Astma- och Allergiförbundet

Astma- och Allergiförbundet är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Astma- och Allergiförbundet bland annat till att finansiera forskning som kan bota allergisjukdomar hos barn.

Förmånstagare sedan 2009

Utdelning 2024:
7 000 000 kr

Utdelning totalt:
114 617 356 kr

Varav drömprojekt:
14 805 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Astma- och Allergiförbundet

Astma- och Allergiförbundet berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

”Min största dröm är att mina allergier ska försvinna så att jag kan få rida och skaffa en hund.” Elina, 12 år.

Kan din Postkodlott bota barns pollenallergi?

Sol och vårvärme gör det tufft för många pollenallergiker. En som vet hur det är att leva med svår allergi och astma är Elina, 12 år. Hon kämpar för att öka kunskapen om astma och allergi – och gör pärlarmband till förmån för forskningen.

Elina måste ta allergi- och astmamediciner året om. Och den svårbehandlade astman har läkarna ännu inte fått bukt med. Tyvärr finns ingen effektiv behandling av pälsdjursallergi, något Elina önskar att forskarna kunde få fram.

Elinas tidigaste minne kring sina diagnoser är från förskolan. Det är varmt och soligt ute och alla barnen är på gården och leker. Alla, utom Elina. Hon sitter inomhus och väntar. Ibland vinkar hon till kompisarna genom fönstret.

– Jag visste att det var för att jag fick svårt att andas när jag var ute och att det kliade i ögonen och näsan. Men det kändes ändå jättetråkigt att se alla kompisar och inte kunna vara med, berättar Elina.

Kan leka ute igen

I dag är Elina 12 år och har precis avslutat en vaccinationsbehandling mot pollen och kvalster. En eller två gånger i månaden under fyra år har hon besökt sjukhuset för att få injektioner med vaccin.

Behandlingen har varit tuff och pollenallergin har inte försvunnit helt, men tack vare sprutorna klarar hon numera av att vara ute på rasterna med kompisarna, också under pollensäsong.

Mer forskning behövs

Fler barn borde få den behandling hon själv fått, tycker Elina. Dessutom borde det forskas ännu mer, så att fler kan få följa sina drömmar, utan att hindras av sin astma.

Just nu finansierar Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond flera viktiga forskningsprojekt kring både astma, allergi och eksem hos barn. Till exempel försöker forskare ta reda på hur astma hos barn kan stoppas tidigt i livet. Men också hur behandlingen av svår pollenallergi kan bli mer effektiv.

Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond är den enda finansiär i Sverige vars bidrag enbart går till astma- och allergiforskning. För många forskare är det stödet avgörande.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Ett stort tack till alla lottköpare för att ni hjälper oss att göra vårt viktiga arbete.

 

Karin Neuhaus

Generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet

Vill du veta mer om Astma- och Allergiförbundet?

Besök Astma- och Allergiförbundets webbplats