bananer. Tag ut tårtbotten och skär den i 3 eller helst 4 delar.
- Lägg på fyllningen. Först marsankräm, sedan mosad banan och högst upp hallonsylt.
- Lägg på grädden över hela tårtan med en spatel. För en proffsig look på tårtan, spritsa sedan kanterna genom att göra ett snabbt tryck och dra spritsen mot dig. Dekorera med bär.