Hand in Hand Sweden

Hand in Hand är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Hand in Hand till att bekämpa fattigdom genom att stötta människors egen kraft och förmåga att förändra sina liv.

Förmånstagare sedan 2009

Utdelning 2024:
10 000 000 kr

Utdelning totalt:
196 060 514 kr

Varav drömprojekt:
65 400 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Hand in Hand Sweden

Hand in Hand Sweden berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Mrs. Sudha är en av deltagarna i projektet Waves of Change, finansierat av Svenska Postkodlotteriet.

Kan din Postkodlott bekämpa fattigdom genom entreprenörskap?

I den indiska staden Mahabalipuram finns många historiska monument och ett flertal tempel som lockar mängder av turister årligen. Turister är viktiga, men bidrar också till nedskräpningen. ”Plast och förpackningar bara kastas på marken”, säger Mrs. Sudha, en av deltagarna i projektet Waves of Change, finansierat av Svenska Postkodlotteriet.

Sedan Mrs. Sudha och de andra kvinnorna i hennes självhjälpsgrupp fick utbildning i entreprenörskap, återvinning och cirkulär ekonomi har de börjat sortera skräp, och i stället för att slänga plastflaskor och förpackningar skapar de nu nya saker av materialet, bland annat blomkrukor, tygpåsar, prydnadsföremål och smycken. På bilden står Mrs Sudha vid maskinen som pressar engångsartiklar av palmblad. Engångstallrikar- och muggar säljs bland annat till närliggande hotell. Kvinnornas företagande har inte bara avsevärt förbättrat miljön, utan också givit dem en egen inkomst.

Varför arbetar Hand in Hand med cirkulär ekonomi?

Länder med stor fattigdom och hög arbetslöshet delar ofta en annan utmaning – problem med nedskräpning och bristfällig avfallshantering. Ofta saknas fungerande infrastruktur och resurser att hantera avfall, vilket leder till negativa effekter på så väl miljö, hälsa som ekonomi.

Hand in Hand satsar därför på flera insatser om stärker den cirkulära ekonomins tre grundläggande principer – reducera, återanvända, återvinna. Projekten bidrar till bättre avfallshantering och skapar hälsosamma, hållbara samhällen och en renare miljö genom ”gröna jobb” – många gräsrotsentreprenörer kan precis om Mrs Sudha, stärka sin inkomst genom att bli en den av den växande cirkulära ekonomin. Våra insatser samordnar dialog mellan flera involverade sektorer; näringslivet, myndigheter, akademin, civilsamhället och miljösektorn.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Jag vill tacka alla som är med i Postkodlotteriet för att ni köper lotter och på så sätt bidrar till att vi och många, många andra organisationer kan göra världen till en bättre plats. Det betyder oerhört mycket för oss. Och det ska ni veta, att de här pengarna gör nytta.

 

Stina Götbrink

Generalsekreterare, Hand in Hand Sweden

Vill du veta mer om Hand in Hand Sweden?

Besök Hand in Hand Swedens webbplats