Kvinna till Kvinna

Kvinna till Kvinna är en av 61 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna hjälper till att stoppa våld mot kvinnor, förändra lagar och attityder och stärka kvinnors inflytande och makt på platser drabbade av krig och konflikt.

Förmånstagare sedan 2012

Utdelning 2024:
12 000 000 kr

Utdelning totalt:
176 499 433 kr

Varav drömprojekt:
35 499 000 kr

Ikon som föreställer en TV

Tack från Kvinna till Kvinna

Kvinna till Kvinna berättar själva om hur de kan göra världen bättre – tack vare din lott. Se filmen.

Sabina Mahić, 38, har arbetat i nästan två år som juridisk rådgivare på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Center of Women’s Rights. De stödjer kvinnor som är offer och överlevare av våld.

Kan din Postkodlott skydda kvinnor från våld?

Kvinna till Kvinna startade för 30 år sedan som en reaktion på våldet mot kvinnorna i kriget på Balkan. Sedan dess har mycket blivit bättre för kvinnor runt om i världen. Men livet för kvinnor på vissa platser har också blivit sämre. Därför finns Kvinna till Kvinna på plats i 20 krigs- och konfliktdrabbade länder, till exempel Ukraina, Palestina och Irak, där de tillsammans med lokala partnerorganisationer jobbar för att stärka kvinnors rättigheter.

Stödjer kvinnor som är offer och överlevare av våld

På pappret är jämställdhetslagstiftningen progressiv, men i verkligheten implementeras inte alla lagar. Kvinnor tjänar mindre pengar och det finns alltför få kvinnor på beslutsfattande positioner i politiken.

Kring år 2022 gav advokaten Sabina Mahić (på bilden) upp företagsvärlden för att gå med i kvinnorättsorganisationen Center of Women’s Rights. Och hon längtar inte tillbaka.

– När du arbetar med juridik och representerar ett företag, ser du bara till deras intressen. Nu känner jag att jag verkligen ger stöd till samhället i stort, i synnerhet kvinnor och barn som inte kan betala för en privat advokatbyrå, säger Sabina.

Samarbete med partnerorganisation för att stärka kvinnors rättigheter

Center of Women’s Rights har varit en partnerorganisation till Kvinna till Kvinna i 26 år. Deras verksamhet är i Zenica, en stad cirka en timmes bilresa nordväst om Sarajevo i Bosnien-Hercegovina. Organisationen grundades efter kriget för att stärka kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter. Än i dag jobbar de för att stötta kvinnor som behöver juridisk hjälp – många av dem är utsatta för våld i hemmet.

Vill du också bidra?

Gå med i Postkodlotteriet

Till alla som är med i Postkodlotteriet vill jag rikta ett varmt och innerligt tack. Tillsammans kan vi göra skillnad och ditt bidrag spelar en jättestor roll. Stort tack för det!

 

Petra Tötterman Andorff

Generalsekreterare, Kvinna till Kvinna

Vill du veta mer om Kvinna till Kvinna?

Besök Kvinna till Kvinnas webbplats